Ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο έκανε τα αποκαλυπτήρια μιας μικρότερης ανεμογεννήτριας – πιο όμορφης, δεν αλλοιώνει το περιβάλλον

Τα αποκαλυπτήρια μιας νέας, μικρότερης ανεμογεννήτριας, η οποία δεν αλλοιώνει το τοπίο και είναι κατάλληλη για τοποθέτηση ακόμη και σε αυλές σπιτιών, έκαναν ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο και η ιταλική Enel.

Τα αποκαλυπτήρια μιας νέας, μικρότερης ανεμογεννήτριας, η οποία δεν αλλοιώνει το τοπίο και είναι κατάλληλη για τοποθέτηση ακόμη και σε αυλές σπιτιών, έκαναν ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο και η ιταλική Enel.

Ο ενεργειακός όμιλος με έδρα τη Ρώμη ανέθεσε στον αρχιτέκτονα, ο οποίος είναι γνωστός και στη χώρα μας για τα έργα του στο Φαληρικό Δέλτα, να σχεδιάσει μια ανεμογεννήτρια, η οποία δεν θα κυριαρχεί στο τοπίο, δεν θα αποτελεί αφορμή για διαμαρτυρίες κατοίκων για το θόρυβο ή το μέγεθός της και θα μπορεί να παράγει ενέργεια ακόμη κι όταν πνέουν άνεμοι χαμηλών ταχυτήτων, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Όπως προδίδει και το όνομά της Libellula, ο Πιάνο άντλησε έμπνευση για το σχέδιό του από τον τρόπο, με τον οποίο πετάει η λιβελλούλα. Σε αντίθεση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες που έχουν τρία πτερύγια, το δικό του σχέδιο έχει μόνο δύο. Όταν η ανεμογεννήτρια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τα πτερύγιά της ευθυγραμμίζονται με τον -ύψους 20 μέτρων- κεντρικό πυλώνα, ώστε να ελαχιστοποιείται η αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου.

«Ο σχεδιασμός του πρωτοτύπου δεν ήταν εύκολη υπόθεση γιατί έπρεπε να διαφέρει από τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες του παρελθόντος», αναφέρει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας προσθέτοντας ότι η δική του ανεμογεννήτρια χρειάζεται ανέμους ταχύτητας μόλις 8 χιλιομέτρων την ώρα για να λειτουργήσει, παράγοντας έως και 55 Kw, ικανές να τροφοδοτήσουν 15 νοικοκυριά.

Όπως επισημαίνουν Πιάνο και Enel, η πρότασή τους είναι ιδανική για μικρής κλίμακας παραγωγή ενέργειας, ενώ είναι αρκετά μικρή και αθόρυβη για να τοποθετηθεί σε κατοικημένες περιοχές. Παρά το γεγονός ότι η Libellula θα αργήσει να μπει σε τροχιά εμπορικής παραγωγής, το πρωτότυπο δοκιμάζεται ήδη σε τοποθεσία κοντά στην Πίζα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ