Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Μπλατσαριά! Μια από τις πιο νόστιμες πίτες της Ηπείρου!

Για όσους θέλουν ένα γεύμα χωρίς γλουτένη!

Συστατικά

Για τη γέμιση

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1.500 γρ. χόρτα, καθαρισμένα (βλήτα, αλμυρίκια, ραδίκια)
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. φέτα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα, για το άλειμμα του ταψιού
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αβγά
  • 400 γρ. γάλα, φρέσκο πλήρες
  • 700 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1 κ.γ. αλάτι

 

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. 
  • Σπάμε με τα χέρια μας τα χόρτα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους. 
  • Αφαιρούμε τα χόρτα από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ
  • Σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα και τη ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το καλαμποκάλευρο και το πιπέρι. 
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. 

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. 
  • Αλείφουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα ταψί 40x30  
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το ελαιόλαδο με το γιαούρτι τα αυγά και το γάλα. 
  • Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο και λείο χυλό. 
  • Περιχύνουμε τον μισό χυλό στο ταψί. Καλύπτουμε με τη γέμιση και απλώνουμε σε όλο το ταψί. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σφίξει ο χυλός. 
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά η πίτα. 
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 

 

Tip

Μπορούμε αντί για χόρτα να βάλουμε σπανάκι αλλά η παραδοσιακή συνταγή της Ηπείρου είναι με χόρτα.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ