Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - 8 νεκροί - δεκάδες τραυματίες - Τι φοβούνται οι Έλληνες σεισμολόγοι (φώτο-βίντεο)

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα την ανατολική Τουρκία αφήνοντας πίσω της 8 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο σεισμός σημειώθηκε στο Σιβρίτζε, στην επαρχία Ελαζίγ, γύρω στις 20.55 τοπική ώρα, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμών. Από την πλευρά του, το παρατηρητήριο του Καντιλί έκανε λόγο για έναν σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών. 

Φώτο Anadolu

 

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ενώ ταρακουνήθηκαν πολλές γειτονικές χώρες. Ο σεισμός έχει επίκεντρο την πόλη Ελαζίγ, στην επαρχία Ελαζίγ που τοποθετείται στην ανατολική Τουρκία.

Φώτο: IHA

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί . Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το Σιβρίτζε επλήγη πολύ σοβαρά, ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ζημιές σε κτίρια στην πληγείσα περιοχή και αρχικά έκανε λόγο για 4 νεκρούς , ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί είναι οκτώ.

Φώτο Anadolu

Ο Σοϊλού έκανε λόγο για πολλούς τραυματίες αλλά δεν έδωσε ακριβή αριθμό στη δημοσιότητα. Ο υπουργός είπε επίσης ότι πολλά κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές  προκαλώντας πανικό.


Κρατικά ΜΜΕ στη Συρία και το Ιράν μεταδίδουν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις χώρες αυτές. Οι κυβερνήτες των πόλεων Ελαζίγ και Μαλάτια κάνουν λόγο για εκατοντάδες τραυματίες από το σεισμό. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ελαζίγ, Oktay Kaldırım δήλωσε ότι   τουλάχιστον 225 άτομα τραυματίστηκαν στο Elazığ.

Ο κυβερνήτης της Μαλάτια,  Aydın Baruş , δήλωσε ότι στην περιοχή υπήρξαν 45 τραυματίες.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Hulusi Akar, δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να παρέμβει αν χρειαστεί.


Αμέσως μετά τον σεισμό αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων,φαρμάκων ενώ κουβέρτες και σκηνές αποστέλλονται στην Elazığ και τις γειτονικές επαρχίες. 

Φώτο Anadolu

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμια των κτηρίων, αναφέρει η τουρκική Daily Sabah.

Ε. Λέκκας: Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και φοβόμαστε μεγάλες ζημιές

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.


Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.



 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ