Άρθρο θησαυρός: 10 απλά πράγματα που μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα και θα μας κάνουν ευτυχισμένους

Κι όμως Το να πετύχεις να ζεις ευτυχισμένα είναι απλό

Όλοι μας αναζητούμε την ευτυχία. Ίσως για κάποιους ευτυχία να είναι η γαλήνη, η χαρά, η προσωπική ηρεμία. Σε κάθε περίπτωση η ευτυχία είναι μάλλον μια κατάσταση που προέρχεται από μέσα μας και δεν εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες.

Τυχαία διάβασα ένα σπουδαίο άρθρο σχετικά με την επιστήμη της ευτυχίας, το οποίο αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούμε να εντάξουμε διάφορες δραστηριότητες στην καθημερινή μας ζωή και να έχουμε περισσότερη ευτυχία. Ωστόσο, πιστεύω ότι η ευτυχία έρχεται μακροπρόθεσμα. Δεν είναι μια σύντομη αναζήτηση προσωρινών συναισθημάτων, αλλά κάτι που γεννιέται και συνεχίζει να υπάρχει μέσα μας, όπως αναφέρει το Natural Soul

Περισσότερη άσκηση – 7 λεπτά ίσως είναι αρκετά.

Η άσκηση έχει τόσο βαθιά επίδραση στην ευτυχία και την ευημερία μας, που θεωρείται ένα φυσικό ελιξίριο κατά της κατάθλιψης. Σύμφωνα με μελέτες σε καταθλιπτικούς ασθενείς 38% εκείνων που είχαν λάβει μόνο φαρμακευτική αγωγή υποτροπίασαν μετά από έξι μήνες. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι το μικρότερο ποσοστό υποτροπής το κατείχε η ομάδα των ασθενών που αντιμετώπισε την κατάθλιψη με άσκηση!

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να αυξήσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας και ακόμη και να βελτιώσετε την εικόνα του σώματός σας, ακόμα κι αν δεν χάσετε βάρος. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η άσκηση απελευθερώνει πρωτεΐνες και ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Κοιμηθείτε περισσότερο – απομακρύνετε τα αρνητικά συναισθήματα.

Ο ύπνος βοηθά το σώμα μας να ανακάμψει από μια δύσκολη μέρα και μας βοηθά να συγκεντρωθούμε και να γίνουμε πιο παραγωγικοί.

Η αμυγδαλή είναι εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα, ενώ ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται τις θετικές ή ουδέτερες μνήμες. Η στέρηση ύπνου πλήττει περισσότερο τον ιππόκαμπο σε σχέση με την αμυγδαλή. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί στέρηση ύπνου αδυνατούν να ανακαλέσουν ευχάριστες αναμνήσεις και ανακαλούν μνήμες σκοτεινές και δυσάρεστες.

Σε ένα πείραμα οι συμμετέχοντες μετά από στέρηση ύπνου προσπάθησαν να απομνημονεύσουν μια λίστα λέξεων και ως αποτέλεσμα ανακάλεσαν λέξεις, εκ των οποίων το 81% είχε αρνητική σημασία, όπως η λέξη καρκίνος. Αλλά μπορούσαν να θυμούνται μόνο το 31% των λέξεων με θετικό ή ουδέτερο χροιά, όπως «ηλιοφάνεια» ή «καλάθι».

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες μελέτες, άτομα που εργάστηκαν απόγευμα χωρίς να κοιμηθούν μεσημέρι, στο τέλος της ημέρας έγιναν πιο ευαίσθητοι σε αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος και ο θυμός.

Φυσικά, ο καλός ή κακός ύπνος πιθανότατα επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε όταν ξυπνάμε, κάτι που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη μέρα μας. Ωστόσο, ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός για την παραγωγικότητα και την ευτυχία μας.

Μετακομίστε πιο κοντά στον χώρο εργασίας – θα δείτε ότι είναι πιο σημαντικό από ένα μεγάλο σπίτι.

Η μετάβαση στο γραφείο μας ενδεχομένως να έχει μεγάλη επίδραση στην ευτυχία μας. Το γεγονός ότι πρέπει να διανύουμε δύο φορές την ημέρα μεγάλες αποστάσεις είναι μια δυσκολία στην καθημερινότητά μας και πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε. Κι όπως λένε οι ψυχολόγοι  «Η οδήγηση μέσα στην κίνηση είναι ένα διαφορετικό είδος κόλασης κάθε μέρα».

Μερικές φορές αντισταθμίζουμε αυτή τη δυσκολία με ένα μεγαλύτερο σπίτι ή μια καλύτερη δουλειά, αλλά μακροχρόνια αυτό δεν λειτουργεί.

Περάστε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας – αργότερα μπορεί να μετανιώσετε που δεν το κάνατε.

Η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια είναι σημαντική και μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Ο κοινωνικός χρόνος είναι πολύτιμος και σύμφωνα με μελέτες ο χρόνος που περνάμε με τους φίλους και την οικογένειά μας επιδρά θετικά στα αισθήματα χαράς κι ευτυχίας που μπορεί να νιώσουμε. Όπως λέει κι ο Daniel Gilbert, καθηγητής του Harvard:

“Είμαστε χαρούμενοι όταν έχουμε οικογένεια, είμαστε ευτυχείς όταν έχουμε φίλους και σχεδόν όλα τα άλλα πράγματα που νομίζουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένoυς είναι στην ουσία απλοί τρόποι για να περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους”.

Σύμφωνα με έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αλλαγές στο εισόδημα, αγοράζουν πολύ λίγη ευτυχία σε σχέση με αλλαγές στα επίπεδα σχέσεων.

Επίσης εκείνοι που φροντίζουν και βοηθούν φίλους και γείτονές τους, συμβουλεύοντας και φροντίζοντας τους άλλους, τείνουν να ζουν περισσότερο.

Βγείτε έξω – η ευτυχία αυξάνεται στους 13.9°C

Μια βόλτα έστω και 20 λεπτά στον καθαρό αέρα δεν βοηθά μόνο στη θετική διάθεση, αλλά διευρύνει τη σκέψη και τη βελτιωμένη μνήμη. Αυτό το μικρό χρονικό διάστημα είναι τόσο αρκετό για να κάνουμε μια μετακίνηση ή ακόμα και ένα μεσημεριανό διάλειμμα.

Επίσης, η βόλτα σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στη θάλασσα, ένα ζεστό, ηλιόλουστο απόγευμα του Σαββατοκύριακου είναι ιδανικό για πολλούς ανθρώπους. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας το 2011, η τρέχουσα θερμοκρασία έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ευτυχία μας από μεταβλητές όπως ο άνεμος ή η υγρασία. Ανακάλυψε  επίσης ότι η ευτυχία φτάνει στο μέγιστο επίπεδο όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 13.9 ° C. Οπότε, παρακολουθείτε την πρόγνωση του καιρού πριν ξεκινήσετε την βόλτα των 20 λεπτών.

Βοηθήστε τους άλλους– 100 ώρες βοήθειας τον χρόνο είναι ο μαγικός αριθμός.

Κι όμως έτσι είναι! Στην ουσία, 100 ώρες το χρόνο (ή δύο ώρες την εβδομάδα) είναι ο βέλτιστος χρόνος που πρέπει να αφιερώσουμε για να βοηθήσουμε τους άλλους και να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με μελέτες τα χρήματα που δαπανώνται για δραστηριότητες – όπως συναυλίες και ομαδικά γεύματα – προκάλεσαν περισσότερη ευχαρίστηση από τις αγορές καταναλωτικών αγαθών, όπως υποδήματα, τηλεοράσεις ή ακριβά ρολόγια. Η δαπάνη χρημάτων για άλλους ανθρώπους, που ονομάζεται «φιλοσοφική δαπάνη», ενισχύει επίσης την ευτυχία.

Σύμφωνα με έρευνες, οι συμμετέχοντες που έκαναν μια αγορά για κάποιον άλλο δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ πιο ευτυχισμένοι. Έτσι, όταν δαπανούμε χρήματα για άλλους ανθρώπους γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Τώρα, όσον αφορά τη δαπάνη προσωπικού χρόνου, ο εθελοντισμός, σύμφωνα με έρευνες, ανταμείβει με όρους υψηλότερης ικανοποίησης. Σύμφωνα με μελέτες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καλοσύνη παράγει την πιο αξιόπιστη στιγμιαία αύξηση προσωπικής ευεξίας.

Χαμογελάστε – διώχνει τον πόνο.

Η χαλάρωση μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά είναι πιο αποτελεσματική όταν συνοδεύεται από θετικές σκέψεις. Σύμφωνα με μελέτες εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών που χαμογελούν κατ΄ανάγκην καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνουν τη διάθεσή τους και αποχωρούν από την εργασία, έχοντας επιδείξει χαμηλή παραγωγικότητα. Εκείνοι, ωστόσο, οι εργαζόμενοι που χαμογελούν ως αποτέλεσμα της καλλιέργειας θετικών σκέψεων, βελτιώνουν τη διάθεσή τους και επιδεικνύουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με το PsyBlog, το χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει την προσοχή μας και να μας βοηθήσει να επιτελέσουμε καλύτερα τα γνωστικά μας καθήκοντα:

Η χαρά μας κάνει να νιώθουμε καλά, γεγονός που αυξάνει επίσης την αυτοσυγκέντρωσή μας και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε ολιστικά. Ένα χαμόγελο είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ανακουφίσει κάποιον από τον πόνο που αισθανόμαστε σε ανησυχητικές περιστάσεις:

Το χαμόγελο είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την αγωνία που προκαλείται από μια στρεσογόνα κατάσταση. Ακόμη και ένα αναγκαστικό χαμόγελο είναι αρκετό για να μας αλλάξει τη διάθεση.

Ονειρευτείτε ταξίδια – αλλά μην τα κάνετε!

Ο προγραμματισμός διακοπών ή ακόμη και μόνο ένα διάλειμμα από την εργασία μπορεί να βελτιώσει την ευτυχία μας. Σύμφωνα με μελέτες πολλοί άνθρωποι χαλαρώνουν και γίνονται πιο ευτυχείς απολαμβάνοντας, και μόνο, την αίσθηση του οράματος και της προετοιμασίας. Η επίδραση της αναμονής των διακοπών διατήρησε την ευτυχία στα υψηλά επίπεδα για οκτώ εβδομάδες.

Μετά τις διακοπές, η ευτυχία μειώθηκε γρήγορα, πέφτοντας στα φυσιολογικά επίπεδα για τους περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι που σκέφτηκαν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ταινία αύξησαν τα επίπεδα ενδορφίνης κατά 27%.

Εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για διακοπές, ή ένα βράδυ με φίλους, γράψτε κάτι στο ημερολόγιο, προγραμματίστε μια δραστηριότητα – ακόμα και αν είναι ένα μήνα ή ένα χρόνο μακριά. Στη συνέχεια, όποτε χρειάζεστε μια ώθηση της ευτυχίας, ανατρέξτε σε αυτή, ή οργανώστε διάφορα events με φίλους.

Διαλογιστείτε – προγραμματίστε τον εγκέφαλό σας για να γίνει ευτυχισμένος.

Ο διαλογισμός συχνά θεωρείται σημαντικός για τη βελτίωση της συγκέντρωσης, ενώ βοηθά στη διατήρηση της ηρεμίας. Τώρα, είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι συμβάλλει και στην αύξηση των επιπέδων ευτυχίας μας:

Σύμφωνα με μελέτες, μετά από μια διαδικασία διαλογισμού, τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συμπόνια και την αυτογνωσία μεγάλωσαν και τα μέρη που σχετίζονται με το άγχος συρρικνώθηκαν.

Ο διαλογισμός καθαρίζει το μυαλό και χαλαρώνει, ενώ βοηθά να κάνουμε τη ζωή μας πιο ευτυχισμένη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αμέσως μετά τον διαλογισμό, βιώνουμε συναισθήματα ηρεμίας και ικανοποίησης καθώς και αυξημένη ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση. Επίσης, ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να προγραμματίσει τον εγκέφαλο για να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας.

Χαρίστε γενναιόδωρα – έτσι αυξάνεται η ευτυχία και η προσωπική ικανοποίηση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνουμε γενναιόδωροι, να βοηθούμε τους άλλους, να μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας με φίλους. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες και η διάθεσή τους βελτιώθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η συνειδητή εστίαση στα πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει συναισθηματικά και διαπροσωπικά οφέλη και να επηρεάσουν τα επίπεδα ευτυχίας μας, μειώνοντας παράλληλα τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύντομη υπενθύμιση: Η ευτυχία έρχεται με την ωριμότητα της ηλικίας!

Τέλος, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι όσο ωριμάζουμε και μεγαλώνουμε, ιδιαίτερα μετά τη μέση ηλικία, γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ηλικιωμένοι θυμούνται τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής τους κι όχι τις πιο δυσάρεστες. Παράλληλα, οι άνθρωποι, μεγαλώνοντας, αναζητούν δραστηριότητες που θα ανεβάσουν τη διάθεσή τους  και προσπαθούν να επιτύχουν στόχους που θα τους χαρίσουν ευημερία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ