Tα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία; - Τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία

Πότε χαρακτηρίζεται ένα προϊόν βιολογικό ;

 

Η λέξη «βιολογική» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες μεγαλώνουν και επεξεργάζονται γεωργικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Γράφει η Πηνελόπη Λαγουρού , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

  • Βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και του νερού
  • Μείωση της μόλυνσης
  • Παροχή ασφάλειας και υγείας στους οικότοπους
  • Ενεργοποίηση της φυσικής συμπεριφοράς των ζώων
  • Προώθηση ενός αυτοσυντηρούμενου κύκλου πόρων σε ένα αγρόκτημα

Πότε χαρακτηρίζεται ένα προϊόν βιολογικό ;

Για να χαρακτηριστεί βιολογικό, ένα προϊόν διατροφής πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τεχνητά πρόσθετα τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει τεχνητά γλυκαντικά, συντηρητικά, χρωστικές, αρωματικές ύλες και γλουταμινικό νάτριο (MSG).

Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία των βιολογικών τροφίμων σε σύγκριση με τα συμβατικά αναπτυγμένα τρόφιμα. Ενώ αυτές οι μελέτες έχουν δείξει διαφορές στα τρόφιμα, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πώς αυτές οι διαφορές μεταφράζονται σε συνολικά οφέλη για την υγεία.

Tα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία;

Τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Θρεπτικές ουσίες. Μελέτες έχουν δείξει μικρές έως μέτριες αυξήσεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα βιολογικά προϊόντα. Η καλύτερη απόδειξη σημαντικής αύξησης είναι σε ορισμένους τύπους φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  2. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι απαιτήσεις διατροφής για τη βιολογική κτηνοτροφία, όπως η πρωταρχική χρήση χόρτου , έχουν ως αποτέλεσμα γενικά υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ένα είδος λίπους που είναι πιο υγιές στην καρδιά από άλλα λίπη. Αυτά τα υψηλότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε οργανικά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
  3. Τοξικό μέταλλο. Το κάδμιο είναι μια τοξική χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στα εδάφη και απορροφάται από τα φυτά. Μελέτες έχουν δείξει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καδμίου σε οργανικούς κόκκους, αλλά όχι σε φρούτα και λαχανικά, σε σύγκριση με τις συμβατικά καλλιεργημένες καλλιέργειες. Τα χαμηλότερα επίπεδα καδμίου στα βιολογικά σιτηρά μπορεί να σχετίζονται με την απαγόρευση συνθετικών λιπασμάτων στη βιολογική γεωργία.
  4. Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Σε σύγκριση με τα συμβατικά αναπτυγμένα προϊόντα, τα βιολογικά καλλιεργημένα προϊόντα έχουν χαμηλότερα ανιχνεύσιμα επίπεδα καταλοίπων φυτοφαρμάκων. Τα βιολογικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν κατάλοιπα εξαιτίας φυτοφαρμάκων εγκεκριμένων για βιολογική καλλιέργεια ή λόγω αερομεταφερόμενων φυτοφαρμάκων από συμβατικές εκμεταλλεύσεις. Η διαφορά στα αποτελέσματα της υγείας είναι ασαφής λόγω των κανονισμών ασφαλείας για τα μέγιστα επίπεδα καταλοίπων που επιτρέπονται σε συμβατικά προϊόντα.
  5. Βακτήρια. Τα κρέατα που παράγονται συμβατικά μπορεί να έχουν υψηλότερη εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Ο συνολικός κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης των βιολογικών τροφίμων είναι ο ίδιος με τα συμβατικά τρόφιμα.
  6. Οι βιολογικά καλλιεργημένες καλλιέργειες μπορεί να έχουν λιγότερα νιτρικά και περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας μπορεί να έχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι μικτά.

βιολογικα θρεπτικη αξια

Έχουν τα βιολογικά τρόφιμα οφέλη για την υγεία;

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν οφέλη για την υγεία.

  • Αρκετές εργαστηριακές μελέτες διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο βοήθησε στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι οργανικές δίαιτες μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Σε άλλη μελέτη, όταν 16 άτομα ακολούθησαν μια βιολογική ή συμβατική δίαιτα για δύο περιόδους 3 εβδομάδων, εκείνοι στη βιολογική διατροφή είχαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών στα ούρα τους. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είχε επίσης περιορισμούς που μπορεί να προκάλεσαν τις διαφορές αναφέρει το fmh
  • Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετά ισχυρά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα ωφελούν την ανθρώπινη υγεία περισσότερο από τα συμβατικά τρόφιμα .

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας .Όμως θα μπορούσαμε να πούμε συμπερασματικά  ότι στον τομέα της θρεπτικής αξίας τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά φαίνεται να είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C, και μεταλλικά στοιχεία, ενώ περιέχουν μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών, μεγαλύτερης όμως βιολογικής αξίας. Στο θέμα της ασφάλειας θα χαρακτηρίζαμε τα βιολογικά τρόφιμα ως ασφαλέστερα σε σχέση με τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων και την ποσότητα νιτρικών αλάτων χωρίς άλλες ουσιαστικές διαφορές.

Είτε βιολογικής ,είτε συμβατής παραγωγής το σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ωφέλιμο να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ