O Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει πεντανόστιμες μελιτζάνες μπουργκινιόν

Υπέροχη συνταγή…

Συστατικά

  • 10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
  • 2 μελιτζάνες (400 γρ.)
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 250 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 400 γρ. μείγμα ρυζιού με άγριο ρύζι για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Μουλιάζουμε σε αρκετό νερό τα κρεμμυδάκια για στιφάδο. Αφήνουμε για 1 ώρα για να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε.
  • Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους και τα σκουπίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα μανιτάρια ολόκληρα ή τα κόβουμε στα 2 αν είναι πολύ μεγάλα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια των 2 εκ. και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ολόκληρα τα κρεμμυδάκια για στιφάδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί, τον κύβο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί η μισή ποσότητα του κρασιού και προσθέτουμε το νερό.
  • Βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, τα κρεμμυδάκια και να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με άγριο ρύζι που το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και έξτρα θυμάρι.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ