Όλο το ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη για τα 2 χρόνια από το Μάτι - Η απομαγνητοφώνηση με στοιχεία που σοκάρουν: «Θάψε τα έγγραφα» (βίντεο)

Οι αποκαλύψεις σοκάρουν...

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες, από την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018, ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας.

Η "Καθημερινή" και η Μαριάννα Κακαουνάκη μετά από μία έρευνα δύσκολη και φορτισμένη και μέσα από δικαστικά έγγραφα και μαρτυρίες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αποκαλύπτει πώς αυτά τα δύο χρόνια κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία με σκοπό να αποκρύψουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά είναι ήδη γνωστό. Το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου ένας 65χρονος ανάβει φωτιά σε οικόπεδο στο Νταού Πεντέλης προκειμένου να κάψει κλαδιά – θεωρώντας πως την έχει σβήσει, φεύγει. Μεταξύ 16.20 και 16.30 εκδηλώνεται η φωτιά. Το αργότερο μέχρι τις 16.41 η φωτιά λαμβάνει διαστάσεις πυρκαγιάς και εξαπλώνεται ταχύτατα. Στις 17.13 υπάρχουν πλέον δυο ισχυρά μέτωπα. Το πρώτο προς την Καλλιτεχνούπολη και το δεύτερο προς τον Νέο Βουτζά.

(Photo: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, η υγρασία πολύ χαμηλή, ενώ πνέουν άνεμοι ισχυροί ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής η φωτιά είναι πραγματικά δύσκολη. Παράλληλα, όμως, με βάση τα ευρήματα της ανακριτικής διαδικασίας, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, έγιναν μοιραία λάθη και παραλείψεις.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" και τα όσα καταγγέλονται φαίνεται να υπάρχει εντολή για συγκάλυψη.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος είναι εκείνος που ανέλαβε να κάνει την έρευνα πραγματογνωμοσύνης για το Μάτι.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του κ. Λιότσιου στη Δικαιοσύνη, ανώτατα στελέχη του Σώματος του είχαν ζητήσει ευθέως, πολλές φορές, να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" και της Μαριάννας Κακαουνάκη.

Στο συγκλονιστικό ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε τους χαρακτηριστικούς διαλόγους:

 

 

Ο κ. Λιότσιος νιώθοντας την ανάγκη να προστατευθεί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πάτησε το κουμπί εγγραφής στο κινητό του τηλέφωνο και ηχογράφησε κάποιες από τις συνομιλίες. 

«Σε κάλεσα για να ξυπνήσεις» είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούγονται στο ηχητικό απόσπασμα, ενώ ανώτερο στέλεχος της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει ο ίδιος, φέρεται να του λέει «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε».

Σε άλλο σημείο του ηχητικού ντοκουμέντου αναφέρεται «Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία. Πού πας να δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Πού πας, ρε;», ενώ επίσης του λέει «μην γράψεις πουθενά ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους σου» και «όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε». 

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες ρεπορτάζ στην "Καθημερινή"
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ