15 λόγοι για να τρώτε θαλασσινά - Ποια είδη κάνουν καλό στην υγεία;

Βάλτε τα θαλασσινά στη ζωή σας... 

Περιέχουν βιταμίνες, τα πολύτιμα ω3, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλλουν ή δρουν προληπτικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, βοηθούν στη σύλληψη, κι έχουμε άλλους 10 λόγους για να τρώμε θαλασσινά τη Σαρακοστή (εκτός των ψαριών που καταναλώνονται μόνο του Ευαγγελισμού και των Βαΐων).

«Τα ιχθυηρά μπορούν να καταταγούν στις υπερτροφές που καταναλώνει ο Έλληνας σε κάθε ευκαιρία που του προσφέρεται» σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Νεοφύτου.

Ο καθηγητής μίλησε σε εκδήλωση της Έκθεσης Τροφίμων (Detrop) στην Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Οξειδωτικού Στρες και τόνισε ότι τα ιχθυηρά, στα οποία ανήκουν ψάρια, οστρακοειδή, καρκινοειδή, δεκάποδα είναι τροφές που προσφέρουν μόνο οφέλη στον οργανισμό μας και προάγουν την ομαλή λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Τα ιχθυηρά ανήκουν στις υπερτροφές γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (18-25%) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω3, βιταμινών (Α, Β, Ε, D και Κ), καθώς και ανόργανων αλάτων όπως ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ιώδιο», υπογράμμισε.

  • Βελτιώνουν τις λειτουργίες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ.
  • Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών.
  • Μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και συνεπώς μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
  • Λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Βοηθούν στην όραση χάρη στις υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που περιέχουν, ενώ τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  • Ενισχύουν τον μεταβολισμό καθώς και τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία τουύ νευρικού συστήματος χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, όπως οισοφάγου, παχέος εντέρου, μαστού και ωοθηκών.
  • Είναι χαμηλά σε θερμίδες και χοληστερόλη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ