Good News: Ανοικτά θα είναι τα Jumbo τις Κυριακές σε όσες περιοχές επιτρέπεται - Τι ανακοίνωσε ο Βακάκης

Η απάντηση του Απόστολου Βακάκη στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και η ανακοίνωση για την οικονομική πορεία της εταιρείας

Τη λειτουργία των καταστημάτων Jumbo τις Κυριακές σε όποιες περιοχές αυτό επιτρέπεται βάσει νόμων, υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων αντιπεριφειρειαρχών, προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής της γνωστής λιανεμπορικής αλυσίδας, Απόστολος Βακάκης.

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή της αλυσίδας, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, υποστήριξε ότι γίνεται για λόγους καταπολέμησης της ανεργίας, κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών, αλλά και διότι... έτσι κάνουν και οι άλλοι.

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρωτοστατούμε προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Εγώ θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες», είπε με αρκετή δόση ειρωνείας ο κ. Βακάκης. Και πρόσθεσε:

«Εάν η κοινωνία επιλέξει στο όνομα του ανέργου και του καταναλωτή, να μη δουλεύουμε τις Κυριακές  θα ακολουθήσουμε όχι με χαρά, διότι μόνο κόστος έχουμε. Δεν είναι κερδοφόρος, αλλά αναγκαία η επιλογή αυτή».

Ο κ. Βακάκης υποστήριξε, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για την απόφαση της Jumbo να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους τα καταστήματά της σε Κατερίνη και Πρέβεζα, ότι «γίνεται παραποίηση της πραγματικότητας ότι το ξεκινά η Jumbo, ενώ εδώ και χρόνια δούλευαν όλες οι άλλες επιχειρήσεις στις περιοχές.

Ή όλοι ή κανένας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «φωτογραφικές» διατάξεις, φέρνοντας για παράδειγμα τα Χανιά, όπου υποστήριξε ότι επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές καταστήματα που βρίσκονται μόνο σε έναν κεντρικό δρόμο.

Αν και απέφυγε να πει πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με καθεστώς πλήρους και πόσοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης, υποστήριξε ότι η εταιρεία διατήρησε στο προσωπικό της τους εποχικούς εργαζομένους που είχε προσλάβει την εορταστική περίοδο στα καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

Ας σημειωθεί ότι χθες οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την απόφαση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας για πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών στα Jumbo Πρέβεζας στις 26 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βακάκης δεν απάντησε πόσα και ποια καταστήματα της αλυσίδας θα δούμε να λειτουργούν Κυριακές. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το κατάστημα που βρίσκεται στο Smart Park (στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα) θα λειτουργήσει όλες τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο, με βάση την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη.

Πέραν του τι θα γίνει με την υπόθεση των Κυριακών, ο επικεφαλής της Jumbo εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός για την πορεία της αγοράς το 2020, αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" στο ρεπορτάζ της.

«Μας ανησυχεί το φοβικό περιβάλλον που καλλιεργείται σε καθημερινή βάση για τα εθνικά θέματα. Στην Κύπρο δεν βλέπουμε την υστερία που υπάρχει εδώ», τόνισε. Ειδικά όσον αφορά την πορεία της Jumbo, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τζίρος της θα αυξηθεί το 2020 κατά 5%-6% σε σύγκριση με το 2019, υπό δύο προϋποθέσεις: α) ότι δεν θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα την τρέχουσα χρονιά και β) ότι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα διατηρηθεί στο 1,11.

Το 2019, και δη κατά την υποδωδεκάμηνη χρήση της Jumbo από 1η Ιουλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019 (η Jumbo το 2019 αποφάσισε η οικονομική χρήση της να συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος, ενώ μέχρι πρόσφατα ξεκινούσε την 1η Ιουλίου κάθε έτους και τελείωνε στις 30 Ιουνίου του επόμενου), οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 512,5 εκατ. ευρώ, από 476,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 7,5%. Οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3%, στην Κύπρο πάνω από 4%, στη Βουλγαρία κατά 7%, ενώ στη Ρουμανία η αύξηση ήταν πάνω από 20%.

Εντός του 2020 στο δίκτυο της Jumbo σχεδιάζεται η προσθήκη ενός καταστήματος στην Ελλάδα (9.000 τ.μ.), ενός καταστήματος στην Κύπρο (11.000 τ.μ.) και ενός στην Κραϊόβα της Ρουμανίας (12.000 τ.μ.). Στο ίδιο συγκρότημα στη Ρουμανία θα στεγαστούν αποθήκες και οι υπηρεσίες για ηλεκτρονικό κατάστημα της Jumbo στη χώρα αυτή. Τέλος, στην Κύπρο θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας,

Jumbo: Προμέρισμα 0,22 ευρώ ανά μετοχή

Την διανομή προμερίσματος για την εταιρική χρήση από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων του Ομίλου Jumbo που πραγματοποιήθηκε χθες.
  
Το μέρισμα για τη χρήση που έκλεισε το Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 0,2820 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μερίσματος της οικονομικής χρήσης που έληξε την 30.6.2019, προσαυξημένο κατά 20% όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης. Σημειώνεται ότι το μέρισμα αυτό θα διανεμηθεί σε δύο φάσεις:

1.   Στις 30.01.2020 θα καταβληθούν 0,220 ευρώ ανά μετοχή, από τα φορολογημένα έκτακτα αποθεματικά που δημιουργήθηκαν από μη διανεμηθέντα κέρδη της εταιρικής χρήσης 1.7.2014 έως 30.6.2015 όπως ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση στις 21.01.2020
2.  Το υπόλοιπο 0,062 ευρώ ανά μετοχή, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους 2020.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε τους μετόχους για την εξέλιξη των πωλήσεων, μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης -εμπορικά- εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συνολικά οι πωλήσεις του Ομίλου για την οικονομική χρήση από 1ης Ιουλίου  έως 31η Δεκεμβρίου 2019 ανήλθαν σε 512,5 εκατ. ευρώ περίπου από 476,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας αύξηση 7,5%.

Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση, η αύξηση των πωλήσεων καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι συνολικά ο τομέας των παιχνιδιών δεν έδειξε την ίδια δυναμική σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για τον μήνα Δεκέμβριο. Υπό το πρίσμα αυτό, η διατήρηση του ρυθμού αύξησης πωλήσεων 7,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση συνιστά εξαιρετική επιτυχία πρόβλεψης και διαχείρισης.

Αναμφισβήτητα, καθοριστικό ρόλο στην επίδοση αυτή του Ομίλου διαδραμάτισαν εκτός από την ανταπόκριση των καταναλωτών στις Jumbo προϊοντικές προτάσεις και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ελληνική και κυπριακή αγορά.

καθαρές πωλήσεις της μητρικής (χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές), σημείωσαν αύξηση 4% περίπου ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 3% περίπου. Οι πωλήσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν πάνω από 4% ενώ οι πωλήσεις στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 7% περίπου.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά της δυναμικής αγορά της Ρουμανίας όπου το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων ξεπέρασε το 20%.

Με τη λειτουργία του ιδιόκτητου υπερ-καταστήματος (14.000 τμ περίπου) στο Brasov της Ρουμανίας τον Νοέμβριο  2019, το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου Jumbo έφτασε τα 80 καταστήματα.

Από αυτά τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία ενώ ο Όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr στην Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2020, στο δίκτυο καταστημάτων θα προστεθεί ένα νέο  κατάστημα στην Ελλάδα (9.000 τ.μ. περίπου). Όσον αφορά την Κύπρο πέρα από την έναρξη ενός νέου υπερ- καταστήματος στην Λευκωσία (11.000 τ.μ. περίπου) θα ξεκινήσει και το ηλεκτρονικό κατάστημα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, θα λειτουργήσει στην Craiova (12.000 τ.μ. περίπου), στη Ρουμανία ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα ενώ στο ίδιο συγκρότημα θα στεγαστούν αποθήκες και οι υπηρεσίες για το  e - jumbo της Ρουμανίας (33.000 τ.μ. περίπου).

Ο Όμιλος, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με 26 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbο, σε 6 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ