Ποιoς θα πληρώσει πάλι τον βαρκάρη; - του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

του Παναγιώτη ΜπουσμπουρέληΤο ότι ο Ασμουσεν επιβεβαιώνει τις προθέσεις για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, επιβεβαιώνει ότι πολλά αλλάζουν συνολικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ηδη πολλά αλλάζουν στις κεφαλαιαγορές, καθώς χρηματιστήρια και spreads δείχνουν ότι η πορεία αποσύνθεσης των προηγουμένων μηνών έχει αναστραφεί.

του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Το ότι ο Ασμουσεν επιβεβαιώνει τις προθέσεις για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, επιβεβαιώνει ότι πολλά αλλάζουν συνολικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ηδη πολλά αλλάζουν στις κεφαλαιαγορές, καθώς χρηματιστήρια και spreads δείχνουν ότι η πορεία αποσύνθεσης των προηγουμένων μηνών έχει αναστραφεί.

Την ίδια ώρα τα μέτρα που ανεβαίνουν πια στα 14 δισ. επιβεβαιώνουν το πρόσφατο ρεπορτάζ του Spiegel. Όλοι όμως θα πρέπει να προσαρμοστούν πια σε μια πορεία που απαιτεί σύγκλιση  των πραταγωνιστών. Οι πιστωτές είναι οι πρώτοι που πρέπει να βάλουν νερό στρ κρασί τους. Η μονοσήμαντη κατεύθυνση της Τρόικας που οδηγεί στο κούρεμα των ίδιων των δανείων της απαιτεί προσθήκες.

Οι τράπεζες ετοιμάζουν νέες προσαρμογές για επιμήκυνση των δανείων και περικοπή των δόσεων ώστε οι δανειολήπτες να μην χάσουν τα σπίτια τους. Η ελληνική οικονομία, αφού Τρόικα και πολιτική της προηγούμενης διετίας την εξετέλεσαν αβασάνιστα, μπορεί μέσα από ένα Γολγοθά να αποφύγει την αυτοκτονία. Πώς; Με επιμηκύνσεις και προσαρμογές. Ακόμα και σήμερα πολλές κατευθύνσεις είναι βλακώδεις, όμως η διαπραγματευτική δύναμη των χρεωκοπημένων είναι ακόμα μικρή.

Είναι δε προφανές ότι οι ανάγκες που προκύπτουν για τις χρηματοδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων δείχνουν πόσο έξω έπεσαν οι σχεδιασμοί της οικονομικής πολιτικής τόσο σε σχέση με την ύφεση όσο και με το τυφλό PSI, που φρόντισε να προνοήσει για τις τράπεζες, όχι όμως για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κοινωνία πιέζεται και εξοργίζεται γιατί η πορεία μέσα στην ύφεση θα συνεχιστεί. Για αυτό και πρέπει η κατανομή να είναι δικαιότερη και να μην εξαντληθούν τα περιθώρια αναπνοών.

Ο δε στόχος των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου πρέπει να επικεντρωθεί στην έλευση ρευστότητας στην αγορά και στην εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, στο οποίο θεσμικά όργανα των κοινωνικών εταίρων θα πρέπει να συμμετάσχουν. Στο ευρώ θα μείνουμε, όμως  οικονομία και κοινωνία δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε ένα μείγμα πολιτικής, που θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά ότι κατασκευάζουν πρόσωπα, που δεν είναι τα μόνα κατάλληλα.

panagiotis.bousbourelis@capital.gr

Πηγή: www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ