Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας: Γιόρτασε την επέτειο ίδρυσης του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών & βράβευσε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη (φώτο)

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα έγινε η βράβευση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη 

Το μεγαλείο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων αναδείχθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, μέσα από μία μεγάλη εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αφιερωμένης στα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, καθώς επίσης και στην πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την τεράστια προσφορά της στον παγκόσμιο αυτό πολιτιστικό οργανισμό της χώρας του Νείλου.
 

Την κ. Βαρδινογιάννη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, «ένα μεγάλο φίλο της Βιβλιοθήκης» όπως τον χαρακτήρισε, και τους υψηλούς επισκέπτες, υποδέχτηκε θερμά ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η κ. Βαρδινογιάννη στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι πανάρχαιες», επεσήμανε ο κ. Φέκι, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όταν τον συνάντησε πρόσφατα στην Αθήνα, ότι «η Αλεξάνδρεια ήταν η πιο σημαντική πόλη στην αρχαία Ελλάδα».

 Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β',  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Επομένως, «κάθε φορά που συναντιόμαστε στην Αλεξάνδρεια, αυτό αποτελεί έναν μεγάλο εορτασμό των πανάρχαιων σχέσεών μας», προσέθεσε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος Β΄, χαιρέτισε τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού φορέα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ενώνει Ελλάδα και Αίγυπτο, με τη σημαντική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Ιδρύματος Ωνάση και του πανεπιστημίου της πόλης.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

«Μέσα στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, το μοναδικό αυτό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες από όλη την υφήλιο, από την Αίγυπτο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, να μελετήσουν τα επιτεύγματα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας», επεσήμανε με ικανοποίηση ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.
 

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β',  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  Mostafa El Feki

Και ο κ. Θεόδωρος τόνισε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αγκαλιάζει τη δεκαετή πρωτοβουλία, διότι το ίδιο συνδέεται με τον αλεξανδρινό χώρο και την ιστορία που αυτός φέρει, αφού αποτελεί τον μοναδικό θεσμό ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα και συνδέει την ελληνιστική Αλεξάνδρεια με το παρόν», τιμώντας τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι με το παράσημο του Χρυσού Λέοντος του Τάγματος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.
Από την πλευρά της, έντονη ήταν η συγκίνηση της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, για τη συμπλήρωση, δέκα χρόνων του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ενός οργανισμού που έγινε με δική της πρωτοβουλία, μία ημερομηνία που -όπως είπε- έχει μείνει πάντοτε στην καρδιά της και αποτελεί ένα έργο για τις επόμενες γενεές.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

«Σαν Ελληνίδα, αλλά και σαν πολίτης του κόσμου, νιώθω περήφανη για την ελληνιστική Αλεξάνδρεια», τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις πολύτιμες γνώσεις και τα πτυχία που το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας παρείχε σε νέους από όλον τον κόσμο, που εντρύφησαν στον ελληνιστικό πολιτισμό.

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Προηγήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο που παρουσίαζε όλο το έργο της κ. Βαρδινογιάννη, ενώ ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης την παρασημοφόρησε και της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλου του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού, προσφέροντάς της ένα αναμνηστικό με τεράστια σημασία, για να της θυμίζει τη δική της προσφορά στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β',  Mostafa El Feki

Η ίδια, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, καθώς και την αντιπρόεδρο του Τμήματος, την Αιγυπτιώτισσα, Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.
 

Όπως ανακοινώθηκε, στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, φοίτησαν στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, 135 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, δηλαδή 13 το χρόνο, κατά μέσο όρο, ενώ ενθαρρυντικότερα είναι τα στατιστικά στοιχεία για την τελευταία πενταετία, καθώς δέχτηκε 91 σπουδαστές, με τον μέσο όρο κατ΄ έτος να φθάνει τους 18 σπουδαστές.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι 22 σπουδαστές πήραν το πτυχίο τους και 23 σπουδαστές ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές ειδικά πάνω στον ελληνιστικό τομέα. Στο έργο του Κέντρου περιλαμβάνονται και, τουλάχιστον πενήντα εκδηλώσεις, συνεργασίες με περισσότερα από 20 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα περισσότερα ευρωπαϊκά, για την προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο των ελληνιστικών σπουδών.

 Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β',  Mostafa El Feki

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, θα πραγματοποιούνται προγράμματα σπουδών για να παρέχονται τίτλοι phd.

Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, έδωσαν το «παρών» επίσημοι από πολλές χώρες, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρέσβης Νικόλαος Γαριλίδης (τον οποίο καλωσόρισε ιδιαίτερα ο Δ/ντής της Βιβλιοθήκης στον επίσημο λόγο του, τονίζοντας την αιγυπτιώτικη καταγωγή του), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης.

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  Mostafa El Feki

Την ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας, εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Εδμόνδος Κασιμάτης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, π. Νικόδημος Τότκας, ενώ μίλησε ο Αιγυπτιώτης πανεπιστημιακός, Χρήστος Ζερεφός.

Μ. Βαρδινογιάννη: Η Αίγυπτος με κάνει να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην πατρίδα μου

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα έγινε η βράβευση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ο διευθυντής του Κέντρου, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, εξήρε το έργο και την προσφορά της, ενώ ευχαριστώντας τον, η κ. Βαρδινογιάννη σημείωσε:

«Σάς εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για ό,τι έχετε πράξει για τη μεταξύ μας συνεργασία, και την αναβάθμιση του έργου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας». Έδωσε δε την υπόσχεσή της, ότι θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κατερίνα Σοφιανού

«Θέλω να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και να είμαι πάντοτε στο πλευρό σας, οποτεδήποτε και αν με ζητήσετε και στην Αλεξάνδρεια και την περίφημη Βιβλιοθήκη της, και τώρα και πάντοτε» είπε η κ. Βαρδινογιάννη και συνέχισε: «Εύχομαι από την καρδιά να υπάρχει ειρήνη στους λαούς για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, όχι για μας αλλά κυρίως για τις νεώτερες γενιές που έρχονται».

Μάλιστα, η κ. Βαρδινογιάννη χειροκροτήθηκε θερμά όταν τόνισε ότι «η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που με κάνει να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην πατρίδα μου. Και θεωρώ τους κατοίκους αυτής της χώρας αδέλφια μου».

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Είναι μεγάλη τιμή να έχω τη φιλία σας και την υποστήριξή σας».

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  Mostafa El Feki

Τον Χρυσό Λέοντα απένειμε στον δ/ντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την προσφορά της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης στον κόσμο, έναν χώρο του Θεού και της γνώσης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Και μιλώντας για το γεγονός ότι η Αγία Οικογένεια πέρασε από την Αίγυπτο και καθώς το σύμβολο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας είναι ο λέοντας, απένειμε στον διευθυντή της δρα Μουστάφα Ελ Φέκι τον Χρυσούν Λέοντα του Τάγματος της Αλεξανδρείας, ευχόμενος πάντοτε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας να προσφέρει στον κόσμο το φως, εκείνο που ονειρεύτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ιδρύοντας τη μεγάλη αυτή πόλη.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

«Σας συγχαίρω για το έργο σας και για ό,τι κάνετε για τον απλό άνθρωπο. Ο Θεός να σας ευλογεί», τόνισε ο Πατριάρχης προς τον Δ/ντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, με τον κ. Φέκι να εκφράζει την έντονη συγκίνησή του και να τονίζει ότι αυτή η τιμητική διάκριση -που δεν την περίμενε, όπως είπε- αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για τον ίδιον και για την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ