Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Υπέροχο αρωματικό κέικ μανταρίνι και μας... ξεσηκώνει (βίντεο)

Ζουμερό , νόστιμο εντυπωσιακό και εύκολο

Συστατικά
 

Για το κέικ

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. χυμό μανταρίνι
2 αυγά μεσαία
2 κρόκους από μεσαία αυγά
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 5 μανταρίνια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
 

Για τo frosting

180 γρ. κουβερτούρα λευκή 
180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
 

Για το σιρόπι

150 γρ. χυμό μανταρίνι
1 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα

90 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
φέτες από 1 μανταρίνι
φύλλα δυόσμου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τον χυμό, τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη βανίλια, το ξύσμα, το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα 30 εκ. και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 2 ώρες.
 

Για το frosting

Σε μπεν μαρί βάζουμε τη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στον κάδο, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό, το κονιάκ, τη βανίλια, το μέλι και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1-2 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
 

Για τη σύνθεση

Κόβουμε το κέικ κάθετα στη μέση. Με ένα μαχαίρι κόβουμε την επιφάνεια για να ισιώσει.
Με ένα πινέλο απλώνουμε το σιρόπι σε κάθε κομμάτι από το κέικ.
Βάζουμε 3 λωρίδες λαδόκολλας σε μία πιατέλα, σε σχήμα τριγώνου για να κρατήσουμε καθαρή την πιατέλα μας.
Βάζουμε το ένα κομμάτι από το κέικ και απλώνουμε το μισό frosting.
Καλύπτουμε με το άλλο μισό κέικ με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και απλώνουμε το υπόλοιπο frosting.
 

Για το σερβίρισμα

Κάνουμε σχέδια της αρεσκείας μας με την κουβερτούρα.
Στολίζουμε με τα μανταρίνια, τα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.

 

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ