Το «El Celler de Can Roca», το καλύτερο ρεστοράν στον κόσμο - το έχουν 3 αδέλφια - Η κουζίνα τους; Συναισθηματική! (φωτό)‏

Οι αντιζηλίες ανάμεσα σε αδέλφια έχουν καταστρέψει ουκ ολίγες επιχειρήσεις από την εποχή της αυτοκρατορίας των Μογγόλων ως τους Βοργίες και τον οίκο Gucci. Το «El Celler de Can Roca» είναι φωτεινή εξαίρεση. Το ρεστοράν που κατέκτησε εφέτος την πρώτη θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση, δημιούργημα των τριών αδελφών Ρόκα από τη Χερόνα της Καταλωνίας.

Οι αντιζηλίες ανάμεσα σε αδέλφια έχουν καταστρέψει ουκ ολίγες επιχειρήσεις από την εποχή της αυτοκρατορίας των Μογγόλων ως τους Βοργίες και τον οίκο Gucci. Το «El Celler de Can Roca» είναι φωτεινή εξαίρεση. Το ρεστοράν που κατέκτησε εφέτος την πρώτη θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση, δημιούργημα των τριών αδελφών Ρόκα από τη Χερόνα της Καταλωνίας.



«Το κλειδί της επιτυχίας είναι η δουλειά. Η δουλειά, η αφοσίωση στη δημιουργικότητα και πάνω από όλα η τύχη να έχω δύο αδέλφια που είναι πραγματικά αστέρια. Ο ένας είναι ο καλύτερος σομελιέ στον κόσμο και ο άλλος ο καλύτερος ζαχαροπλάστης».
Τάδε έφη ο μεγαλύτερος Ρόκα, ο 49χρονος σεφ Χοάν.


Τα αδέλφια Χοάν, Χοσέπ και Τζόρντι Ρόκα, ιδιοκτήτες και σεφ του ρεστοράν «El Celler de Can Roca» στην Καταλωνία. Η κουζίνα τους ονομάζεται «συναισθηματική» γιατί υποτίθεται ότι έχει τη δύναμη να ανακαλέσει μνήμες, ιδίως από την παιδική ηλικία

Το βασίλειό του είναι η κουζίνα. Ο Χοσέπ, ο πιο ήσυχος αδελφός, έχει δημιουργήσει μια κάβα με 30.000 φιάλες στο εστιατόριο, που φημίζεται και για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει το φαγητό με το κρασί. Ο μικρότερος και ο πιο «τρελός» από τους τρεις, ο 35χρονος Τζόρντι, είναι «μάγος» της ζαχαροπλαστικής. tovima.gr



Οι Ρόκα έχουν επινοήσει ένα αλάνθαστο σύστημα για να αποφεύγουν τους αδελφικούς καβγάδες. «Αν υπάρχει μια διαφορά απόψεων και οι δύο είναι εναντίον του ενός, κερδίζει η μειοψηφία» εξηγεί ο Χοάν.

«Είναι αντεστραμμένη δημοκρατία» εξηγεί ο Τζόρντι, τα έκτακτα επιδόρπια του οποίου έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στην επιτυχία. Κάπως έτσι το εστιατόριό τους κέρδισε την πρώτη θέση στην κατάταξη του έγκυρου περιοδικού «Restaurant» έπειτα από έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 900 διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της εστίασης.



«Συναισθηματική κουζίνα» Το δημιούργημα της τριανδρίας έχει γίνει διάσημο για τη «συναισθηματική κουζίνα» του, που λέγεται πως μπορεί να ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις ή να σε μεταφέρει σε ένα μέρος από το παρελθόν σου.



Γιατί μπορεί τα αδέλφια να προσφέρουν μοντέρνα ισπανική κουζίνα σήμερα αλλά μεγάλωσαν στην ταβέρνα της μητέρας τους που μαγειρεύει παραδοσιακά πιάτα εδώ και 50 χρόνια. Ο Χοάν υποπτεύεται ότι οι γονείς του εξακολουθούν να πιστεύουν πως παίζει με τα τρελά πειράματα που έκανε στην κουζίνα όταν ήταν 10 ετών. Η μαμά του έβρισκε τόσο διασκεδαστικές τις πρώτες απόπειρές του στο μαγείρεμα που του έραψε στο χερί μια παιδική ποδιά του σεφ.
«Δεν έχουν πάρει ούτε μία ιδέα από εμάς»
παραδέχεται ο Χοάν. «Αλλά εμείς ποτέ δεν κουραστήκαμε να τρώμε ό,τι φτιάχνουν. Πάμε στο μαγαζί τους, λίγα βήματα πιο πέρα, κάθε μέρα για να φάμε πιάτα που κανένας άλλος δεν μπορεί να τα μαγειρέψει όπως οι γονείς μας».



Ετσι δεν θα βρείτε τον Χοάν να προσπαθεί να φτιάξει μια escudella, το στιφάδο της Καταλωνίας με κεφτεδάκια, ένα παραδοσιακό πιάτο που έχει τελειοποιήσει η μητέρα του.
Το δικό τους εστιατόριο το άνοιξαν το 1986 και από τότε έχουν κερδίσει τρία αστέρια Μισελέν. Είναι τόσο περιζήτητο που μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις και 11 μήνες για ένα τραπέζι. Με τέτοια πληρότητα η τηλεφωνική γραμμή για τις κρατήσεις είναι ανοιχτή μόνο για μία ώρα τον μήνα.



Το μενού γευσιγνωσίας Από τα πιο δημοφιλή εδέσματα είναι τα τέσσερα πιάτα με ψάρι που περιλαμβάνονται στο μενού γευσιγνωσίας των 155 ευρώ: μια τέλεια ψημένη καραβίδα, ένα καλαμάρι με πουρέ πατάτας και σαφράν, ένα λευκό φιλέτο γλώσσας σερβιρισμένο σε άσπρο πιάτο με σάλτσες σε πέντε διαφορετικά φωτεινά χρώματα και ένα μπαρμπούνι που επιπλέει σε suquet, στη ζουμερή κακαβιά της Καταλωνίας.



Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές των αδελφών παγκοσμίως; Στη δεύτερη θέση της κατάταξης έπεσε το «Noma», το εστιατόριο της Κοπεγχάγης που βρισκόταν σταθερά στην κορυφή τα τρία τελευταία χρόνια αλλά εφέτος η φήμη του σκιάστηκε από ένα περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης.
Τρίτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο ανακηρύχθηκε η «Osteria Francescana» στη Μόδενα της Ιταλίας. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το βασκικό «Mugaritz» στο Σαν Σεμπαστιάν και το «Εleven Madison Park» στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ