Συμφωνία των Πρεσπών: Βαίνει προς 152 "Ναι" - Υπέρ και ο Σπύρος Λυκούδης

«Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή, απαιτούν τη λύση του προβλήματος. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει»

Διευρυμένη πλειοψηφία -μεγαλύτερη των 151 που πήρε στην ψήφο εμπιστοσύνης -φαίνεται ότι θα έχει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στη Συμφωνία των Πρεσπών.Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται ο Σπύρος Λυκούδης, μετά την απόφαση που πιστοποιήθηκε από το πολιτικό συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του που ολοκληρώθηκε.

«Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή, απαιτούν τη λύση του προβλήματος. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει», αναφέρει ανακοίνωση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς στην όποία ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί πως με τους χειρισμούς της προκαλεί κλίμα εθνικού διχασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής είχε ταχθεί από τους πρώτους υπέρ της Συμφωνίας, αλλά είχε θέσει μια σειρά αστερίσκων προκειμένου να υπερψηφίσει.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος και Νίκος Παπανδρέου: Ο πρώην πρωθυπουργός υπέρ - ο αδερφός του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ολόκληρη η ανακοίνωση των μεταρρυθμιστών της Αριστεράς:

Το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα παρακάτω:

Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.

Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.

Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Διαβάστε επίσης: Φώφη Γεννηματά: «Θα υπάρξουν συνέπειες σε όποιον ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών» (Βίντεο)

Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.

Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης: Απροσπέλαστη η Αθήνα την Κυριακή - Θα είναι λένε το μεγαλύτερο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Με πούλμαν από όλη την Ελλάδα

Οι θετικές ψήφοι για την Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά το «ναι» του Σπύρου Λυκούδη, οι «θετικές ψήφοι» για την Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον 152 ενώ ενδέχεται να διευρυνθούν και άλλο.

Μέχρι στιγμής στα "Ναι" στην Συμφωνία των Πρεσπών προσμετρούνται:

Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η διαγραφείσα από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος που δηλώνει ότι μόλις ψηφίσει θα παραδώσει την έδρα του.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα
Ο Σπύρος Δανέλλης, που διεγράφη από το Ποτάμι γιατί ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης-κουρελού
Οι 3 του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και πλέον και ο Σπύρος Λυκούδης.

Μέχρι εδώ συγκεντρώνονται 152. 

Διαβάστε επίσης: Το Ποτάμι αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ