Η ιστορία και η μοίρα 6 εντυπωσιακών κοσμημάτων των Τσάρων Ρομανώφ! (φωτό)

Τα κοσμήματα της Ρωσίας!

Η ιστορία της συλλογής των κοσμημάτων των Ρομανώφ είναι το ίδιο μυστηριώδης όσο το τραγικό τέλος της οικογένειας. Πολλοί από τους σπάνιους πολύτιμους λίθους χάθηκαν ή πουλήθηκαν, ενώ κάποια κοσμήματα που κατάφεραν να διασωθούν, βρίσκονται βαθιά κλειδωμένα στα θησαυροφυλάκια του Ρωσικού κράτους.

Μέχρι την Επανάσταση του 1917, η οικογένεια Ρομανώφ κυβερνούσε τη Ρωσία για πάνω από 300 χρόνια και, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, συγκέντρωσε μια τεράστια συλλογή από βασιλικά κοσμήματα, φτιαγμένα από τους καλύτερους κοσμηματοποιούς του κόσμου. Η συλλογή, που περιείχε από μεγαλειώδη στέμματα έως τα διάσημα αυγά Faberge, είχε εντυπωσιάσει τόσο πολύ τους Ευρωπαίους ηγέτες και πρεσβευτές που επισκέφθηκαν τη Ρωσία, ώστε πολλοί έκαναν λεπτομερείς αναφορές στα απομνημονεύματά τους.

Μετά την πτώση του Τσάρου και τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνο και πούλησε πολλά από τα κοσμήματα, ώστε να συγκεντρώσει πόρους για το νέο κράτος.

Αμύθητα κοσμήματα και πολύτιμα πετράδια δημοπρατήθηκαν ή πουλήθηκαν απευθείας σε εκατομμυριούχους τής Ευρώπης και της Αμερικής.

Πολλά κοσμήματα χωρίστηκαν σε κομμάτια και πουλήθηκαν διακριτικά σε διάφορους συλλέκτες. Κάποια, χάθηκαν εντελώς τα ίχνη τους, ενώ κάποια άλλα κατάφεραν να διασωθούν και να μείνουν στη χώρα και έτσι σήμερα βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια του Κρεμλίνου.

1. Το αυτοκρατορικό στέμμα της Ρωσίας

Το Μέγα Αυτοκρατορικό Στέμμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη στέψη της Μεγάλης Αικατερίνης, το Σεπτέμβριο του 1762 στη Μόσχα και τελευταία φορά στη Στέψη του Τσάρου Νικόλαου Β΄, τον Μάιο του 1869 στο Κρεμλίνο. Το στέμμα σχεδιάστηκε από τον Ελβετό Jeremie Pauzie και το σχέδιο ήταν εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Αποτελείται από 2 ημισφαίρια φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι, τα οποία συμβολίζουν την ένωση της Ανατολικής και Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έχει 75 μαργαριτάρια και σχεδόν 5000 διαμάντια, που σχηματίζουν φύλλα δάφνης και οξιάς, τα οποία αποτελούν σύμβολα δόξας και δύναμης. Στην κορυφή, υπάρχει ένας σταυρός φτιαγμένος από 5 διαμάντια, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη χριστιανική πίστη της δυναστείας και τη θεία δύναμη του Τσάρου. Ο σταυρός είναι τοποθετημένος επάνω σε έναν κόκκινο Σπινέλιο (ημιπολύτιμος λίθος συγγενής του ρουμπινιού) 398.72 καρατιών.

Μετά την επανάσταση του 1917, το στέμμα ευτυχώς παρέμεινε στη χώρα και σήμερα φυλάσσεται στο κρατικό θησαυροφυλάκιο. Δεν εκτίθεται πουθενά, γιατί η ιστορική του αξία είναι ανεκτίμητη, το 2012 όμως, δημιουργήθηκε ένα ακριβές αντίγραφο που κόστισε 15.1 εκατομμύρια δολάρια, ώστε το κοινό να μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο αυτού του στέμματος.
 
2. Η Νυφική Ρωσική Τιάρα

Ένα εντυπωσιακό κόσμημα από τη συλλογή των Ρομανώφ και, μάλιστα, είναι η μοναδική αυθεντική βασιλική τιάρα που υπάρχει σήμερα στη Ρωσία. Τη φορούσαν οι νύφες των Ρομανώφ και αποτελείται από διαμάντια διαφορετικού μεγέθους και κοπής.

Η τιάρα δημιουργήθηκε γύρω στο 1800, από τον κοσμηματοποιό Τζέηκομπ Ντέιβιντ Ντουβάλ στην Αγία Πετρούπολη, για το γάμο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ Αλεξεΐβνας. Η μεσαία σειρά διαμαντιών της τιάρας, είναι έτσι τοποθετημένη έτσι ώστε να “τρέμει”, με αποτέλεσμα τα διαμάντια να λαμπιρίζουν σε κάθε κίνηση του κεφαλιού. Η κεντρική πέτρα είναι ένα σπάνιο ροζ διαμάντι 13.35 καρατιών.


 
3. Το Ρωσικό Νυφικό Στέμμα

Στο τελετουργικό των γάμων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν αντάλλασσαν μόνο βέρες, αλλά τοποθετούσαν και ένα στέμμα στο κεφάλι των νεόνυμφων. Το Ρωσικό Νυφικό Στέμμα δημιουργήθηκε γύρω στο 1844. Είναι στολισμένο με 320 μεγάλα διαμάντια βάρους 182 καρατιών και 1.200 μικρότερα διαμάντια, βάρους περίπου 80 καρατιών, τα οποία πιστεύεται ότι παλιότερα διακοσμούσαν τα ρούχα της Μεγάλης Αικατερίνης. Το Νυφικό Στέμμα, σε κάποια στιγμή της γαμήλιας τελετής, τοποθετούνταν πίσω από τη Νυφική Τιάρα.

Κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης, το στέμμα έπεσε στα χέρια των μπολσεβίκων. Τα αρχεία λένε ότι το Νυφικό Στέμμα δημοπρατήθηκε το 1927 από τους Christie’s και αγοράστηκε από την Μάρτζορι Μεϊγουέδερ Ποστ, μια Αμερικανίδα επιχειρηματία και κληρονόμο της εταιρίας δημητριακών General Foods, που αργότερα συγχωνεύτηκε με την Krafts.

Τη δεκαετία του ’30, ο άντρας της διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και έτσι, η Ποστ συνέχισε να συλλέγει τσαρικά έργα τέχνης. Τελικά, δώρισε τη συλλογή της στο Μουσείο Hillwood στην Ουάσινγκτον.
 
4. Η τιάρα “Russian Beauty”

Μια εντυπωσιακή τιάρα από μαργαριτάρια και διαμάντια που δεν κατάφερε να μείνει στη Ρωσία. Δημιουργήθηκε το 1842 από τον Καρλ Μπόλιν για την Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα, τη σύζυγο του Νικόλαου Α’. Ήταν η αγαπημένη τιάρα της Μαρίας Φεοντόροβνα, η οποία τη λάτρευε και τη φυλούσε στο δωμάτιό της.

Το 1919, μετά το θάνατο του γιού της Τσάρου Νικόλαου Β’ και της οικογένειάς του από τους μπολσεβίκους, η τιάρα έπεσε στα χέρια των επαναστατών. Το 1927, πουλήθηκε σε δημοπρασία των Christie’s, στην εταιρία κοσμημάτων Holmes & Co και αργότερα, πουλήθηκε στον 9ο Δούκα του Μάλμπορο, ο οποίος ήθελε να την κάνει δώρο στη γυναίκα του, Γκλάντις.

Όταν αυτή πέθανε το 1977, η τιάρα άλλαξε χέρια και πήγε στη σύζυγο του δικτάτορα των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος. Όταν η δικτατορία του Φερδινάντο Μάρκος έπεσε, κατέφυγαν στη Χαβάη, όπου οι αρχές κατάσχεσαν την τιάρα και επιστράφηκε στο κράτος των Φιλιππίνων. Ίσως η τιάρα ξαναεμφανιστεί αν η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αποφασίσει να τη βγάλει σε δημοπρασία.
 
5. Ζαφειρένιο περιλαίμιο με μαργαριτάρια

Άλλο ένα κομμάτι από τη συλλογή της Μαρίας Φεοντόροβνα που, τελικά, κατέληξε στα χέρια της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας. Το περιλαίμιο με το γεωμετρικό ζαφείρι στο κέντρο του, αγοράσθηκε σε δημοπρασία από την Βασίλισσα Μαίρη και μετά το θάνατό της το 1953, το κληρονόμησε η Βασίλισσα Ελισάβετ. Το περιλαίμιο έχει φορεθεί αρκετές φορές από την κόρη της Βασίλισσας Ελισάβετ, την Πριγκίπισσα Άννα.
 
6. Η Ρωσική Κοκόσνικ Τιάρα με Ακουαμαρίνες

Μια πολύ κομψή τιάρα, που λέγεται ότι ανήκε στην τελευταία Τσαρίνα της Ρωσίας, Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα. Η τιάρα δημιουργήθηκε γύρω στα 1900 και είχε σχήμα κοκόσνικ, το παραδοσιακό τριγωνικό καπέλο που φορούσαν οι γυναίκες στη Ρωσία.

Η τιάρα έχει καμάρες από διαμάντια και ήταν διακοσμημένη με 16 μεγάλα πετράδια από ακουραμαρίνα. Μετά την Ρωσική Επανάσταση, η τιάρα αγοράστηκε από τον Μόρις Γουάρτζκι, έναν Άγγλο έμπορο έργων τέχνης που ειδικευόταν στα ρωσικά κοσμήματα και κομψοτεχνήματα. Από τότε, η τιάρα έχει αλλάξει αρκετούς ιδιοκτήτες στις δημοπρασίες των Stotheby’s και των Christie’s, ενώ ο σημερινός ιδιοκτήτης της είναι άγνωστος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ