Αποκλ: Σταϊκούρας, Βαρουφάκης, Αλογοσκούφης, Σάλλας & Κύρτσος στο “Sparta Forum” - Οικοδεσπότης ο Πέτρος Δούκας (Φώτο - Βίντεο)

To eirinika.gr στο Sparta Forum...

Ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις και έστειλε πολλαπλά μηνύματα το οικονομικό forum-συμπόσιο με θέμα «Κοιτώντας μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης;», που διοργάνωσαν ο Δήμος Σπάρτης και το «Sparta Forum», στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι εκεί που οι άλλοι σταματούν, αυτός υπερβαίνει με σχετική άνεση τον πήχη της διοργάνωσης σοβαρών εκδηλώσεων, καθώς μπορεί και κινητοποιεί κορυφαίους επιστήμονες, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Μαρίνα Γιαβρόγλου - Πρόεδρος του Icc Women - Γιάνης Βαρουφάκης - Ελένη Γιαννοπούλου δικηγόρος - Φώτο eirinika.gr

Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/1 και ώρα 6:00 μμ στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» στο Παλαιολόγιο Μυστρά, με τη στήριξη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ICC - The International Chamber of Commerce Greece.

Photo: Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

 

Στο forum συμμετείχαν ως ομιλητές πρόσωπα του οικονομικού και πολιτικού χώρου με μεγάλη εμπειρία, που κατά καιρούς έχουν χειρισθεί κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα.

Πέτρος Δούκας - Φώτο: eirinika.gr

Εισηγητές επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Παναγιώτης Λιαργκόβας, o υπουργός Οικονομικών του Αντώνη Σαμαρά Γκίκας Χαρδούβελης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πέτρος Δούκας.

Χρ. Σταϊκούρας:  Η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση

H οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Σπάρτη στο οικονομικό forum-συμπόσιο  στη Σπάρτη.

Γιάνης Βαρουφάκης - Χρήστος Σταϊκούρας - Φώτο eirinika.gr

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Το eirinika.gr στο Sparta Forum – Οι ομιλητές πριν από την έναρξη της εκδήλωσης

Ομιλία Χρήστου Σταϊκούρα

Πηγή - Best tv

Τα πεπραγμένα των έξι πρώτων μηνών στο πεδίο της οικονομίας:

«Καλύψαμε δημοσιονομικά κενά, ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αξιολόγηση της χώρας, προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτιώσαμε το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών, καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα, προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις, υλοποιήσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, νομοθετήσαμε πλαίσιο για την αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο και ψηφίστηκε μία συστημική λύση για τη μείωση των “κόκκινων δανείων” στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η υλοποίηση αυτού του πλέγματος πολιτικών αξιολογείται θετικά από τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.

Φώτο: Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

Η νέα πολιτική στόχευση είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για να πάμε καλύτερα:

Πρώτη προϋπόθεση, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σε περιβάλλον υγιών και πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών.

Δεύτερη προϋπόθεση, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τρίτη προϋπόθεση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της οικονομίας

Τέταρτη προϋπόθεση, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και πέμπτη προϋπόθεση η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από το 2021.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να τελειώνουμε με τα διλήμματα και τις μάχες οπισθοφυλακής

Τα ους 4 + 1 άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Σπάρτης, που διοργάνωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Πέτρος Δούκας.

Sparta Forum - Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών - Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Στην ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στη χαμένη δεκαετία της κρίσης και στις χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα, τόνισε ότι πλέον «δεν έχουμε χρόνο» και ότι «αποφάσεις που έπρεπε να έχουμε πάρει χθες, πρέπει να τις πάρουμε σήμερα».

«Πρέπει να τελειώνουμε με τα διλήμματα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται καθημερινά στην προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Ανέφερε, ακόμη, ότι σε μία εποχή που έχει αλλάξει ο κόσμος, οι μάχες οπισθοφυλακής δεν έχουν κανένα κοινωνικό έρεισμα.

Πηγή - Ionian Chanel
 

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τα 4 + 1 βήματα που πρέπει να γίνουν.

Πρώτον, η χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων. Στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει το μέγιστο δυνατό όφελος από τη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα μέσα από συμπράξεις και μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Δεύτερον, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μία διαρκής προσπάθεια.

Τρίτον, το άνοιγμα στην εκπαίδευση (π.χ όπως το ναυτικό επάγγελμα) και τις νέες αγορές.

Τέταρτο, η διαφάνεια στη νομοθεσία.

Και τέλος η λειτουργία της δικαιοσύνης. «Δεν μπορεί καμία χώρα να αναπτυχθεί αν δεν υπάρχει ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Οι Θερμοπύλες μας δίδαξαν ότι οι Έλληνες δεν χάνουμε από τους ξένους εχθρούς από τη διχόνοια χάνουμε»

Ο Yanis Varoufakis - Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στο οικονομικό forum που διοργανώνουν ο Δήμος Σπάρτης και το “Sparta Forum”, με τη στήριξη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης». 

Photo: Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε στην ομιλία του πως το ζητούμενο είναι μια μεγέθυνση που να αντανακλά όχι φούσκες, όπως στο παρελθόν, αλλά πραγματική ανάπτυξη.

Photo: Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

Τόνισε πως όσο συνεχίζεται η προσποίηση πως τα ιδιωτικά χρέη μπορούν να διευθετηθούν ορθολογικά και δίκαια με αγοραίους τρόπους («Ηρακλής») κι όσο συνεχίζεται η προσποίηση πως το δημόσιο χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, τόσο το μακροοικονομικό πλαίσιο θα παραβιάζει τις αναγκαίες συνθήκες για ανάπτυξη.

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, στο Sparta Forum

Πηγή - Mera 25

Κατέληξε πως το ποσοστό της μεγέθυνσης του ΑΕΠ έχει πολύ μικρότερη σημασία από την πραγματική ανάπτυξη που κρύβεται πίσω του και προς το παρόν, λόγω μη βιώσιμων χρεών και της υφεσιακής δημοσιονομικής πολιτικής που αυτά γεννούν, η ελληνική οικονομία παραμένει στον αστερισμό της απο-επένδυσης.

Το eirinika.gr στο Sparta Forum -Ο Γιάνης Βαρουφάκης συζητά με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Στην αρχή της ομιλίας του ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι είναι πολύ όμορφο άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους με πολιτικές διαφορές να βρίσκονται μαζί για έναν πολιτισμένο και εποικοδομητικό διάλογο.

Photo: Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

«Άλλωστε η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι Έλληνες δεν χάνουμε από τους ξένους εχθρούς από τη διχόνοια χάνουμε», είπε ο κύριος Βαρουφάκης.

Σάλλας: Τέσσερις βασικοί άξονες για την ανάπτυξη της οικονομίας

Τέσσερις βασικούς άξονες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου Lyktos, στην ομιλία του στο Οικονομικό Συμπόσιο του Sparta Forum με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;».

Φώτο:  Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

Η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια απαιτούν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σάλλας στην ομιλία του, με τίτλο «Μία άλλη πρόταση για την ανάπτυξη», εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Στη μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις
  • Στη διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας
  • Στη διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ
  • Στην αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση προϊόντων ελληνικής παραγωγής με Συμβολαιακή Τραπεζική

Photo: Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

Οι τέσσερις αυτές προτάσεις οδηγούν, κατά την άποψή μου, γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους εκείνων που υλοποιούνται ή προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, γιατί ενισχύουν τις επενδύσεις σε υποδομές, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με ότι αυτό σημαίνει, ανάφερε ο κ.Σάλλας.

Επίσης, επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό και τη περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας και βελτιώνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας στον επανακαθορισμό του μοντέλου ανάπτυξης και της παρουσίας της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» δήλωσε.

Photo: Γιώργος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Facebook

Μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ δημιουργείται η προσδοκία ότι η χώρα έχει οριστικά μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, ανέφερε επίσης στην ομιλία του ο κ. Σάλλας. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που αποτυπώνεται σε σειρά οικονομικών δεικτών, αλλά και στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, παραμένουν και κάποιες πηγές προβληματισμού, όπως τόνισε.

Η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν βασίζονται μόνον στη δημιουργία νέων εισοδημάτων αλλά και στην ανάλωση περιουσιακών στοιχείων του παρελθόντος, ενώ οι καθαρές επενδύσεις, δηλαδή οι επενδύσεις αν αφαιρεθούν οι αποσβέσεις, είναι αρνητικές. Πρόκειται για μία τάση αποεπένδυσης, που ως προοπτική πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σάλλας στις τράπεζες

«Εάν ο τραπεζικός τομέας μπορούσε να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα την οικονομία, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα είχε εκτοξευθεί σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα» είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς.

Για το σχέδιο «Ηρακλής» δήλωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την απομείωση των κόκκινων δανείων. Σημείωσε πως το ιδιωτικό χρέος έχει φθάσει λόγω κρίσης στα 259 δισ. ευρώ και ότι μόνον η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να βγάλει τη χώρα αποτελεσματικά μπροστά.

Η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο από καταναλωτικό, που ήταν μέχρι σήμερα, σε εξαγωγικό. Πρέπει να δοθεί έμφαση σε εξωστρεφείς κλάδους, στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση τροφίμων, την ενέργεια, τα βασικά μέταλλα και ορυκτά, τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Sparta Forum - Ομιλία Πέτρου Δούκα

Πηγή - Best tv

Ξενοδοχείο Mystras Grand Palace Resort & Spa- Φώτο eirinika.gr

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας, όπως πχ οι κατασκευές και η οικοδομή, οι οποίοι τα χρόνια προ της κρίσης στηρίχθηκαν κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες επενδύσεις, δεν θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ σοβαρά πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως πχ τα clusters, οι συστάδες επιχειρήσεων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά γύρω από τις αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις διαχείρισης υποδομών.

Ξενοδοχείο Mystras Grand Palace Resort & Spa- Φώτο eirinika.gr

Το eirinika.gr στο Sparta Forum – H ομιλία του Μιχάλη Σάλλα

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Για να είναι βιώσιμη και ακόμα πιο αποδοτική, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, που θα αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, θα ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και θα πολλαπλασιάζουν το οικονομικό αντίκτυπο των νέων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σάλλας.

Το eirinika.gr στο Sparta Forum - H καστροπολιτεία του Μυστρά

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ