Σήμερα ταξιδεύουμε στην άλλη άκρη του πλανήτη και στον... μαγικό Άγιο Δομίνικο! Το νησί ''best seller'' για γαμήλιες αποδράσεις! (φωτό)

Το μεγάλο νησί της Ισπανιόλα στην Καραϊβική ( το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Κούβα ) χωρίζεται πολιτικά σε δύο κράτη, στη Δομινικανή Δημοκρατία ( ανεξάρτητο κράτος από το 1844 ) στα ανατολικά, η οποία καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του, και στη Δημοκρατία της Αϊτής στα δυτικά.

Το μεγάλο νησί της Ισπανιόλα στην Καραϊβική ( το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Κούβα ) χωρίζεται πολιτικά σε δύο κράτη, στη Δομινικανή Δημοκρατία ( ανεξάρτητο κράτος από το 1844 ) στα ανατολικά, η οποία καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του, και στη Δημοκρατία της Αϊτής στα δυτικά.



 Έτσι, ο Άγιος Δομήνικος δεν είναι το κλασικό νησάκι του Caribbean dream «λευκή άμμος, κοκοφοίνικας, κοκτέιλ», παρόλο που με 1.600 χλμ. ακτογραμμής δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Η «εμπειρία Άγιος Δομήνικος» έχει γερές δόσεις Ιστορίας και τοπικής κουλτούρας. Το νησί είναι εύφορο και η ενδοχώρα καταπράσινη: παράγονται κακάο, καφές, ρούμι, ζαχαροκάλαμο και καπνός. Μάλιστα, υψώνει το ανάστημά της απέναντι στην Κούβα όσον αφορά τα πούρα.



Το ανάγλυφο έχει τέτοια ποικιλία –το κεντρικό τμήμα της οροσειράς Cordillera ( σε υψόμετρο 3.175 μ. ), τροπικά δάση, μαγκρόβιοι υγρότοποι, καταπράσινες αγροτικές εκτάσεις– που σας καλεί για εξερεύνηση και δραστηριότητες μέσα στη φύση. Ο Άγιος Δομήνικος είναι κλασικός προορισμός για all inclusive τουρισμό: στην πραγματικότητα όλη η βόρεια ακτή του, τα 300 χλμ. παραλίας της Silver Coast, καταλαμβάνεται από τεράστια και κλειστά στον επισκέπτη resorts, η οποία εξυπηρετείται από έναν αυτοκινητόδρομο. Διάσημη και η Punta Cana στην ανατολική άκρη του νησιού, προικισμένη με 60 χλμ λαχταριστής παραλίας «λευκή άμμος-κοκοφοίνικες»: μια πραγματική resort… χώρα. Το νησί είναι bestseller προορισμός για ζευγάρια, νεόνυμφους αλλά και οικογένειες. Oπότε λάβετε υπόψη πως μια all inclusive villa ( με σεφ, μπάτλερ και καμαριέρα ) θα σας έρθει μάλλον πιο οικονομικά σε σχέση με την υπόλοιπη Καραϊβική.



Πότε να πάτε

Ο δικός μας χειμώνας είναι υψηλή τουριστική σεζόν για τον Άγιο Δομήνικο. Όμως ούτως ή άλλως οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας δεν είναι πολύ μεγάλες κατά τη διάρκεια του έτους. Βρίσκεται στο κέντρο της Καραϊβικής και πλήττεται από έναν καταστροφικό τυφώνα περίπου μία φορά στα δέκα χρόνια: σε γενικές γραμμές, πάντως, η εποχή των τυφώνων είναι κυρίως ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, με πιθανές εκπλήξεις λίγο πριν και λίγο μετά. athinorama.gr



Ή Santo Domingo. Η πρωτεύουσα ισχυρίζεται πως είναι η αρχαιότερη πόλη στον Νέο Κόσμο, αφού εδώ κατέπλευσε πρώτα ο Κολόμβος το 1496 έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό. Ο γιος του Ντιέγκο, μάλιστα, έγινε ο πρώτος κυβερνήτης της. Το μέγαρό του Alcazar de Colοn είναι ένα από τα κεντρικά αξιοθέατα της Zona Colonial ( Παλιά Πόλη ), όπως και ο καθεδρικός Santa Maria la Menor. Ένα μέρος των τειχών διασώζεται, ορίζοντας έτσι το ιστορικό κέντρο, την «Αβάνα» του Αγίου Δομήνικου. Στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα πέτρινα κτίρια οι ήχοι της bachata ( λάτιν μουσική που είχε εδώ ιστορική εξέλιξη ανάλογη με αυτήν του τάνγκο στην Αργεντινή ) και του merengue ξεπηδούν από παντού. Και η Νέα Πόλη, ωστόσο, κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις – ιδίως στα εστιατόρια και τα μπαράκια της παραλιακής λεωφόρου Malecοn. Ειδικά τα σαββατοκύριακα δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να χορέψετε μια bachata ( θα σας παρασύρουν όπως στην Κούβα ) σε κάποιο colmado: φανταστείτε τα δικά μας παλαιικά παντοπωλεία-καφενεία, όπου σερβίρουν και κάποια βασικά πιάτα. Όταν η μουσική δυναμώσει και ανεβεί το κέφι, τότε το πλακόστρωτο γίνεται πίστα.



Museo de las Casas Reales

Κοντά στην Plaza Espana στον Άγιο Δομήνικο, ένα αναγεννησιακό μέγαρο του 16ου αιώνα, έδρα κάποτε του Ισπανού κυβερνήτη, φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση με αντικείμενα της αποικιακής εποχής. Από απομεινάρια της κουλτούρας των Taino ( πανάρχαια προ-Κολόμβου φυλή, η οποία έφτασε στις Αντίλες 8.000 χρόνια πριν από το Γιουκατάν και την Μπελίζ ) μέχρι θησαυρούς που κούρσεψαν από ισπανικά σκαριά πειρατές.

Museo del Hombre Dominicano

Εκτεταμένη συλλογή αντικειμένων από τις διάφορες κουλτούρες και τις εκφράσεις της ζωής στο νησί – μόνο που τα ταμπελάκια είναι στα ισπανικά. Εργαλεία, αντικείμενα της καθημερινότητας και χαρακτικά των Taino, μάσκες και κοστούμια από το καρναβάλι ( όλη η Καραϊβική έχει παράδοση στο θέμα ), αντικείμενα που μιλούν για την Ιστορία των σκλάβων, την καθημερινότητα και τη θρησκεία των Δομινικανών ( κατά βάση ρωμαιοκαθολικοί, έχουν αναπτύξει ένα ιδιόμορφο μείγμα καθολικισμού και Santeria ), σύμβολα βουντού κ.ά. ( www.museodelhombredominicano.org.do )



Jardin Botanico Nacional

Ορχιδέες, φτέρες, υδρόβια φυτά, ενδημικά είδη, ένας γιαπωνέζικος κήπος ( υπάρχει ανθηρή κοινότητα Γιαπωνέζων! ): ο Εθνικός Βοτανικός Κήπος είναι μια όαση 2 τ.χλμ. στην καρδιά μιας πόλης 2 εκατ. κατοίκων. Εδώ υπάρχει κι ένα Οικολογικό Μουσείο.

Silver Coast

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Καραϊβική. Το Puerto Plata και το Cabarete είναι οι δύο βασικές πόλεις της τεράστιας ακτής, οι οποίες δίνουν τοπικό χρώμα σε μια ατελείωτη σειρά resorts. Το δεύτερο, μάλιστα, είναι και ο παράδεισος των θαλάσσιων σπορ εδώ ( windsurfing, kite surfing και kite boarding ). Θα ανακαλύψετε την περιοχή κινούμενοι πάνω στον οδικό άξονα Carretera 5 με ένα guagua ( μίνι λεωφορειάκι που το σταματάτε όπως το ταξί ).



Samana

Από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο μπορείτε να δείτε από κοντά τα βαρέων βαρών θηλαστικά ( φτάνουν μέχρι και τους 40 τόνους! ): οι φάλαινες μαζεύονται για… κόρτε και αναπαραγωγή στον κόλπο Samana. Μπορεί να πετύχετε και τα μωρά τους επίσης. Ιδίως στα τέλη Ιανουαρίου γίνεται… πάρτι με τις φάλαινες να φτάνουν τις 4.000 ( www.whalesamana.com ).

Ocean World Adventure Park, Marina and Casino

Ένα θαλάσσιο πάρκο στο Puerto Plata, το οποίο προσφέρει πολλαπλές εμπειρίες: snorkeling, σόου με θαλάσσια λιοντάρια, καρχαρίες, πουλιά και δελφίνια. Μπορείτε και να κολυμπήσετε με τα δελφίνια, αν θέλετε, έπειτα από μια μικρή ενημέρωση ( oceanworldadventurepark.com ).

El Sendero del Cacao

Το San Francisco de Macoris βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο ωρών βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Αξίζει να κάνετε όλο αυτόν το δρόμο για ένα cacao tour: να δείτε μια φυτεία κακάο, να μάθετε τα μυστικά της ( οργανικής ) καλλιέργειας και να απολαύσετε αυθεντικό γεύμα και σπουδαίο ρόφημα σοκολάτας ( www.cacaotour.com/en/home ).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ