Πέθανε ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ιωάννης - Συμμετείχε στην απόβαση στη Νορμανδία (φώτο)

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, επέβλεψε την μεταμόρφωση του Δουκάτου σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.

Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ιωάννης, ο οποίος επέβλεψε την μετατροπή του Μεγάλου Δουκάτου σε διεθνές οικονομικό κέντρο, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο γιος του Δούκας Ερρίκος.

Ο Ιωάννης είχε τα ηνία του Λουξεμβούργου από το 1964 ως το 2000, οπότε παραιτήθηκε μετά από 36 χρόνια στο θρόνο, για να αναλάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δούκα ο γιος του Ερρίκος.

Σύφμωνα με την σχετική ανακοίνωση ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, πρόσφατα είχε εισηχθή στο νοσοκομείο με πνευμονική λοίμωξη και άφησε την τελευταία του πνοή στο πλευρό της οικογένειάς του.

Ο Μέγας Δούκας με τη σύζυγο του και το γιο του Ερρίκο

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, επέβλεψε την μεταμόρφωση του Δουκάτου σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Ο γιος του Ερρίκος έκανε γνωστό το θάνατο του με μια ανακοίνωση:

«Μετά μεγάλης μου λύπης σας ενημερώνω για το θάνατο του αγαπημένου μου πατέρα», ανέφερε η ανακοίνωση και συμπλήρωνε πως ο Μέγας Δούκας «πέθανε ήρεμος και περιτριγυρισμένος από τη στοργή της οικογένειάς του».

Ο Μέγας Δούκας Ιωάννης (Jean Benoît Guillaume Ο Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano) γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1921, το μεγαλύτερο παιδί του Φελίξ πρίγκιπα των Βουρβόνων-Πάρμας και της Καρλόττας του Νασσάου, Μεγάλης Δούκισσας του Λουξεμβούργου.

Η πριγκίπισσα Ζοζεφίν

Ο Μέγας Δούκας, απόφοιτος της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Sandhurst,   συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας και στον απελευθερωτικό αγώνα του Λουξεμβούργου κατά των ναζί, αναφέρει το BBC.

Στις 9 Απρ. 1953 παντρεύτηκε την Ζοζεφίν-Σαρλότ των Βέττιν της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα, κόρη του Λεοπόλδου Γ΄ του Βελγίου και έκαναν πέντε παιδιά. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, το Λουξεμβούργο μετατράπηκε  από ένα βιομηχανικό κέντρο,  σε ένα κέντρο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις δορυφορικές επικοινωνίες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ