Ταξίδι στον χρόνο με τις εφευρέσεις του Ντα Βίντσι στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών του εκτίθενται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και εντυπωσιάζουν περισσότερα από 500 χρόνια μετά τη σύλληψή τους.

Της Κατερίνας Ροββά στο Έθνος

Οι εφευρέσεις του ήταν τόσο πρωτοποριακές για την εποχή τους, που μόνο λίγες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με τα υλικά και τις κατασκευαστικές μεθόδους του 15ου αιώνα. Η σκέψη του άνοιξε δρόμο για «σουρεαλιστικές» κατασκευές όπως του ελικοπτέρου και του ποδηλάτου, που θα υλοποιούνταν αιώνες αργότερα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Δρεπανηφόρο σκάφος (Σκορπιός): Θεωρείται αξιοσημείωτο όχι μόνο για την επιθετική δύναμη που απορρέει από την απότομη κίνηση του τεράστιου δρεπανιού, αλλά και λόγω της δυνατότητάς του να τοποθετηθεί στο σημείο κρούσης με τη χρήση μιας περιστρεφόμενης πλατφόρμας. Για την προστασία των κωπηλατών, το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με ισχυρά σκέπαστρα στις κρυφές εισόδους, οι οποίες ήταν καλυμμένες με δέρμα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις ενδεχόμενης φωτιάς.

Ορισμένες από τις ιδέες του χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στην καθημερινή ζωή. Είναι, άλλωστε, μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της Ιστορίας. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποκαλύπτεται στο ελληνικό κοινό, αυτή τη φορά με μια λιγότερη προβεβλημένη πλευρά της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του: Ως μηχανικός.

Περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών του εκτίθενται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και εντυπωσιάζουν περισσότερα από 500 χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Ολα βασίζονται σε χιλιάδες χειρόγραφα με σχέδια και ιδέες που άφησε πίσω του ο Ντα Βίντσι και μάλιστα γραμμένα από τα δεξιά προς τα αριστερά, ώστε να διαβάζονται μόνο με καθρέφτη.
Σε αυτά τα προσχέδια συχνά παρέλειπε ένα σημαντικό στοιχείο ή κάποια οδηγία, προφανώς εσκεμμένα, για να μην μπορεί κανείς να αντιγράψει τις ιδέες του.



Πολεμικές μηχανές, πτητικά μέσα, εφευρέσεις που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική, γερανοί, ελατήρια, ρουλεμάν, τροχαλίες και άλλες ενδιαφέρουσες εφαρμογές περιλαμβάνονται στα εκθέματα. Ολα τους κατασκευάστηκαν από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση, η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρεπλίκες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι.



Ελικας μηχανής πτήσεως: Πρόκειται για πρόδρομο του ελικοπτέρου και για ένα από τα διασημότερα σχέδια του Ντα Βίντσι. Κατασκευασμένος από καλάμια, λινό ύφασμα και νήματα σιδήρου, θα τον χειρίζονταν τέσσερις άνδρες οι οποίοι περιστρέφοντας έναν άξονα θα κατόρθωναν να σηκωθούν από το έδαφος. Με έναν επαρκή κινητήρα θα μπορούσε πράγματι να πετάξει.

Συνοδεύονται από εγκαταστάσεις multimedia που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 55 προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ στον χώρο εκτίθενται και 23 ψηφιακά αντίγραφα των σπουδαιότερων ζωγραφικών έργων του Ντα Βίντσι.



Οδόμετρο : Ο οριζόντιος τροχός στην κορυφή είναι γεμάτος με μικρές πέτρες. Οταν το οδόμετρο κινείται, ο τροχός περιστρέφεται και κάθε φορά που ολοκληρώνει μία περιστροφή μία πέτρα πέφτει στο δοχείο που είναι στο πλάι. Η απόσταση που έχει καλυφθεί καθορίζεται μετρώντας τις πέτρες και πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό τους με την περιφέρεια του κινούμενου τροχού.

Γιος ενός συμβολαιογράφου και μιας χωρικής, ο Λεονάρντο δεν έλαβε το επίθετο του πατέρα του, καθώς ήταν παιδί εκτός γάμου, και έγινε γνωστός ως «από το Βίντσι», όπου γεννήθηκε.



Τοξωτή γέφυρα: Επέτρεπε τη γρήγορη και ξαφνική μετακίνηση στρατευμάτων προκαλώντας τον αιφνιδιασμό του εχθρού. Μπορούσε να χτιστεί γρήγορα με εύκολα υλικά, όπως μικρούς κορμούς δέντρων και δυνατά σκοινιά. Είναι μια από τις «ελαφριές και ισχυρές γέφυρες» που ο Λεονάρντο είχε υποσχεθεί με γράμμα του στον δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα.

Πρότυπο του αναγεννησιακού ουμανιστή που υπερβαίνει το σκοτάδι του Μεσαίωνα υιοθετώντας τον ανθρωπισμό, μεγαλούργησε στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη βιολογία, τη μηχανική, τη μουσική. Σχεδίασε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ ασχολήθηκε, επίσης, με την ανατομία και την αρχιτεκτονική. Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου, άλλωστε, ένα από τα γνωστότερα σχέδιά του, συγκαταλέγεται στα «προοίμια» της Ιταλικής Αναγέννησης.

Η έκθεση, η οποία λειτουργεί καθημερινά, θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2014. Η είσοδος για τους ενηλίκους κοστίζει 7 ευρώ και για τα παιδιά 4 ευρώ, ενώ διατίθενται και οικογενειακά εισιτήρια.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ