Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει φανταστική φρουτάλια με κολοκυθοκορφάδες και λουκάνικο

Ποιος το περίμενε πως μια ομελέτα θα μπορούσε να γίνει «σήμα κατατεθέν» της γαστρονομικής παράδοσης ενός νησιού; Αναφερόμαστε, φυσικά, στη φρουτάλια (γνωστή και ως φουρτάλια), η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραδοσιακή κουζίνα της Άνδρου. 

Συστατικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. λουκάνικα, χωριάτικα, κομμένα σε φέτες 1 εκ.
  • 200 γρ. κολοκυθάκια, και κολοκυθοκορφάδες
  • 5 αβγά
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο (προαιρετικά)
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους 0,5 εκ.
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. σε μέτρια φωτιά.
  • Το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λουκάνικα.
  • Σοτάρουμε τα λουκάνικα μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να μαγειρευτούν κανονικά.
  • Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
  • Αν έχουν βγάλει πολύ λάδι μέσα στο τηγάνι, το αφαιρούμε και κρατάμε μόνο 1-2 κ.σ.
  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες 1 εκ. και τα σοτάρουμε στο λάδι.
  • Προσθέτουμε και τις κολοκυθοκορφάδες και τις σοτάρουμε και αυτές.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μαζί με το τυρί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα λουκάνικα.
  • Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί η φρουτάλια από κάτω ανασηκώνοντας την άκρη της με ένα μαχαίρι.
  • Με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου την αναποδογυρίζουμε και την τηγανίζουμε και από την άλλη μεριά.
  • Γαρνίρουμε με την ντομάτα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε τη φρουτάλια ζεστή.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ