Κορωνοϊός – Παχυσαρκία: Το εμβόλιο ‘’δεν θα πιάνει’’ καλά σε υπέρβαρους πάνω από 45 κιλά

Έρευνα σοκ για παχυσαρκία και κορωνοϊό... 

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που βγήκαν από την μελέτη του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, καθώς αποδεικνύεται ότι οι κίνδυνοι για τα υπέρβαρα άτομα που έχουν Covid είναι μεγαλύτεροι από ό,τι πιστευόταν.

Ο κορωνοϊός Covid-19 αποδεικνύεται ιδιαίτερα απειλητικός για τους ανθρώπους με πολλά περιττά κιλά. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης, αλλά και βαριάς νόσου εξαιτίας του.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία του κοινού από τη γρίπη, την ηπατίτιδα Β, τον τέτανο και τη λύσσα ενίοτε είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους παχύσαρκους ενήλικες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε, λένε οι επιστήμονες, ότι ο ρόλος της θα είναι διαφορετικός στην περίπτωση του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο κορωνοϊού του χρόνου σχεδιασμένο ειδικά για τους παχύσαρκους; Δεν υπάρχει περίπτωση», λέει ο Ραζ Σαίχ, αναπληρωτής καθηγητής διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα – Τσάπελ Χιλ.

Επιστήμονες στο UNC εξέτασαν δεδομένα από 75 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, στις οποίες συμμετείχαν 400.000 ασθενείς με κορωνοϊό αναφέρει το CNN.

Διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από  Covid-19 από τα μη παχύσαρκα άτομα και ένα 113% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.

Επιπλέον, οι πιθανότητές τους να καταλήξουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν 74% μεγαλύτερες από εκείνους που δεν ήταν παχύσαρκοι. 

Η μελέτη έγινε υπό τον καθηγητή Μπάρι Πόπκιν του τμήματος διατροφής του UNC Gillings Global School of Public Health, ο οποίος δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από τα ευρήματα.

"Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση», είπε. «Είναι ουσιαστικά μια αύξηση 50%. Αυτός είναι ένας πολύ τρομακτικά υψηλός αριθμός. Όλα είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερα από ό,τι περίμενα. "

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ