Αποκλειστικό: Ο γιός της δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στη Μάλτα μιλάει στο eirinika.gr: "Ναι, η οικογένεια μου & εγώ φοβόμαστε για τη ζωή μας" (Φώτο - Βίντεο)

Ο Andrew Caruana Galizia, ο γιος της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, που δολοφονήθηκε στη Μάλτα, απαντά στις ερωτήσεις του eirinika.gr & αποδίδει ευθύνες στην αστυνομία και στο κυβερνών εργατικό κόμμα. 

Συναντήσαμε στο Παρίσι στην έδρα της UNESCO τον Andrew, τον έναν από τους τρεις γιους της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia που δολοφονήθηκε στη Μάλτα.

Ο Andrew Caruana Galizia, περιστοιχισμένος από δημοσιογράφους στην έδρα της Unesco στο Παρίσι

 

Η 54χρονη μητέρα των τριών αγοριών διερευνούσε υπόθεση διαφθοράς όσο ακόμα εργαζόταν στην εφημερίδα της και στη συνέχεια όταν η εφημερίδα της δεν την στήριζε πιά, εξακολούθησε να αναρτά στο προσωπικό της blog τις εξελίξεις στην έρευνα της για υποθέσεις διαφθοράς που άγγιζαν τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό

Ο 45χρονος Τζόζεφ Μουσκάτ που είναι στην εξουσία από το 2013, είναι στο μέσο της θητείας του μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2017, έπειτα από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Αυτές προκηρύχθηκαν λόγω των κατηγοριών για διαφθορά που άγγιζαν το περιβάλλον του μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, που αποκάλυψαν την ύπαρξη στον Παναμά πολλών υπεράκτιων λογαριασμών που είχαν ανοίξει εταιρείες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Με την διεθνή αντιπρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου

 

Το σκέλος της έρευνας που αφορούσε τη Μάλτα είχε εξεταστεί από την Καρουάνα Γκαλιζία πριν από τον θάνατό της κατά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου της τον Οκτώβριο του 2017. 

Είχε ανακαλύψει κυρίως ότι εταιρείες του Παναμά που ανήκαν στον Μίτσι, τότε υπουργό Ενέργειας, και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Σέμπρι είχαν λάβει δύο εκατομμύρια ευρώ από την εταιρία 17 Black στο Ντουμπάι, για υπηρεσίες που δεν διευκρινίζονταν.

O Andrew με την μητέρα του & τον αδελφό του Paul 

 

Η ομάδα Daphne Project, η οποία ανέλαβε τις έρευνες της δημοσιογράφου, ανακάλυψε ότι η 17 Black ανήκε στον Γιόργκεν Φένες, πληροφορία που πρόσφατα επιβεβαίωσε η εισαγγελία έπειτα από σειρά συλλήψεων για ξέπλυμα, όπως αυτή του οδηγού ταξί. 

Ο Matthew Caruana Galizia βρήκε την μητέρα του κομματιασμένη λίγα λεπτα μετά την εκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της Φώτο: Shannon Stapleton/Reuters

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μάλτα αποστολή, λόγω «ερωτημάτων που προκύπτουν για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και για σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά στα πλέον ανώτατα επίπεδα».

Φωτό: Darrin Zammit Lupi/Reuters

 

Μετά την δολοφονία της δημοσιογράφου από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο της ξέσπασε σάλος, έγιναν εκατοντάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης, ενώ τα media πιέζουν έκτοτε συνεχώς για την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού παραιτήθηκε αφού οδηγήθηκε για ανάκριση αλλά δεν κρίθηκε αναγκαίο να προφυλακιστεί.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι στις 9 Ιανουαρίου 2020 θα παραιτηθεί χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτό γίνεται υπό το βάρος των αποκαλύψεων και των συνεχιζόμενων ερευνών δημοσιογράφων αλλά και ολόκληρης της οικογένειας της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου.

Andrew Caruana Galizia

Οι τρεις γιοί της, o ένας εκ των οποίων, ο Andrew, ήρθε και μίλησε στη διάσκεψη της Ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Παρίσι, κάνουν έκκληση για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος και να οδηγηθεί στην φυλακή.

Το eirinika μίλησε με τον γιο της Andrew, ενώ κάλυψε και τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των άλλων παρευρισκομένων Ευρωπαίων δημοσιογράφων

Ο γιος της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, που δολοφονήθηκε στη Μάλτα, Andrew,  καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό ότι φέρουν ευθύνες γιά την δολοφονία της μητέρας του. 

Το κυβερνών κόμμα και ο Πρωθυπουργός αρνείται συνεχώς την όποια συμμετοχή σε πλεκτάνη εναντίον της δημοσιογράφου.

O ίδιος είναι διπλωμάτης και εργάζεται στην Γενεύη σε διεθνή οργανισμό ενώ τα δύο του αδέλφια είναι δημοσιογράφοι. Ο δεύτερος, ο μικρότερος έγινε δημοσιογράφος μετά τη δολοφονία της μητέρας του προκειμένου να βοηθήσει και αυτός στις έρευνες για την ανακάλυψη του δολοφόνου.

Διαβάστε επίσης: Στο εδώλιο 3 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της Γκαλιζία στη Μάλτα - Στοιχεία από υποκλοπές τηλεφώνων

Όπως θα δείτε στα βίντεο, ο Andrew Caruana Galizia επιρρίπτει ευθύνες για το θάνατο της μητέρας του στον πρωθυπουργό, ενώ καταγγέλλει  και την αδράνεια της αστυνομίας. 

Όπως χαρακτηριστικά λέει: "Αν η αστυνομία είχε διενεργήσει έρευνες νωρίτερα η μητέρα μου σήμερα δεν θα ήταν δολοφονημένη

Δεν γίνεται οι οικογένειες να κάνουν τους αστυνομικούς , όπως στην δική μας περίπτωση που ο πατέρας μου, τα αδέρφια μου κι εγώ έχουμε υποκαταστήσει την έρευνα της αστυνομίας".

Σχετικά διαβάστε εδώ: Τimesofmalta.com



Σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις έρευνες για την διαλεύκανση της δολοφονίας της μητέρας του ο Άντριου Καρουάνα Γκαλίτσια - Andrew Caruana Galizia , απάντησε ότι στην αρχή τους βοήθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους βοηθάει ακόμα θεωρητικά, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν νομοθετεί έτσι κι αλλιώς. 

Ο αρμόδιος εκείνη την εποχή Ευρωπαίος Επίτροπος ισχυρίζεται ο Andrew ενώ στην αρχή δήλωσε  ότι θα τους βοηθήσει, στη συνέχεια πήγε σε προεκλογική συγκέντρωση του πρωθυπουργού, πράγμα το οποίο τους ενόχλησε βαθύτατα.

Σχετικά διαβάστε εδώ: Τheguardian.com

Από αριστερά: Σάγια Τσαουσίδου - Andrew Caruana Galizia - Ειρήνη Νικολοπούλου

Είναι αυτονόητο ότι έως ότου αποκαλυφθούν και τεκμηριωθούν πλήρως όλα όσα βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας, καμία από τις φήμες, τις καταγγελίες και τις δηλώσεις δεν αποτελούν άποψη η υιοθετούνται από την ιστοσελίδα μας.

*Σημείωση Ειρήνης Νικολοπούλου: Ζήτησα από τους δημοσιογράφους συναδέλφους μου στο Παρίσι να τηρήσουμε 1λεπτού  σιγή στην μνήμη της Δάφνης. Δακρύσαμε όλοι.

Ομολογώ πως συγκινήθηκα εξαιρετικά από την συγκροτημένη προσωπικότητά του γιου της Andrew, την στιβαρή παρουσία και την μαχητικότητα του. Εύχομαι να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να ηρεμήσουν οι καρδιές των αγοριών της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ