Οι τρεις μοιραίοι άνδρες στην νεότερη Πολιτική: Ο 151ος Θεόδωρος Κατσίκης, Γιώργος Συμπιλίδης και Σπύρος Δανέλλης

Οι βουλευτές που, με την ψήφο τους στη Βουλή, σχημάτισαν το... μαγικό «151».

Η Μεταπολιτευτική Ιστορία της Ελλάδας έχει σημαδευτεί από την αναζήτηση του μαγικού αριθμού «151» στο Κοινοβούλιο.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τρεις βουλευτές που αποτέλεσαν την 151η ψήφο:

Θεόδωρος Κατσίκης: Τον Ιούνιο του 1989 αποχώρησε από τη ΝΔ και εντάχθηκε στη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Υπολοίπου Αττικής με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΑΝΑ. Ήταν ο μοναδικός βουλευτής που εξέλεξε η ΔΗΑΝΑ και έδωσε μία από τις καθοριστικές ψήφους εμπιστοσύνης για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου είχε εκλέξει 150 βουλευτές. Στις 19 Ιουλίου 1990 δήλωσε στον πρόεδρο της Βουλής ότι προσχωρεί εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία. Τον Νοέμβριο του 2003 παραιτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής.

Γιώργος Συμπιλίδης: Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989, στις οποίες έλαβε 9.095 σταυρούς προτίμησης και απέτυχε να εκλεγεί.[1] Πέντε μήνες αργότερα, στις εκλογές του του Νοεμβρίου του 1989 έλαβε 12.161 σταυρούς και κατάφερε αυτή τη φορά να εκλεγεί. Επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 1990, με τις οποίες η ΝΔ κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας 12.460 σταυρούς (δεύτερος πίσω από τον Νίκο Αυγερινίδη).

Είχε έντονη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας, και, ανήκοντας στην «παραδοσιακή» πτέρυγα του κόμματος, δεν ήταν ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της ηγεσίας Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική. Έτσι, βρέθηκε κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ιδίως μετά την αποπομπή του τελευταίου από το υπουργείο Εξωτερικών τον Απρίλιο του 1992. Όμως, η παρουσία του στη Βουλή ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, και ελάχιστες φορές είχε λάβει το λόγο σε συζητήσεις. Θεωρούνταν «χαμηλού προφίλ βουλευτής της περιφέρειας» και ήταν μεγάλη έκπληξη ότι τελικά αυτός είχε το θάρρος να ανατρέψει ολόκληρη κυβέρνηση.

Η ΝΔ είχε σχηματίσει κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1990 με 151 βουλευτές, ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς είχε κερδίσει και μία επιπλέον έδρα στο εκλογοδικείο. Μετά την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά τον Ιανουάριο του 1992 και τις επαναληπτικές εκλογές της Β΄ Αθηνών τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, ο Μητσοτάκης βρισκόταν συνεχώς σε θέση άμυνας. Τα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ και τους συνδικαλιστές επέτειναν την εικόνα διάλυσης.

Σπύρος Δανέλλης: Ο Σπύρος Δανέλλης, στις Ευρωεκλογές 2009, ήταν πρώτος επιλαχών στην εκλογική λίστα του ΠΑΣΟΚ και στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ευρωβουλευτής αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Διατήρησε το αξίωμα του ευρωβουλευτή μέχρι το 2014. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μαζί με τον Γιώργο Αμυρά. Απ' ό,τι φαίνεται, στην προσεχή ψηφοφορία για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι μεταξύ των προθύμων... 6 που θα πουν «ναι».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ