Τι είναι η δίαιτα του μυαλού; Μειώνει χοληστερίνη & τριγλυκερίδια, χάνεις γρήγορα βάρος- Ποια είναι τα μειονεκτήματά της

Η διατροφή αυτή συνδυάζει τη DASH και τη Μεσογειακή διατροφή δίνοντας έμφαση στα τρόφιμα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η φιλοσοφία της δίαιτας του μυαλού

Δημιουργήθηκε για την πρόσληψη της νόσου του Alzheimer. Η διατροφή αυτή συνδυάζει τη DASH και τη Μεσογειακή διατροφή δίνοντας έμφαση στα τρόφιμα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φαίνεται πως εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα από τις δυο παραπάνω διατροφές.

Περιλαμβάνει την κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως, μια σαλάτα και ένα άλλο λαχανικό, μαζί με ένα ποτήρι κρασί καθημερινά. Συστήνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών ως σνακ τις περισσότερες ημέρες, ενώ κάθε δεύτερη μέρα μισού φλιτζανιού φασόλια. Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση πουλερικών και μισού φλιτζανιού μούρων το λιγότερο 2 φορές την εβδομάδα και η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η συχνή κατανάλωση ελαιόλαδου.

Τι είναι η δίαιτα DASH και ποιες είναι οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής

Πρόκειται για μια δίαιτα που έχει ως στόχο να μειώσει την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις και τη χοληστερόλη. Επικεντρώνεται περισσότερο στα μικροθρεπτικά συστατικά κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο καθώς και στις φυτικές ίνες.

Έχει αρκετά κοινά με τη Μεσογειακή Διατροφή, με κάποιες διαφορές όπως είναι η μεγαλύτερη σύσταση σε φρούτα και λαχανικά, η μικρότερη σύσταση σε νάτριο, ενώ απαγορεύει τα γλυκά και το κόκκινο κρέας.

Όσον αφορά τη Μεσογειακή Διατροφή, αυτή περιλαμβάνει, όπως όλοι λίγο έως πολύ γνωρίζουμε, αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

(Photo: Gabriel Sepulveda/ Unsplash)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της δίαιτας του μυαλού

Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται η εύκολη εφαρμογή της, η απώλεια βάρους, το γεγονός ότι προωθεί την υγεία του εγκεφάλου, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλει στην προστασία της υγείας της καρδιάς, ενώ συμβάλλει, επίσης και στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της καρδιακής προσβολής.

Παράλληλα, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, όπως αναφέρει ο διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστος στο diaitologos.com

Μειονεκτήματα της εν λόγω δίαιτας θεωρούνται: η δύσκολη εφαρμογή της σε περίπτωση κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού (κάτι που ωστόσο, αυτό το διάστημα, δεν αφορά τους περισσότερους εξ ημών, λόγω του lockdown, καθώς και η πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης ασβεστίου και καλίου, λόγω του περιορισμού των γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Ακόμη, η απώλεια βάρους είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη, λόγω του είδους της διατροφής αυτής. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ