Σήμερα ταξιδεύουμε στη ρομαντική Μπρατισλάβα - Η μικρή... Βιέννη του Δούναβη, η «πόλη των βασιλέων» σας περιμένει γεμάτη ζωντάνια και πολιτιστική δράση! (φωτό)

Ρομαντικοί περίπατοι στις όχθες του Δούναβη, ιστορικά κτίρια, ζωντάνια και πολιτιστική δράση στρέφουν πλέον τα βλέμματα στην ατμοσφαιρική Μπρατισλάβα. Η «πόλη των βασιλέων» έχει κάθε λόγο να καμαρώνει ως ανερχόμενος αλλά και ιστορικός ευρωπαϊκός προορισμός

Ρομαντικοί περίπατοι στις όχθες του Δούναβη, ιστορικά κτίρια, ζωντάνια και πολιτιστική δράση στρέφουν πλέον τα βλέμματα στην ατμοσφαιρική Μπρατισλάβα. Η «πόλη των βασιλέων» έχει κάθε λόγο να καμαρώνει ως ανερχόμενος αλλά και ιστορικός ευρωπαϊκός προορισμός

Από τις ομορφότερες πόλεις που βρίσκονται πάνω στην πορεία του Δούναβη, η Μπρατισλάβα συγκαταλέγεται στις νεότερες και λιγότερο τουριστικά προβεβλημένες πρωτεύουσες της Ευρώπης.



Προικισμένη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γοητεία, νοσταλγικές εικόνες του χθες και διάχυτη νεανική κουλτούρα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας αντιπροσωπεύει έναν ανερχόμενο ευρωπαϊκό προορισμό, που έχει όμως τη μεγάλη ατυχία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις δύο δημοφιλέστερες τουριστικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, την Πράγα και τη Βιέννη.

Του Κωνσταντίνου Μητσάκη, Έθνος

Στη σκιά των δύο λαμπρών κεντροευρωπαϊκών πρωτευουσών, η ιστορική μητρόπολη της Σλοβακίας καλείται να απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα στο ερώτημα «Για ποιο λόγο να πάω στην Μπρατισλάβα;», αν θέλει να προσελκύσει επισκέπτες και να κερδίσει ένα κομμάτι από την τουριστική πίτα της περιοχής. Και θα πρέπει να απαντήσει με άμεσο τρόπο, γιατί δεν είναι μια πόλη που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.



Κακά τα ψέματα, η αρχική εντύπωση που σχηματίζει κανείς από την παραδουνάβια πολιτεία της Σλοβακίας είναι ότι πρόκειται μάλλον για ένα συνηθισμένο και αδιάφορο αστικό κέντρο.

Για ποιο λόγο λοιπόν να πάτε στην Μπρατισλάβα;



Γιατί η σλοβακική πρωτεύουσα διαθέτει μια ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη με πλακόστρωτα δρομάκια, ιστορικά κτίσματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, πολύβουες πλατείες και καμαρώνει για το εντυπωσιακό κάστρο που τη στεφανώνει.

Γιατί οι 60.000 φοιτητές της πόλης δίνουν μέρα?νύχτα έναν νεανικό παλμό στην Μπρατισλάβα, η οποία στεγάζει αναρίθμητα εστιατόρια, καφέ και μπαρ, γεγονός που θα σας κάνει να τη λατρέψετε.



Γιατί είναι μια κουλτουριάρικη πόλη 600.000 κατοίκων που διοργανώνει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, λατρεύει να ακούει ποιοτική μουσική και προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους δίπλα στις όχθες του Δούναβη, που τη διασχίζει απ' άκρου εις άκρον. Τελικά αξίζει να περπατήσετε και να γνωρίσετε τη «Μικρή Βιέννη»...

Εδώ στέφθηκαν βασιλιάδες και βασίλισσες



Αν και ιστορικά το έτος ίδρυσης της Μπρατισλάβας δεν είναι γνωστό, ο χρόνος για τη μητρόπολη της Σλοβακίας αρχίζει ουσιαστικά να μετρά από τον 10ο αιώνα μ.Χ., όταν θεμελιώνεται το κάστρο της. Μέσα στους επόμενους αιώνες οι ονομασίες που της δίνονται είναι συνδεδεμένες με τους λαούς που κυριαρχούν στην πόλη (Σλάβοι-Brezalauspurch, Γερμανοί-Pres-sburg, Ούγγροι-Pozsony, Σλοβάκοι-Bratislava).



Χτισμένη σε στρατηγική θέση, στις όχθες του Δούναβη, η Μπρατισλάβα εξελίσσεται σταδιακά σ' ένα σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι της Κεντρικής Ευρώπης. Η περίοδος που ακμάζει είναι μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα (1563-1783), όταν ?μετά την εισβολή των Τούρκων στην Ουγγαρία? εκτελεί χρέη προσωρινής πρωτεύουσας της χώρας, αντικαθιστώντας τη Βουδαπέστη.



Είναι η εποχή που η αριστοκρατία της γειτονικής Βιέννης κτίζει στην Μπρατισλάβα υπέρλαμπρα παλάτια και επαύλεις (πολλά από τα οποία σώζονται έως σήμερα), καλλιτέχνες, διανοούμενοι και μουσικοί δίνουν άλλον «αέρα» στην πόλη, ενώ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου τελούνται οι στέψεις 11 βασιλιάδων και 8 βασιλισσών. Ο «χρυσός αιώνας» της Μπρατισλάβας σημειώνεται την περίοδο της διακυβέρνησης της Μαρίας Θηρεσίας (1740-1780).



Τα χρόνια όμως που ακολουθούν είναι πολυτάραχα και οι εξελίξεις καταιγιστικές. Ο Μέγας Ναπολέων εισβάλλει δύο φορές στην πόλη, ακολουθεί η διάλυση-συγχώνευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και το 1919 δίνεται στην πόλη το σημερινό της όνομα και ορίζεται ως πρωτεύουσα της Σλοβακίας.



Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Μπρατισλάβα φορά τον μανδύα του κομμουνισμού, που αποτινάσσει όμως οριστικά το 1989 με τη «Βελούδινη Επανάσταση». Τέλος, στις 1/1/1993 η Μπρατισλάβα ανακηρύσσεται πάλι πρωτεύουσα της νεοϊδρυθείσας Δημοκρατίας της Σλοβακίας και μια νέα εποχή ξεκινά για τη σλοβακική μητρόπολη.



Αξιοθέατα με αέρα Ιστορίας

Μπροστά στα πόδια σας απλώνεται όλη η Μπρατισλάβα με τον Δούναβη να τη διαρρέει, ενώ η πανοραμική σας ματιά μπορεί να φτάσει μέχρι τη Βιέννη και τη γειτονική Ουγγαρία - όταν οι καιρικές συνθήκες φυσικά το επιτρέπουν. Η θέα από τους γοτθικούς πύργους του κάστρου Bratislavsky Hrad, που μοιάζει με αναποδογυρισμένο τραπέζι, είναι πραγματικά μαγευτική. Αρχίστε λοιπόν τη γνωριμία σας με τη σλοβακική πρωτεύουσα από το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατό της.



Το μεσαιωνικό κάστρο της Μπρατισλάβας, με γοτθικά και αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, χτίστηκε τον 10ο αιώνα, ανακαινίστηκε από τη Μαρία Θηρεσία το 1766, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1811 και ανακατασκευάστηκε το 1953 από το κομμουνιστικό καθεστώς. Σήμερα, στο εσωτερικό του Bratislavsky Hrad στεγάζονται το Θησαυροφυλάκιο, το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής.



Ξεκινήστε την πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην Παλιά Πόλη από τον πεζόδρομο Michalska-Venturs-ka, από τους ωραιότερους και πιο πολυσύχναστους της πόλης ? τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ. Εξαιρετικά κτίρια μπαρόκ και ροκοκό ρυθμού φιγουράρουν κατά μήκος του πλακόστρωτου πεζόδρομου και αποπνέουν αέρα Ιστορίας. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο μεσαιωνικό πανεπιστήμιο Academia Istropolitana (1465), το αρχαιότερο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο έδαφος της Σλοβακίας.

Σειρά έχει η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ (Michalska Brana), η μοναδική από τις τέσσερις πύλες της μεσαιωνικής πόλης που διασώζονται έως σήμερα και συγκαταλέγεται στα παλαιότερα κτίσματα της Μπρατισλάβας.


Η αρχική πύλη ήταν ξύλινη και κτίστηκε περίπου το 1300, για να αντικατασταθεί όμως το 1758 από μια πετρόκτιστη μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό στεγάζεται μια ενδιαφέρουσα συλλογή από μεσαιωνικά σπαθιά και πανοπλίες που αξίζει να δείτε. Κάτω από την πύλη αναζητήστε το «Σημείο Μηδέν», απ' όπου μετριούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις με τις άλλες πρωτεύουσες του κόσμου - η Αθήνα απέχει 1.886 χλμ.

Τα γλυπτά
Σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει το κέντρο της πόλης, οι τοπικές Αρχές τοποθέτησαν στους δρόμους και στις πλατείες της Μπρατισλάβας ορισμένα ιδιόμορφα αγάλματα. Ο Μέγας Ναπολέων που ακουμπά σ' ένα παγκάκι για να ξεκουραστεί, η φιγούρα ενός παπαράτσι που φωτογραφίζει κρυφά, ο διάσημος συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ένας αστυνομικός που σημαδεύει με το όπλο του... Αυτά είναι μερικά από τα αγάλματα που βλέπει κανείς περπατώντας στην πόλη. Από τα πιο διάσημα γλυπτά είναι ο «Cumil», ένα έργο του Viktor Hulik. Πρόκειται για έναν εργάτη που ξεπροβάλλει χαμογελαστός μέσα από έναν υπόνομο.



Από την παλιά στη νέα πόλη

συνεχίστε να ανακαλύπτετε τα μικρά μυστικά της Παλιάς Πόλης, περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους με τα πλούσια αστικά σπίτια και τα αρχιτεκτονικά μνημεία του παρελθόντος. Ανάμεσα στις όμορφες πλατείες Hlavne Namestie και Primacialne Namestie βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο (Stara Radnica), ένα σύμπλεγμα κτιρίων που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου δεσπόζει το γοτθικό παρεκκλήσι του St Ladislav (με μοναδικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα), ενώ στο εσωτερικό του δημαρχιακού μεγάρου στεγάζεται το «Μουσείο της Πόλης της Μπρατισλάβας» (Muzeum Mesta Bratislavy).

Το μέρος όπου στέφτηκαν 19 βασιλείς και βασίλισσες (με πιο γνωστή τη Μαρία Θηρεσία) δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την περιήγησή σας. Πρόκειται φυσικά για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου (Katedrala Svateho Martina), μια υποβλητική γοτθική εκκλησία του 1452. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις υπόγειες κρύπτες του ναού, όπου βρίσκονται αρκετοί τάφοι επιφανών πολιτών της πόλης.



Το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου (Primatial Palace) είναι κατά γενική ομολογία το πιο όμορφο κλασικό παλάτι της Μπρατισλάβας και θα σας εντυπωσιάσει με την περίτεχνη πρόσοψη και τα αγάλματα της στέγης.

Εξω από τα όρια της Παλιάς Πόλης μπορείτε να ξεναγηθείτε στο μπαρόκ Εθνικό Θέατρο (1886), στην πλατεία Hviezdoslavovo (πήρε το όνομά της από τον πιο γνωστό ποιητή της Σλοβακίας, τον Hviezdoslav), στο Προεδρικό Μέγαρο (Grassalkovich Palace) με τους φροντισμένους κήπους και στο Μνημείο Slavin, που είναι αφιερωμένο στους 6.845 Σοβιετικούς στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Μπρατισλάβας αποτελεί η φουτουριστική γέφυρα Novy Most (Καινούρια Γέφυρα), που ενώνει τις όχθες του Δούναβη και κατασκευάστηκε το 1972, την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Στην κορυφή της Novy Most μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να δειπνήσετε στο πολυτελές εστιατόριο που υπάρχει, απολαμβάνοντας μια αποκαλυπτική θέα της πόλης.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Για τη διαμονή σας στην Μπρατισλάβα συστήνονται τα ξενοδοχεία «Hotel Marrol's» (00421 2 577 84 600, www.hotelmarrols.sk), «Hotel Tatra» (00421 2 592 721 11, www.hoteltatra.sk), «Hotel Michalska Brana» (00421 2 593 07 200, www.michalskabrana.sk), «Hotel Kyjev» (00421 2 29 222222, www.hotelkyjev.com) και «Hotel Danube» (00421 2 5934 0000, www.hoteldanube.com).

ΦΑΓΗΤΟ

Το παραδοσιακό πιάτο της Σλοβακίας είναι το bryndzove halusky, που γίνεται με πατάτες, πρόβειο τυρί και τηγανητό μπέικον. Οι λαχανόσουπες, με κύριο συστατικό τα φασόλια, το λάχανο και τις φακές, έχουν επίσης την τιμητική τους στην τοπική κουζίνα. Για να δειπνήσετε στη ρομαντική Μπρατισλάβα προτείνονται τα εστιατόρια «Zamocky Pivovar», «U Filipa Restaurant», «L'Olive», «Prasna Basta», «Liviano» και «Modra Hviezda».

FAST INFO

Αγορές
Από την Μπρατισλάβα πάρτε μαζί σας ζωγραφισμένα κεραμικά, χειροποίητα μουσικά όργανα, μια μικρογραφία του διάσημου εργάτη Cumil, χειροποίητα αντικείμενα από σύρμα, παραδοσιακά τυριά και ένα μπουκάλι τοπικό μπράντι Borovicka.

Χιλιομετρικές αποστάσεις
Η Μπρατισλάβα απέχει μόλις 60 χλμ. από τη Βιέννη και 324 χλμ. από την Πράγα. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανικό προορισμό για μια σύντομη εκδρομή με ορμητήριο τις δύο κεντροευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Το πιο στενό σπίτι της πόλης
Κτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα, πρόκειται για το πιο περίεργο ίσως αξιοθέατο της πόλης. Με πλάτος μόλις 130 εκ., θεωρείται το στενότερο σπίτι στη Σλοβακία και πιθανότατα σε όλη την Ευρώπη. Σας περιμένει στην οδό Michalska 19, δίπλα στην Πύλη του Αγίου Μιχαήλ (Michalska Brana).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ