Κρήτη: Πήγαν για κοσμήματα & βγήκαν... "κουρεμένοι" - Πως μια σούπερ-γιαγιά βοήθησε να εξαρθρωθεί η σπείρα με τις τηλεφωνικές απάτες

Η ψίυχραιμη γιαγιά κατάφερε μετά από ώρες διαπραγμάτευσης με τους απατεώνες να οδηγήσει την αστυνομία στη σύλληψη τους

Ανησυχία προκαλούν τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα  εξαπάτησης ηλικιωμένων που δέχονται τηλεφωνήματα από αγνώστους, οι οποίοι επιχειρούν να τους εξαπατήσουν επικαλούμενοι ότι κάποιος δικός τους άνθρωπος έχει πέσει θύμα τροχαίου και τους ζητούν χρήματα για να γλυτώσουν την φυλακή.

Πως έπεσαν στη "φάκα" της γιαγιάς
 
Ωστόσο χθες το βράδυ μια ηλικιωμένη στα Καλέσσα του δήμου Μαλεβυζίου "χάλασε" τα σχέδια των απατεώνων που της τηλεφώνησαν ζητώντας της 40.000 ευρώ για δήθεν τροχαίο ατύχημα στο οποίο είχε εμπλακεί ο εγγονός της.
 
Η γυναίκα είπε ότι δεν διαθέτει τέτοιο ποσό και τότε εκείνοι εναλλακτικά της ζήτησαν να τους δώσει κοσμήματα.
 
Μάλιστα η τηλεφωνική διαπραγμάτευση ήταν πολύωρη και κράτησε από τις 6.00 μ.μ ως τις 11.00 μ.μ. Όμως κάπου στο μεσοδιάστημα η γυναίκα επικοινώνησε με το σπίτι του γιου της, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία, αναφέρει το e-kriti.
 
Αργότερα το βράδυ η  γιαγιά σύμφωνα με τις υποδείξεις των αστυνομικών έκλεισε ραντεβού με τους απατεώνες λίγο πιο πέρα από το σπίτι της για να τους παραδώσει τα κοσμήματα.
 
Εκεί όμως περίμενε η αστυνομία που προχώρησε στη σύλληψή τους.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα που  οι αρχές διερεύνησαν  αν είναι μέλη ενός ευρύτερου κυκλώματος εξαπάτησης ηλικιωμένων ή δρούσαν μεμονωμένα.

Πως δρούσε και πως εξαρθρώθηκε η σπείρα
 
  Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου

Από την ενδελεχή έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, η οποία ήταν εξειδικευμένη και βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη - ανάλυση δεδομένων και στοιχείων, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 17.05.2019 έως και την 14.07.2019, είχαν διαπράξει πέντε απάτες αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 12.300 ευρώ και 1.000 δολαρίων Η.Π.Α. και τέσσερις απόπειρες απάτης σε βάρος ισάριθμων ημεδαπών, επιχειρώντας συνολικά να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό άνω των 40.000 ευρώ και κοσμήματα.

 Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δύο άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει και τρία ακόμη άτομα

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά προσποιούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού, με σκοπό να αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρει το e-kriti  συνελήφθησαν χθες (14.07.2019) το βράδυ, 47χρονος Βούλγαρος και 18χρονη Ελληνίδα, ως μέλη της οργάνωσης.
Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τρία (3) άτομα και συγκεκριμένα 30χρονος Έλληνας και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς διάφορα χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τηλεφωνούσαν μαζικά και σε ακαθόριστο χρόνο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού.

Στη συνέχεια, όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τους προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο επικαλούμενοι την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου, σε τροχαίο δυστύχημα και απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου. Τα εν λόγω χρηματικά ποσά τα παραλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες (14.07.2019) το βράδυ οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν ο 47χρονος και η 18χρονη κατά το χρόνο που παραλάμβαναν χρήματα και κοσμήματα από 81χρονη ημεδαπή με τη οποία είχαν προβεί νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Η προανάκριση που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των λοιπών μελών της οργάνωσης, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ