«Partita II» - Δύο μαγικές παραστάσεις με την Αν Τερέζα ντε Κερσμάκερ και την χορευτική ομάδα Rosas θα φιλοξενηθούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Τη διάσημη χορογράφο Αν Τερέζα ντε Κερσμάκερ και τη γνωστή στο ελληνικό κοινό από την περσινή τους εμφάνιση- χορευτική ομάδα Rosas, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο κόσμος σε δύο νέες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το Δεκέμβριο.

Τη διάσημη χορογράφο Αν Τερέζα ντε Κερσμάκερ και τη γνωστή στο ελληνικό κοινό από την περσινή τους εμφάνιση- χορευτική ομάδα Rosas, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο κόσμος σε δύο νέεςπαραγωγές που θα φιλοξενηθούν στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το Δεκέμβριο.

Στην παράσταση «Partita II», η πρωτοπόρος της βελγικής σκηνής Αν Τερέζα ντε Κέερσμακερ συναντά τον Γάλλο χορογράφο και χορευτή της νεότερης γενιάς Μπορίς Σαρμάτζ, για να μοιραστούν επί σκηνής , την αγάπη τους για τη δομημένη χορογραφία και την ανάγκη της ελευθερίας που διέπει τον αυτοσχεδιασμό.

Μαζί διερευνούν τη ζωντανή αρχιτεκτονική της Παρτίτας Νο 2 του Μπαχ, που ερμηνεύει επί σκηνής η βιολονίστρια Αμαντίν Μπεγιέρ, και προσκαλούν το κοινό να μοιραστεί μαζί τους την αναζήτηση του χορού που ενυπάρχει στη μουσική του Μπαχ και το πάθος τους για την κίνηση. AΠΕ-ΜΠΕ

Η ίδια η Ντε Κέερσμακερ λέει για το έργο αυτό: «Στην Παρτίτα του Μπαχ όλα είναι χορός… Βρίσκω στη μουσική του Μπαχ στοιχεία που με γοήτευαν και στη μουσική του Στηβ Ράιχ: μ' αρέσει η επαναληπτική, μαθηματική και ευαίσθητη δομή της που σταδιακά εσωτερικεύεται». Ο παρτενέρ της, Μπορίς Σαρμάτζ, με τη σειρά του, είπε: «Η φόρμα της Παρτίτα στριφογυρίζει μέσα στα κεφάλια μας σαν να έχουμε κι οι δυο δεμένα τα κεφάλια μας σ' ένα μουσικό λαβύρινθο. Σαν τα σώματά μας να μοιράζονται ένα μόνο κεφάλι, που δεν ανήκει σε κανέναν από εμάς, κι έχει το σχήμα ενός μουσικού λαβυρίνθου. Συνεργάζομαι σ' αυτό το έργο, αλλά δεν είμαι παρά ένας μαθητευόμενος που ακολουθεί την Αν Τερέζα, που με τη σειρά της ακολουθεί τη μουσική του Μπαχ. Κάτι θα πρέπει να ακολουθούσε κι εκείνος, και να τον έθετε σε κίνηση. Και όλοι μας αρχίσαμε να κινούμαστε μόλις το ακούσαμε.»

Μετά την παράσταση 13 Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Το συντονισμό θα αναλάβει ο Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος.

Στη δεύτερη παραγωγή με τίτλο «Vortex Temporum», οι χορευτές της ομάδας Rosas συναντούν τους μουσικούς του Ensemble Ictus δημιουργώντας ζευγάρια, καθένα από τα οποία θα διερευνά τις άπειρες δυνατότητες σύνδεσης της μουσικής με τα βήματα του χορού. Στην παράσταση η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ θα φτιάξει επί σκηνής ένα μεγάλο κινούμενο γλυπτό από ήχους, χειρονομίες μουσικών, κινήσεις χορευτών και δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στο χώρο. Η ίδια δουλεύει πάνω στο «Vortex Temporum» (1995) του Gerard Grisey, τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι ένα έργο για φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο.

Μετά την παράσταση (17 Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Το συντονισμό θα αναλάβει η Χριστιάνα Γαλνοπούλου, ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο/παρουσίαση από το Χρήστο Καρρά, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μουσικής στη Στέγη, και το μαέστρο του Ictus Ensemble Matthew Coorey, για το Vortex Temporum.

Τριάντα ένα χρόνια μετά το πρώτο της έργο (Asch, 1980), η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ παραμένει μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του σύγχρονου χορού. Παράλληλα, ήταν αυτή που έβαλε το Βέλγιο στο επίκεντρο της παγκόσμιας χορευτικής παραγωγής. Με σπουδές στη σχολή Mudra του Μωρίς Μπεζάρ και στο Tisch School of the Arts, στη Νέα Υόρκη, η Κερσμάκερ έγινε πολύ νωρίς διάσημη χάρη στο δεύτερο έργο της, Fase (1982). Η διεθνής επιτυχία του Fase οδήγησε το 1983 στη δημιουργία της ομάδας Rosas και σε μια γόνιμη χορογραφική πορεία.

Στον πυρήνα της δουλειάς της ομάδας Rosas βρίσκεται η σχέση μεταξύ κίνησης και μουσικής, ενώ σε ορισμένες παραγωγές, βρίσκουμε τη σχέση χορού και κειμένου. Η ομάδα Rosas είναι μια από τις λίγες που δουλεύουν με σταθερή ομάδα χορευτών. Στις μεγαλύτερες παραγωγές συμμετέχουν όλοι οι χορευτές, ενώ σε μικρότερης κλίμακας παραγωγές συμμετέχει η ίδια η Ντε Κερσμάκερ. Η ομάδα δημιουργεί νέα έργα αλλά παρουσιάζει και παλαιότερα από το ρεπερτόριό της.

Οι παραστάσεις των δύο έργων θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου για το «Partita II» και 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013 για το «Vortex Temporum», στις 20:30.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : 15-18-28 ευρώ, μειωμένο: 10-12-15 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ, ενώ η προπώλησή τους αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.

Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της Στέγης, καθώς επίσης και από τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης και τα καταστήματα Newsstand Ελευθερουδάκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ