Να τον νικήσουμε τώρα! Μετά δεν έχει - Ολιγωρία σημαίνει θάνατος. Η κυβέρνηση να είναι αμείλικτη για να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών

Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σκληρή...

«Οι δυστυχίες, στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή υπόθεση, αλλά δύσκολα τις πιστεύει κανείς όταν του πέσουν στο κεφάλι… οι πανούκλες και οι πόλεμοι πάντα βρίσκουν τους ανθρώπους το ίδιο απροετοίμαστους». Αλμπέρ Καμύ

Δεν ζούμε τις εποχές Αθήνας που περιγράφει ο Θουκυδίδης, με τον αδυσώπητο φρικαλέο χορό θανάτου που έφερε ο λοιμός, ούτε το προοίμιο του Δεκαήμερου που γράφει ο Βοκάκιος για τον Μαύρο Θάνατο στη Φλωρεντία. Δεν ζούμε τις συνθήκες της - συμβολικής - πανούκλας που περιγράφει ο Καμύ, ούτε φυσικά το λυμφατικό και αρρωστημένο φως στον θάνατο στη Βενετία, που περιγράφει ο Τόμας Μαν.

Οι «πανούκλες» και οι πόλεμοι μας πιάνουν απροετοίμαστους αλλά οι πρώτες τουλάχιστον δεν μας εξολοθρεύουν. Η ιατρική και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει έτη φωτός. Η δεύτερη δεν βοηθάει μόνο την ιατρική αλλά και την ενημέρωση για τις επιπτώσεις. Παράλληλα η τεχνολογία καθιστά και ευκολότερη τη ζωή των «ελεύθερων πολιορκημένων» στα σπίτια τους, με ανέσεις αδιανόητες για κάθε προηγούμενη γενιά που χτύπησε κάποια πανδημία.

Έτσι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον πολίτη να απειθήσει στις εντολές του κράτους. Εντάξει είναι στενόχωρο, αλλά έχει όλες τις ευκολίες να παραμείνει κλεισμένος: τηλεοράσεις με τόσα κανάλια και Ίντερνετ με τόσες πλατφόρμες και εφαρμογές για κάθε είδους γούστα. Και αυτό να γίνει τώρα, για να μη μας αναγκάσουν οι ίδιες οι συνθήκες να το κατανοήσουμε εκ των υστέρων μόνοι μας δραματικά, και να μιμούμαστε τους Ιταλούς, να βγαίνουμε στα μπαλκόνια και να τραγουδάμε εν χορώ τον εθνικό μας ύμνο, ή να φωνάζουμε γενναίες διαβεβαιώσεις ότι θα νικήσουμε την πανδημία.

Όλοι οι ειδικοί φωνάζουν ότι θα τον νικήσουμε τώρα. Μετά δεν έχει. Θα μας νικήσει. Και αν εμείς δεν καταλαβαίνουμε, το ξέρει το κράτος που θα πρέπει να είναι αμείλικτο σε κάθε παράβαση.

Φυσικά εμφιλοχωρεί ο προβληματισμός για τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Όλοι οι παρατηρητές της κινέζικης περιπέτειας αποδέχονται ότι αν το κινεζικό καθεστώς δεν ήταν σκληρό, αστυνομικό και συγκεντρωτικό, τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τόσο θεαματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν ήταν η σκληρή αστυνομία πρωτίστως. Ήταν η οργιαστική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που οι θηριώδεις κινέζικες εταιρίες έθεσαν στην υπηρεσία της κυβέρνησης.

Ήταν ο πιο μαζικός έλεγχος προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι κάμερες μετέδιδαν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ασύλληπτης ικανότητας, ανίχνευαν αυτοστιγμής τα προφίλ εκατομμυρίων ανθρώπων που περπατούσαν στις μεγαλουπόλεις, και γνώριζαν ανά πάσα στιγμή εάν είχαν έρθει στο παρελθόν ή στο παρόν, έστω και σε στιγμιαία επαφή με φορέα του ιού. Είναι φρικιαστικό αλλά συνέβη. Η αστυνομία έπετο, αναλάμβανε δράση μετά τα επεξεργασμένα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης!

Αυτά είναι προβλήματα όμως που θα κληθούν να πάρουν θέση οι διανοητές μετά το τέλος της πανδημίας. Και σαφώς δεν αφορούν το καθυστερημένο ανορθολογικό Ελλαδιστάν.

Εδώ έχουμε πιο απλά και πιο παραδοσιακά προβλήματα: Έχουμε τις παρέες που ξεχύθηκαν στις παραθαλάσσιες επαρχιακές πόλεις και βόλταραν στον παραλιακό, με πυκνότητα που θύμιζε διαδήλωση. Έχουμε ολόκληρες οικογένειες να εφορμούν στα σούπερ μάρκετ, καταστηματάρχες να ανοίγουν τα καταστήματα, και θαμώνες άλλων, που παρότι οι καταστηματάρχες είχαν αποσύρει τις καρέκλες, τα μετέφεραν στα πεζούλια των πλατειών που χρησιμοποιούσαν ως καθίσματα! Ήταν πολλές συμπεριφορές μαζικής συνύπαρξής που δεν ήταν τύποις παράνομη αλλά βοηθούσε στην εξάπλωση. Και κυρίως ήταν το αδιανόητο:

Παρά τις απαγορεύσεις σε όλη τη χώρα, το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε «αντιφασιστική» διαδήλωση! Σύμφωνα με το lesvospost πάνω από χίλια άτομα, «γιατροί και νοσηλευτές (; ) - το ερωτηματικό δικό μας - εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λιγοστοί κάτοικοι του νησιού», διαδήλωσαν «με συνθήματα ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασιστικό κίνδυνο»! (Ο κίνδυνος του κορονοϊού προφανώς είναι μια αστική προκατάληψη εκφοβισμού των μαζών).

Εξαιτίας των ανωτέρω, ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας Βορείου Αιγαίου Παντελής Βουρλής, ζήτησε «να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις», ενώ έκανε και «θερμή παράκληση» προς τους διοικητές των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις αρμόδιες αρχές «να πράξουν ομοίως με τους μετανάστες - πρόσφυγες που δυστυχώς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα αστικά κέντρα»!

Ας πούμε ότι η κυβέρνηση είναι απασχολημένη – και είναι – στα τρία κεντρικά θέματα, κορονοϊό, Έβρο και οικονομία. Σύμφωνα με το liberal.gr και τον Γιάννη Σιδέρη, υπάρχουν ωστόσο κρατικές υπηρεσίες να επιληφθούν τέτοιων θεμάτων, όπως με την απαγορευμένη διαδήλωση αλλά και τις ίδιες τις ΜΚΟ - όπως υπάρχει και εισαγγελέας να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Ας ενεργοποιηθεί!

Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σκληρή (δηλαδή να εφαρμόσει αμείλικτα το νόμο) σε παραπτωματικές συμπεριφορές για να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ