Α. Λινού: Μάσκα σε όλους τους χώρους, είμαστε σε κρίση – Χ. Γώγος: Θα δυσκολέψει η κατάσταση όταν πέσει η θερμοκρασία (Φωτό & Βίντεο)

Κρίσιμη για τα μέτρα η επόμενη εβδομάδα 

«Είμαστε σε κρίση και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί και γιατί θα συμπέσει με τη γρίπη και τα απλά κρυολογήματα και δεν θα ξέρουμε τι έχουμε με κάποια συμπτώματα» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία της για τους επόμενους μήνες «επειδή στην Ελλάδα τείνουμε να φοβόμαστε τον καθαρό αέρα και το κρύο».

 

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις επαφές χωρίς να επηρεάσουμε την ανθρωπιά μας» είπε η κυρία Λινού καθώς «ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και από κάποιον που είναι ανυποψίαστος».

Η ίδια τόνισε ότι «είναι καλό θα είναι να αερίζουμε πολύ συχνά τους χώρους, να κρατήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά και ας είναι ψύχρα. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι κοινοί χώροι όπως οι χώροι εργασίας».

Η κυρία Λινού εξήγησε ότι «το φτέρνισμα δεν είναι σύνηθες σύμπτωμα κορωνοϊού και να μην το φοβόμαστε. Αυτό που μας ανησυχεί στον κορωνοϊό είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μεγάλη εξάντληση και πόνοι μυοσκελετικοί».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

 

Κατά την ίδια «η μάσκα σε όλους τους χώρους θα περιόριζε την πανδημία» ενώ «το μεγαλύτερο πρόβλημα αν δεν λυθεί είναι ο συνωστισμός είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

 

Πρότεινε, τέλος, «ο ηλικιωμένος να σχετίζεται με μια οικογένεια, να υπάρχουν, δηλαδή, "κάψουλες" με μια οικογένεια και έναν ηλικιωμένο».

Χ. Γώγος: Θα δυσκολέψει η κατάσταση όταν πέσει η θερμοκρασία 

Κρίσιμη χαρακτηρίζει την επόμενη εβδομάδα για το εάν χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει αποτίμηση των έως τώρα μέτρων και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων, εφόσον χρειαστεί, ιδίως στην Αττική.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα πρέπει να γίνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

 

«Υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα, αλλά όχι στο επίπεδο που θέλουμε», επισήμανε.

 

Όπως υπογράμμισε, η κατάσταση με τα κρούσματα θα δυσκολέψει περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όταν πέσει η θερμοκρασία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ