O Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει ένα γλυκό όνειρο: Τούρτα brownies με frosting πραλίνα

Θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας

Συστατικά
Για τα brownies

250 γρ. βούτυρο
250 γρ. (για μπεν μαρι) + 250 γρ. (σε κομμάτια 0,5 εκ.) σοκολάτα κουβερτούρα (ή γάλακτος ή πραλίνα)
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 αυγά μέτρια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. αλάτι
310 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. κακάο

Για το frosting πραλίνα

175 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
175 γρ. ζάχαρη άχνη
350 γρ. πραλίνα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
25 γρ. γάλα

Για τη διακόσμηση

100 γρ. πραλίνα
50 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα brownies

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο με τη σοκολάτα, τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τη ζάχαρη, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το αλάτι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σοκολάτα σε κομμάτια, και ανακατεύουμε μέχρι να καλύψει το αλεύρι τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με μία μαρίζ, το δεύτερο μείγμα με τα αυγά μαζί με το πρώτο μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και τη σοκολάτα, και προσθέτουμε το τρίτο μείγμα με τα στερεά υλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 ταψάκια των 20 εκ., χωρίζουμε το μείγμα σε αυτά τα ταψάκια, και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα.

Για το frosting πραλίνα

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την πραλίνα σοκολάτας, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα, και χτυπάμε καλά με το σύρμα του μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.

Για τη συναρμολόγηση-διακόσμηση

Βάζουμε το πρώτο brownie σε μία πιατέλα και απλώνουμε με μια σπάτουλα το ⅓ από το frosting πραλίνα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο brownie και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με το τρίτο απλώνοντας το frosting πάνω από κάθε brownie, έτσι ώστε να καλύψουμε με την τελευταία δόση και τα τοιχώματα της τούρτας.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-6 ώρες μέχρι να παγώσει.
Αφαιρούμε από το ψυγείο, και περιχύνουμε με τη πραλίνα ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζοντας περιμετρικά, έτσι ώστε να τρέξει στα πλαϊνά.
Πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα φουντούκια και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ