«Έφυγε» η αξιαγάπητη Λάρα, η πρώτη σκυλίτσα-οδηγός τυφλών στην Ελλάδα - Τι δήλωνε η ιδιοκτήτριά της, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου στο eirinika

Το πανέμορφο μαύρο Λαμπαραντόρ Ριτρίβερ με το γλυκύτατο βλέμμα άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική κοινωνία, καθώς ήταν ο πρώτος σκύλος-οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Θλίψη και μόνο θλίψη σκόρπισε σε όσους τη γνώρισαν και φυσικά τη λάτρεψαν, η είδηση του θανάτου της Λάρα σε ηλικία 16 ετών, της σκυλίτσας – σύμβολο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Το βράδυ της Τρίτης, η καρδιά του πανέμορφου μαύρου Λαμπαραντόρ Ριτρίβερ με το ευγενικό βλέμμα που έγραψε τη δική του ιστορία, καθώς αποτέλεσε τον πρώτο σκύλο-οδηγό τυφλών στην Ελλάδα, ενώ οδήγησε παράλληλα στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών, Lara Guide Dog School, σταμάτησε να χτυπά. 

Μέχρι τον τελευταίο της χτύπο, στο πλευρό της ήταν η ιδιοκτήτριά της, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, αλλά και το δεύτερο σκύλο-οδηγό τυφλών της οικογένειας, η Μέη.

Θυμηθείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη της Ιωάννας Μαρίας Γκέρτσου στο eirinika.gr και τον Χάρη Αποστολόπουλο.

«Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με το σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού. Κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος – μόνο αυτό ήξερα να κάνω. Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: “Follow the Dog!!!” Κι αυτό έκανα: I, followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003 – 26/03/19», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η κ. Γκέρτσου.

 

Η αξιολάτρευτη Λάρα ξεκίνησε ως Σκύλος-Οδηγός τυφλών από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009 και ακολουθώντας πιστά το αφεντικό της, έχει ζήσει και ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου. Είχε κάνει 16 ταξίδια με πλοίο, 68 αεροπορικές πτήσεις και αμέτρητα ταξίδια με τρένα, λεωφορεία, μετρό, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια και επισκέφθηκε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Σημειώνεται πως τότε, η έννοια των σκύλων-οδηγών ήταν σχεδόν άγνωστη στο ελληνικό κοινό ενω τα νομικά πλαίσια που επέτρεπαν την πρόσβασή τους, ανύπαρκτα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ