Αποκλ. Made in Greece τα 12Stremmata: Το πρώτο αγνό μέλι λεβάντας στην Ελλάδα έρχεται από τη Δράμα - Φυσικό αντιβιοτικό & τα μέλια ανθέων με φασκόμηλο ή εχινάκεια

Στο χωριό Φωτολίβος, κάπου ανάμεσα στα όρη Φαλακρό και Παγγαίο, βρίσκονται τα 12Stremmata, ένα κτήμα αρωματικών φυτών και βοτάνων στο οποίο οι ιδιοκτήτες του, εφαρμόζουν βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας και μας προσφέρουν μοναδικά προϊόντα που όμοιά τους δύσκολα συναντάς.

Ο Βασίλης Ζαβούνης διέθετε οικογενειακά μελίσσια. Η σύζυγός του Κατερίνα Γεωργιάδου προέρχεται από μία αγροτική οικογένεια που διέθετε εκτάσεις γης. Οι δύο αυτές καταβολές σε συνδυασμό με τη δυσκολία ανεύρεσης σταθερής εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης, οδήγησαν το ζευγάρι να σκεφτεί πρωτοποριακά και να «παντρέψει» τα δύο «όπλα» που είχε στα χέρια του, τα αρωματικά φυτά με το μέλι.

Έτσι γεννήθηκε η σειρά Voria Chora που περιλαμβάνει το μοναδικό ελληνικό μέλι λεβάντας σε μορφή κρέμας, δύο ακόμη μέλια ανθέων με βιολογικό φασκόμηλο και με βιολογική εχινάκεια, αλλά κι ένα βιολογικό αιθέριο έλαιο λεβάντας και δρόγη.

Πρόκειται για 100% φυσικά προϊόντα με μοναδική γεύση και βελούδινη αίσθηση όταν λιώνουν στο στόμα. Τα μέλια αυτά λειτουργούν ως φυσικά αντιβιοτικά, αφού ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ήδη ταξιδεύουν σε Γερμανία και Κύπρο, ενώ ανοίγουν τα φτερά τους για να φτάσουν και σε άλλες χώρες.

Ο Κ. Ζαβούνης και η κ. Γεωργιάδου μιλούν αποκλειστικά στο MadeinGreece.news.

Tα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Τα 12stremmata ξεκίνησαν τη πορεία τους το 2014
  • Στην πορεία προέκυψε το ‘πάντρεμα’ της λεβάντας με τα μελίσσια μας με το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα του ξεχωριστού αυτού μελιού της λεβάντας
  • Το μέλι από λεβάντα είναι ένα εκλεκτό προϊόν το οποίο κατατάσσεται στις γαστρονομικά ανώτερες ποικιλίες μελιών παγκοσμίως
  • Οι κωδικοί των μελιών από άνθη πρωτοτυπούν στο γεγονός ότι περιλαμβάνουν κονιορτοποιημένο το άνθος μέσα μέλι
  • Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε Γερμανία και Κύπρο
  • Ένα δύσκολο κομμάτι του όλου εγχειρήματος είναι η καθαριότητα του κτήματος από τα ζιζάνια διατηρώντας την καλλιέργεια βιολογική
  • Στη χώρα μας η καλλιέργεια της λεβάντας διαδόθηκε μόνο τα τελευταία χρόνια με σκοπό την παραγωγή αιθέριου ελαίου
  • Επιθυμούμε τα προϊόντα μας να γίνουν γνωστά σε κάθε γωνιά του κόσμου και να στρέψουμε το καταναλωτικό κοινό στο ποιοτικό τρόφιμο μέσω της βιολογικής γεωργίας
  • Τα ελληνικά τρόφιμα είναι μακράν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλης χώρας και αξίζουν την αναγνώριση και προτίμηση τους απ όλο τον κόσμο

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της εταιρείας "12stremmata";  Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής;

Τα 12stremmata ξεκίνησαν τη πορεία τους το 2014. Ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν αφενός η παραμονή στον τόπο μας και αφετέρου η ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας . Η αρχική ιδέα ήταν η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων και η εκμετάλλευση τόσο της δρόγης τους όσο και των αιθέριων ελαίωνΣτην πορεία προέκυψε το ‘πάντρεμα’ της λεβάντας με τα μελίσσια μας με το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα του ξεχωριστού αυτού μελιού της λεβάνταςΣτα επόμενα στάδια στόχο έχουμε τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας τυποποίησης μελιού, καθώς επίσης και την εξαγωγή των υπαρχόντων αλλά και νέων καινοτόμων προϊόντων μας στην παγκόσμια αγορά.

Tι περιλαμβάνει η προϊοντική σας γκάμα σήμερα;

Η σειρά Voria Chora περιλαμβάνει το μοναδικό ελληνικό μέλι λεβάντας σε μορφή κρέμας καθώς επίσης και δυο ακόμη κωδικούς μελιών από άνθη εμπλουτισμένα με κονιορτοποιημένη εχινάκεια και κονιορτοποιημένο φασκόμηλο αντίστοιχα. Επιπλέον παράγουμε βιολογικό αιθέριο έλαιο λεβάντας αλλά και δρόγη.

Θα θέλαμε να σταθούμε στο μέλι λεβάντας, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν με πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ποια τα ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του;

Το μέλι από λεβάντα είναι ένα εκλεκτό προϊόν το οποίο κατατάσσεται στις γαστρονομικά ανώτερες ποικιλίες μελιών παγκοσμίως. Το μέλι λεβάντας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Τυροσίνη / tyrosine, ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα το οποίο βοηθάει το νευρικό σύστημα. Επίσης έχει αντιμυκητιακή και αντιμικροβιακή δράση. Το μέλι λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή των φλαβονοειδών naringenin και luteolin, και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι ασκούν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Το μέλι λεβάντας έχει γεμάτη, πλούσια γεύση με έντονη γλυκύτητα. Η ξεχωριστή επίγευση, μια αίσθηση ανθισμένων λουλουδιών, που αφήνει θα σας συνεπάρει.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα προϊόντα σας μοναδικά;

Η γεύση του μελιού της λεβάντας είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Αυτό οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση του νέκταρ της λεβάντας γεγονός το οποίο βασίζεται στο ότι το φυτό είναι σε καλλιεργούμενη έκταση και όχι αυτοφυές σε διάσπαρτα σημεία. Οι κωδικοί των μελιών από άνθη πρωτοτυπούν στο γεγονός ότι περιλαμβάνουν κονιορτοποιημένο το άνθος μέσα μέλι.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στα προϊόντα σας;

Ο κόσμος έχει αγαπήσει τη σειρά Voria Chora . Κάθε κωδικός έχει κάνει ένα δικό του κύκλο φανατικών οπαδών και ειδικά η κρέμα λεβάντας στα μικρά παιδιά. Το μέλι ανθέων με φασκόμηλο χρησιμοποιείται κατά κόρον για μαρινάρισμα κρεάτων και σε dressing σαλάτας. Το μέλι ανθέων με εχινάκεια προτιμάται κυρίως τον χειμώνα γιατί όπως είπε και ο Ιπποκράτης ‘Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν’ .

Διαθέτετε και εξαγωγική δραστηριότητα; Σε ποιες χώρες εξάγετε;

Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε Γερμανία και Κύπρο.

Τι συμβουλή θα μπορούσαμε να δώσουμε σχετικά με το πώς μπορεί ένας καταναλωτής να διακρίνει ένα ποιοτικό μέλι;

Είναι σημαντικό να προτιμούμε μέλια τα οποία είναι συσκευασμένα σε βάζα και φέρουν ετικέτα με προέλευση, κωδικό συσκευαστηρίου, στοιχεία του παραγωγού κ.α. και όχι χύμα. Χαρακτηριστικό ενός ποιοτικού μελιού είναι και η κρυστάλλωση. Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Τα μέλια των δέντρων κρυσταλλώνουν και αυτά αλλά ο χρόνος κρυστάλλωσης μπορεί να ξεπεράσει και το έτος. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Ένα δύσκολο κομμάτι του όλου εγχειρήματος είναι η καθαριότητα του κτήματος από τα ζιζάνια διατηρώντας την καλλιέργεια βιολογική. Απαιτούνται πολλές ώρες ξεχορταριάσματος κυρίως με τα χέρια. Το βασικό είναι να βρίσκουμε δύναμη και να συνεχίζουμε! Οι μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η γνώμη του κόσμου και η αποδοχή των προϊόντων μας.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Το μέλι λεβάντας είναι μια ποικιλία μελιού η οποία παραδοσιακά παράγεται στη Γαλλία. Στη χώρα μας η καλλιέργεια της λεβάντας διαδόθηκε μόνο τα τελευταία χρόνια με σκοπό την παραγωγή αιθέριου ελαίου. Έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε μ’ αυτήν την προοπτική αλλά στην πορεία όπως προαναφέραμε μας προέκυψε το πρώτο και μοναδικό μέλι λεβάντας στην Ελλάδα. Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη ελληνική ποικιλία μελιού λεβάντας στη χώρα μας.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Στόχος μας είναι η παγκόσμια αγορά. Επιθυμούμε τα προϊόντα μας να γίνουν γνωστά σε κάθε γωνιά του κόσμου και να στρέψουμε το καταναλωτικό κοινό στο ποιοτικό τρόφιμο μέσω της βιολογικής γεωργίας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλοί πλέον Έλληνες παραγωγοί καθετοποιούν την παραγωγή τους και τα ράφια των καταστημάτων γεμίζουν με ποιοτικά, καινοτόμα ελληνικά προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα ελληνικά τρόφιμα είναι μακράν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλης χώρας και αξίζουν την αναγνώριση και προτίμηση τους απ' όλο τον κόσμο.

Επίσης σκοπεύουμε σύντομα να φτιάξουμε το δικό μας σύγχρονο τυποποιητήριο μελιού ώστε να έχουμε την απόλυτη ευελιξία στην δημιουργία νέων προϊόντων, τροφίμων αλλά και μελισσοκομικών προϊόντων γενικότερα.

Τέλος, το κτήμα μας είναι ήδη επισκέψιμο από πολλά σχολεία της Μακεδονίας και σχεδιάζουμε να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε οι εκπαιδευτικές εκδρομές που πραγματοποιούνται να είναι πιο οργανωμένες και το κτήμα μας να προσφέρει περισσότερες υποδομές και παροχές προς τους επισκέπτες.

Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε στα συνεργαζόμενα καταστήματα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.12stremmata.gr

Αν κάποιος θέλει να σας γνωρίσει και να δοκιμάσει τα προϊόντα σας μπορεί να σας βρει κάπου;

Αυτήν την περίοδο «τρέχουν» πολλές εκθέσεις, εμείς θα συμμετάσχουμε στις 3 πιο σημαντικές κατά τη γνώμη μας.

1) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ DETROP 02-04/03 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13 STAND C23
Δ.Ε.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2) ΑΘΗΝΑ FOOD EXPO HALL1 C16-D16
METROPOLITAN EXPO

3) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ GOURMET EXHIBITION 06-08/04
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗ Γ’

Δείτε όλη τη συνέχεια στο Made in Greece.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ