Η Ντίνα Νικολάου φτιάχνει ένα υπέροχο ανάποδο κέικ σοκολάτα μπανάνα - Με έμπνευση από την Γαλλία

Την ιδέα του κέικ την πήρα από την διάσημη τάρτα Τατέν που τα φρούτα καραμελώνονται και στρώνονται στη βάση της φόρμας. Οι μπανάνες δίνουν μια ιδιαίτερα ζουμερή υφή στο κέικ και όλοι θα νομίζουν ότι το έχετε σιροπιάσει.

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. βούτυρο μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα

100 γρ. καστανή ζάχαρη

3 μέτρια αυγά

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 μπανάνες, πολτοποιημένες

150 γρ. σταγόνες σοκολάτας

120 ml γάλα

1 πρέζα αλάτι

Για τις μπανάνες

50 γρ. βούτυρο

70 γρ. καστανή ζάχαρη

70 γρ. μέλι

4-5 μπανάνες, κομμένες σε μακριές, κάθετες φέτες

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Boυτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 23 εκ.

ΒΗΜΑ 2 Ξεκινάω από τις μπανάνες. Βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα χρυσοκόκκινο σιρόπι. Αδειάζω το σιρόπι στη φόρμα και στρώνω τις φέτες μπανάνας, ολόγυρα.

ΒΗΜΑ 3 Για το κέικ: Βάζω το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά σταδιακά, ένα-ένα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν στο κρεμώδες μείγμα.

ΒΗΜΑ 4 Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Όταν ενσωματωθεί πλήρως, προσθέτω τις λιωμένες μπανάνες, τις σταγόνες σοκολάτας και το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.

ΒΗΜΑ 5 Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή αποσύρω από το φούρνο.

ΒΗΜΑ 6 Αφήνω το κέικ να σταθεί για 5 λεπτά και αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα. Σερβίρω το κέικ χλιαρό με λίγο παγωτό βανίλια.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ