Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 117 τα κρούσματα, τα 10 "ορφανά" - Στην Αττική τα περισσότερα- Κλείνουν δικαστήρια, σινεμά, γυμναστήρια & κέντρα διασκέδασης

Τα 117 έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Πλέον τα κρούσματα είναι 117, ενώ σήμερα είχαμε και μία ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς υπήρξε ο πρώτος νεκρός από τον ιό, πρόκειται για τον 66χρονο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, ο οποίος νόσησε μετά από εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν άλλα 15 κρούσματα για τα οποία συνεχίζεται η διερεύνηση.

Εάν επιβεβαιωθούν και αυτά, τότε τα σημερινά κρούσματα θα ανέρχονται σε 33.

Τρεις ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα ευχάριστα νέα είναι πως οι δύο πρώτοι ασθενείς - κρούσματα του κορωνοϊού πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 107 προέρχονται από γνωστή πηγή, τα 82 είναι εισαγόμενα, τα 25 προέρχονται από τις επαφές τους και τα 10 είναι «ορφανά», χωρίς δηλαδή γνωστή προέλευση μετάδοσης της νόσου.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος επεσήμανε τη σημασία της ατομικής ευθύνης αυτό το δύσκολο διάστημα.

«Το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης... Σε 2 με 3 εβδομάδες θα έχουμε καλή εικόνα της κατάστασης» σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας.

«Θεωρώ ότι έχει αρχίσει η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, είμαστε ακόμα στην αρχή... Όσο καλύτερα αντιδράσουμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε» τόνισε, επίσης.

Ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η διασπορά της νόσου.

«Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης, να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» είπε.

Όσον αφορά, δε, τα νέα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως για τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων αναμένεται να αποφασίσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά, αφορούν τις συναθροίσεις, αλλά προσπαθούν να περιορίσουν μια νόσο που είναι επικίνδυνη όχι για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά τις ευπαθείς ομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ