Fish pie δια χειρός Άκη Πετρετζίκη – Μια διαφορετική πίτα με... ψάρι!

Μια... αλλιώτικη πίτα! 

Συστατικά
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 σκ. σκόρδο
400 γρ. φιλέτο σολομού χωρίς δέρμα
400 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
500 γρ. γαρίδες Νο1
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. ούζο
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. γάλα
400 γρ. σπανάκι baby
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από ½ λεμόνι
¼ ματσάκι δυόσμο
¼ ματσάκι άνηθο
Για την επικάλυψη

1,5 κιλό πατάτες βρασμένες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κλ. δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα

δεντρολίβανο
θυμάρι
1 κ.γ. ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, το πράσο σε μικρά κυβάκια, τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε τον σολομό και τον μπακαλιάρο σε μικρά κυβάκια, τις γαρίδες σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σβήνουμε με ούζο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το γάλα, το σπανάκι και βράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να χάσει το σπανάκι όλη την υγρασία του.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τον δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί 32x25 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μπολ και τις πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι να σπάσουν.
  • Μεταφέρουμε τις πατάτες στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με δεντρολίβανο, θυμάρι και ελαιόλαδο.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ