Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει ακαταμάχητο burger croque monsieur

Θα σας ξετρελάνει.... 

Συστατικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 400 γρ. γάλα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. παρμεζάνα

Για τα burger

  • 8 ψωμάκια για burger
  • 150 γρ. κέτσαπ
  • 250 γρ. ζαμπόν, σε φέτες
  • 300 γρ. mix τυριών

Για τη σύνθεση

  • 50 γρ. κέτσαπ
  • 50 γρ. mix τυριών

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύομε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί όλο από το βούτυρο.
  • Βάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάρει μια βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε πιπέρι, αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφήνουμε στην άκρη.

Για το burger

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και απλώνουμε την κέτσαπ στην κομμένη επιφάνειά τους.
  • Απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ. τη βάση από τα ψωμάκι. Μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια το ζαμπόν, τη μπεσαμέλ, τα τυριά και καλύπτουμε με τα καπάκια από τα ψωμάκια.
  • Καλύπτουμε την πάνω πλευρά με την κέτσαπ, τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για 15 λεπτά για να πάρει χρώμα και να λιώσει το τυρί.
  • Σερβίρουμε με ρόκα.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ