Σήμερα ταξιδεύουμε στο Ίνσμπρουκ-Μία πόλη που απλώνεται στις χιονισμένες βουνοκορφές των Άλπεων,ξεχωρίζει για την αυθεντική μεσαιωνική φυσιογνωμία της προσελκύοντας τουριστές όλο τον χρόνο! (φωτό)

Κάτω από τις χιονισμένες αλπικές βουνοκορφές και δίπλα στις όχθες του ποταμού Ιν, απλώνει τις γειτονιές της η πρωτεύουσα του Τιρόλο. Πόλη με αυθεντική μεσαιωνική φυσιογνωμία, το Ινσμπρουκ, είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Κάτω από τις χιονισμένες αλπικές βουνοκορφές και δίπλα στις όχθες του ποταμού Ιν, απλώνει τις γειτονιές της η πρωτεύουσα του Τιρόλο. Πόλη με αυθεντική μεσαιωνική φυσιογνωμία, το Ινσμπρουκ, είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου



Αν ήσασταν σκηνοθέτης και σας ζητούσαν να επιλέξετε ως ντεκόρ της επόμενης ταινίας σας μια μικρή κεντροευρωπαϊκή πόλη με αυτοκρατορική ατμόσφαιρα και μνημεία της εποχής των Αψβούργων, η επιλογή σας μάλλον θα ήταν εύκολη. Δίχως δεύτερη σκέψη, θα διαλέγατε το Ινσμπρουκ, την πρωτεύουσα του Τιρόλο, που απλώνεται κάτω ακριβώς από τη σκιά των χιονισμένων βουνοκορφών της οροσειράς Karwendel, στη μέση της πανέμορφης κοιλάδας του ποταμού Ιν.

Toυ Κωνσταντίνου Μητσάκη, Έθνος

Εχοντας διατελέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα έδρα της δυναστείας των Αψβούργων, το Ινσμπρουκ (και ειδικότερα το ιστορικό του κέντρο) έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφο στο πέρασμα των αιώνων, συνιστώντας ένα κινηματογραφικό ντεκόρ πέρα για πέρα αυθεντικό.

Μεγαλόπρεπα παλάτια και κάστρα, περίτεχνα κτίρια μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασικά, καθεδρικοί ναοί, σκιερά καλντερίμια και μεσαιωνικές κατοικίες συνθέτουν ένα ζωντανό μουσείο με λαμπρές μαρτυρίες της δημιουργικής περιόδου των Αυστριακών αυτοκρατόρων.



Πέρα όμως από τη μεσαιωνική φινέτσα και την χιλιόχρονη ιστορία της, η τιρολέζικη πρωτεύουσα διαθέτει επίσης υποδειγματική τουριστική υποδομή, σύγχρονη πολεοδομία και άρτιες εγκαταστάσεις χειμερινών σπορ, που φιλοξένησαν δύο φορές στο παρελθόν (1964 και 1976) χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από τα πιο φημισμένα και κοσμοπολίτικα χειμερινά θέρετρα στην Ευρώπη, το Ινσμπρουκ των 120.000 κατοίκων δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιονδήποτε τουριστικό προορισμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι μια πόλη για όλες τις ώρες, για όλα τα γούστα, για όλες τις εποχές: οι οπαδοί των χειμερινών σπορ συρρέουν στο Ινσμπρουκ από τον Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε λειτουργούν οι χιονοδρομικές πίστες που περιβάλλουν την πόλη, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι η προικισμένη αλπική φύση προσφέρεται για πεζοπορία και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.



Σεργιάνι στην παλιά πόλη

Με το όνομα Ινσμπρουκ, η πρωτεύουσα του Τιρόλο μνημονεύεται στις σελίδες της ιστορίας από το 1027, παρά το γεγονός ότι προϋπήρχε αρκετές δεκαετίες νωρίτερα ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο Ιταλών και Γερμανών εμπόρων στις όχθες του ποταμού Iν. Ο μικρός οικισμός σταδιακά μεγάλωσε, το 1363 ανακηρύχθηκε έδρα των Αψβούργων και στα τέλη του 15ου αιώνα μετατράπηκε από τον αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό Α΄, σ' ένα σημαντικό διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Είναι η εποχή κατά την οποία κτίστηκαν τα εντυπωσιακά μνημεία που κοσμούν ακόμα την πόλη, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του αρχιδούκα Φερδινάνδου B' αλλά και της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας στο αρχιτεκτονικό προφίλ του Ινσμπρουκ.

Τα περισσότερα κτίσματα του ιστορικού κέντρου, χτισμένα σε στυλ μπαρόκ, χρονολογούνται λοιπόν από τον 15ο-16ο αιώνα. Θυμηθείτε ότι η παλιά πόλη του Ινσμπρουκ (Altstadt) είναι αρκετά μικρή σε έκταση (συγκρινόμενη με την αντίστοιχη του Σάλτσμπουργκ και της Βιέννης) και μπορείτε να την περπατήσετε μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Περιδιαβαίνοντας στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, κατευθυνθείτε αρχικά στην «Goldenes Dachl», το έμβλημα του Ινσμπρουκ, που βρίσκεται στην πεζοδρομημένη Herzog-Friedrich Strasse.



Χαρακτηριστικό γνώρισμα της «Χρυσής Στέγης» αποτελούν τα 2.657 επιχρυσωμένα κεραμίδια που κοσμούν το γοτθικής αρχιτεκτονικής μπαλκόνι απ' όπου παρακολουθούσε τα δρώμενα της πόλης ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Α΄. Από το μπαλκόνι με την επιχρυσωμένη σκεπή, τα κυριακάτικα πρωινά του καλοκαιριού μια ορχήστρα με ρούχα εποχής παίζει κλασική μουσική για το φιλόμουσο κοινό.

Αφού τελειώσετε με τις αναμνηστικές φωτογραφίες της «Goldenes Dachl», σκαρφαλώστε κατόπιν στην κορυφή του παρακείμενου Stadtturm (City Tower). Πρόκειται για έναν πύργο του 15ου αιώνα, απ' όπου έχετε την καλύτερη πανοραμική εικόνα του Ινσμπρουκ, αλλά και των αλπικών βουνοκορφών που το πολιορκούν ασφυκτικά.



Εικόνες από... Παρίσι στην καρδιά των Αλπεων

Η Herzog-Friedrich Strasse καταλήγει στην -επίσης πεζοδρομημένη- Maria Theresien Strasse.

Το κόσμημα του συγκεκριμένου εμπορικού πεζόδρομου είναι η Αnnasaule (η «Στήλη της Αγίας Αννας»), ένα μνημείο που ανεγέρθηκε (1704) σε ανάμνηση της σθεναρής αντίστασης των κατοίκων του Τιρόλο σε μια εισβολή του βαυαρικού στρατού.

Προσπερνώντας την Αnnasaule, περίπου 200μ. πιο κάτω σας περιμένει άλλο ένα εντυπωσιακό μνημείο που θυμίζει... Παρίσι.

Πρόκειται για την αψίδα Triumphpforte, που χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία για τους αρραβώνες του γιου της (1765) και μοιάζει αρκετά με την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι.

Πάντως, κατά την επίσκεψή σας στο Ινσμπρουκ, μην περιοριστείτε μόνο στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης.

Υπάρχουν εξίσου αξιόλογοι προορισμοί μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης, που θα αξίζει να δείτε. Ο Αλπικός Ζωολογικός Κήπος Alpenzoo, ο πρώτος σε υψόμετρο (727 μ.) ζωολογικός κήπος της Ευρώπης, φιλοξενεί περίπου 3.000 ζώα της αλπικής ζώνης (αρκούδες, αγριοκάτσικα, ερπετά, κ.ά.).



Σ' ένα γραφικό ύψωμα, στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης, δεσπόζει το Schloss Ambras, ένα μεσαιωνικό κάστρο που μετέτρεψε σε παλάτι ο αρχιδούκας Φερδινάνδος B', όταν έγινε κυβερνήτης του Τιρόλο το 1564.

Στο εσωτερικό του, εκτός από την «Ισπανική Αίθουσα» με το ξυλόγλυπτο ταβάνι, μπορείτε να θαυμάσετε επίσης τις μοναδικές συλλογές («Συλλογή Πανοπλίας», «Συλλογή Τέχνης και Παράξενων Αντικειμένων»), καθώς και σπάνια πορτρέτα των Αψβούργων.

Ολοκληρώστε τη γνωριμία σας με το Schloss Ambras περπατώντας στους περιποιημένους κήπους του παλατιού, εκεί που κάποτε χαλάρωναν ιππότες και βασιλιάδες.

Το Μουσείο «Toroler Landes­museum Ferdinandeum» φιλοξενεί σημαντικές συλλογές της Ιστορίας της τέχνης, της αρχαιολογίας, της μουσικής και της επιστήμης (με εκθέματα από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα), ενώ στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Volkskunstmu­seum» εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα της τιρολέζικης υπαίθρου, από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 19ο αιώνα.



Θρησκευτικά και αυτοκρατορικά μνημεία
Επιστροφή και πάλι κάτω στη γη, ανάμεσα στο πλήθος της πολυσύχναστης Herzog-Friedrich Strasse. Αν τα 148 σκαλοπάτια του πύργου Stadtturm σας κούρασαν, αναζωογονηθείτε σ' ένα από μικρά cozy cafes της Herzog-Friedrich Strasse, πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα, έναν μυρωδάτο καφέ με λικέρ και κρέμα ή μια δροσερή μπίρα.

Αν, πάλι, το στομάχι σας έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται, δεν έχετε παρά να καθίσετε σ' ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια και να γευτείτε wiener schnitzel (μοσχαρίσιο σνίτσελ), φοντί τυριών και Sacher Torte (γλυκό σοκολάτας). Μετά το μικρό διάλειμμα, αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν σε μικρές στοές που φιλοξενούν ενημερωμένες galleries, ατμοσφαιρικά μπαρ και μικρά καταστήματα που ξεχειλίζουν από τιρολέζικα -και όχι μόνο- αναμνηστικά. Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στα γραφικά δρομάκια της Altstadt, επισκεφθείτε κατόπιν τον μπαρόκ Καθεδρικό ναό Dom St Jakob, που κτίστηκε (1717-1724) από τον αρχιτέκτονα Johann Jakob Herkommer και εντυπωσιάζει για τα μεγαλοπρεπή καλλιτεχνήματα των διάσημων Asam Brothers.



Στην αναγεννησιακή εκκλησία Hofkirche, με τα 28 τεράστια μπρούντζινα αγάλματα βασιλέων που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μαύρα Φιλαράκια», βρίσκεται το κενοτάφιο του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Α΄, ενώ όλη την αίγλη του αυτοκρατορικού παρελθόντος αντιπροσωπεύει το παλάτι Hofburg, το αγαπημένο της Μαρίας Θηρεσίας. Η Αυστριακή αυτοκράτειρα είχε η ίδια επιμεληθεί την ανακαίνιση και τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του Hofburg: η Μεγάλη Αίθουσα με τα πορτρέτα των 16 παιδιών και του συζύγου της Μαρίας Θηρεσίας, η Αίθουσα της Φρουράς, η Αίθουσα της Λορένης, τα μοναδικά έπιπλα εποχής και το παρεκκλήσι είναι μερικά από τα σημεία του αυτοκρατορικού παλατιού στα οποία αξίζει να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας.

Η πίστα ski-jump Bergisel
Το Bergisel, μια μοντέρνα κατασκευή από ατσάλι και κρύσταλλο στα νότια του Ινσμπρουκ, είναι από τις μεγαλύτερες πίστες για ski-jump στον κόσμο. Στην κορυφή του Bergisel, απ' όπου οι σκιέρ παίρνουν φόρα για τα άλματά τους, οδηγούν 455 σκαλοπάτια - εναλλακτική λύση το τελεφερίκ. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσετε τις επιδόσεις σας στο ski-jump προκειμένου να ανεβείτε στο Bergisel. Το cafe που βρίσκεται στην κορυφή προσφέρει ασύλληπτη πανοραμική θέα στην πόλη, αλλά και στα γύρω βουνά. Για περισσότερες πληροφορίες: www.bergisel.



Το ξενοδοχείο του Μότσαρτ
Στο μεσαιωνικό πανδοχείο «Weisses Kreuz» (Λευκός Σταυρός) διέμεινε στις 15/12/1769 ο δεκατριάχρονος Αμαντέους Μότσαρτ, όταν έδωσε μια συναυλία προς τιμήν του κόμη Kounigkl. Το ιστορικό ξενοδοχείο λειτουργεί ακόμα και σας περιμένει: Hotel Weisses Kreuz (Herzog Friedrich Strasse 31, 0043 512 59479-0, www.weisseskreuz.at).

Το παλάτι Hofburg
Το παλάτι Hofburg βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και είναι ανοικτό όλες τις μέρες του χρόνου, από 09:00 - 17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:30). Για περισσότερες πληροφορίες: www.hofburg-innsbruck.at

ΔΙΑΜΟΝΗ

Για μια αξέχαστη διαμονή στο Ινσμπρουκ, συστήνονται τα ξενοδοχεία «Grand Hotel Europa» (0043 512 5931, www.grandhote­leuropa.at ), «The Penz Hotel» (0043 512 575657-0, www.the-penz.com), «Maximilian Hotel» (0043 512 59967-0, www.hotel-maximilian.com), «Romantik Hotel Schwarzer Adler» (0043 512 587109, www.deradler.com) και «Goldener Adler» (0043 512 571111, www.goldeneradler.com).

ΦΑΓΗΤΟ

Η παραδοσιακή τιρολέζικη κουζίνα δηλώνει δυναμικά «παρών» και προτείνει μεγάλη ποικιλία σνίτσελ, φέτες χοιρινού, λουκάνικα, ντάμπλινγκ, σούπα με κομμένη κρέπα, γκουλάς και τηγανητό κοτόπουλο. Ξεχωρίζουν τα εστιατόρια «Goldener Adler», «Elferhaus», «Pavillion» και «Europa Stuberl», όπως και το εστιατόριο «Schwartzer Adler» του ξενοδοχείου Dachl Romantik Hotel.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ