Μας κακομαθαίνει: Ανάποδη μηλόπιτα με σοκολάτα μόνο όπως ο Άκης ξέρει (βίντεο)

Και το ωραίο γλυκό της Κυριακής....

Συστατικά

Για τη ζύμη

120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 μεσαίο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml ξινόγαλο
150 γρ. μέλι
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Για την επικάλυψη

90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το ταψί
4 κόκκινα μήλα

Για το σερβίρισμα

παγωτό βανίλια
φύλλα δυόσμου
σάλτσα καραμέλας

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το βούτυρο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στον κάδο το αυγό, το ξινόγαλο, το μέλι και χτυπάμε πάλι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ, ανακατεύουμε λίγο με μία μαρίζ (ξεκολλώντας ότι έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου) και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος (αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε και μερικά μεγαλύτερα κομματάκια) και την προσθέτουμε και αυτή στο μπολ.
Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι τα στερεά (μείγμα στο μπολ) και τα προσθέτουμε στον κάδο με τα υγρά.
Με μία μαρίζ τα ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και να γίνεται καραμέλα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να γίνει η καραμέλα μας.
Στο σημείο που βλέπουμε ότι πάει να μας αρπάξει αφαιρούμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε την καραμέλα μας σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε να πάει παντού.
Σε αυτό το σημείο ετοιμάζουμε τα μήλα μας.
Αφαιρούμε το κέντρο με τα κουκούτσια, κόβουμε στη μέση και με τη βοήθεια ενός μαντολίνου ή με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Όταν τελειώσουμε το κόψιμο όλων των μήλων, τα τοποθετούμε στα ταψάκι μας, πάνω από την καραμέλα, από έξω προς τα μέσα σαν να κάνουμε έναν κύκλο. Δεν θέλουμε να απέχουν πολύ μεταξύ τους.
Τέλος, προσθέτουμε από πάνω το μείγμα που ετοιμάσαμε προηγουμένως και το απλώνουμε απαλά ώστε να μην χαλάσει το σχήμα των μήλων.
Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη η μηλόπιτα, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα ή μεγάλο πιάτο και αφαιρούμε τη φόρμα.
Σερβίρουμε με παγωτό, διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου και ραντίζουμε με σάλτσα καραμέλας.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ