Όταν ο Valéry Giscard d'Estaing μου μίλησε για την στενή φιλία του με τον Καραμανλή: Το Παρίσι, το αεροπλάνο της επιστροφής(φωτό - βίντεο)

Όταν ο Valéry Giscard d'Estaing μίλησε για την στενή φιλία του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ, από επιπλοκές του κορωνοϊού, στα 94 του χρόνια, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Valéry Giscard d’Estaing.

twitter

 

Ο μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός απεβίωσε στο σπίτι του στο Loir-et-Cher της Γαλλίας, ενώ, σύμφωνα με την δήλωση της οικογένειάς του στο Γαλλικό Πρακτορείο, «η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και πέθανε από Covid-19».

Είχε στενές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ πολύ γνωστή είναι η φιλία που τον συνέδεε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 

 

 

 

Η συνέντευξη που είχε δώσει ο αείμνηστος πλέον πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ´Εστεν στην Ειρήνη Νικολοπούλου για λογαριασμό του Μega channel στις 23 Απριλίου 1998 λίγες ώρες πριν από την κηδεία του στενού του φίλου Κωνσταντίνου Καραμανλή (: πραγματοποιήθηκε στην προεδρική σουίτα του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας Grande Bretagne .)

ΕΝ: Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε κρατήσει από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; 

VGDE: Έχω πολλές αναμνήσεις από τον Κωσταντίνο Καραμανλή, πιο έντονη ήταν όταν με προσκάλεσε να επισκεφθώ την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό μετά την δική του επιστροφή από τη Γαλλία και την αυτοεξορία του στο Παρίσι για 11 χρόνια. Ήρθα λοιπόν το 1974, ενα χρόνο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

 

 

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελληνικόν, με περίμενε μία λιμουζίνα για να με μεταφέρει στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής υπήρχε πλήθος κόσμου που στέκονταν κι από τις δύο πλευρές της Συγγρού με σημαιούλες & φώναζαν το σλόγκαν της εποχής «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία».  Ο ίδιος ο Καραμναλής με περίμενε στούς στύλους του Ναού του Ολυμπίου Διός - κουνούσε το χέρι του από μακριά για να με καλωσορίσει.

Είχα την αίσθηση εκείνη την στιγμή ότι με υποδεχόταν όλη η Ελλάδα.

 

Η συνέντευξη που μου είχε δώσει ο αείμνηστος πλέον πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giscar d’Estaing...

Δημοσιεύτηκε από Irene Nikolopoulou στις Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

 

ΕΝ: Πότε συναντηθήκατε για πρώτη φορά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ;

VGDE: Με τον Κωσταντίνο Καραμανλή συναντήθηκα το 1963 όταν αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να παραμείνει για 11 χρόνια σε αυτoεξορία στο Παρίσι.  Μέσω κάποιων κοινών γνωστών συναντηθήκαμε στο μικρό διαμέρισμα που είχε εγκατασταθεί με τη σύζυγό του. Την πρώτη φορά τον βρήκα να περιστοιχίζεται από εφημερίδες της πατρίδας του , να ασχολείται και να ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα και για όσα συνέβαιναν εκεί. 

Μάλιστα δεν μιλούσε γαλλικά και επικοινωνούσαμε μέσω διερμηνέα. Έκτοτε αποκτήσαμε την συνήθεια να συναντιόμαστε τακτικά και να ανταλλάσσουμε απόψεις.

Στη συνέχεια το 1974 ζήτησε τη γνώμη μου για το αν θα έπρεπε να επιστρέψει η οχι στην πατρίδα του και του απάντησα ότι ναι , πίστευα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γυρίσει και όπως γνωρίζετε, τον βοήθησα, διαθέτοντας του το προεδρικό μου αεροσκάφος. 

Στην πραγματικότητα δίσταζε και αναρωτιόταν εάν έπρεπε να επιστρέψει η οχι προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα για να παίξει ρόλο αποκατάστασης της Δημοκρατίας και διερωτάτο αν θα κατάφερνε να ομαλοποιήσει την κατάσταση. Εγώ τότε λοιπόν του είπα πως δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα εκτός από την παρουσία και ανάμειξη ξανά στην πολιτική της χώρας. 

 

 

Πήρε την απόφαση και τότε μου είπε : ''ξέρετε υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα δεν ξέρω πως, και δεν έχω πως να γυρίσω οτότε λοιπόν έγινε αυτό που σας είπα προηγουμένως έθεσα στη διάθεση του το προεδρικό αεροσκάφος.

ΕΝ: Ποια ήταν τα αγαπημένα θέματα συζήτηση σας με τον Κωσταντίνο Καραμανλή ;

VGDE: Θα έλεγα δύο, το ένα ήτανε η κοινή πολιτική φιλοσοφία, η ιδεολογία που μοιραζόμαστε και το δεύτερο η ενωμένη Ευρώπη.

 

 

Με κάλεσε ξανά και τον Ιούνιο του 81. Όταν ήρθα λοιπόν συζητήσαμε για τις επικείμενες τότε εκλογές, με ρωτήσε πως τα βλέπω τα πράγματα γιατί εκείνος ήταν αισιόδοξος ότι θα πετύχαινε ξανά νίκη η Νέα Δημοκρατία, αλλά εγώ του είπα ότι έκρινα πως θα συνέβαινε και στην Ελλάδα αυτό που είχε συμβεί στη Γαλλία,  δηλαδή που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Φρανσουά Μιττεράν, ο σοσιαλιστής ( πράγματι έγινε και στην Ελλάδα αφού εξελέγη η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ ). 

Συζητούσαμε για την Ευρώπη, την ευρωπαΐκή ολοκλήρωση, ήταν πολύ αφοσιωμένος στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης όπως και εγώ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε υπογράψει λίγο πριν φύγει για το Παρίσι και την αυτοεξορία του μία πρώτη συμφωνία προ - ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

 

 

Το 1975 στο ταξίδι που σας προανέφερα συζητήσαμε για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Οταν επέστρεψα στην Γαλλία έκανα δηλώσεις υπέρ της εισδοχής της χώρας σας, το οποίο και έγινε λίγο αργότερα έτσι θα λέγαμε οτι ημουν ο «νονός» αυτής της συμφωνίας

ΕΝ: Μια τελευταία ερώτηση εκφωνώντας το αντίο στον Κωσταντίνο Καραμανλή πως θα τον αποχαιρετήσετε με ποια λόγια;

VGDE: Θα έλεγα οτι η ζωή του Κωσταντίνου Καραμανλή ανταποκρίθηκε απολύτως σε αυτό που είχε ονειρευτεί,  μπορεί να υπήρξαν περίοδοι απομόνωσης, απομάκρυνσης αλλά τελικά κατάφερε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό ξανά στην αξιοπρέπεια της δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Κωσταντίνος Καραμανλής πέτυχε ολους τους τόχους του ως πολιτικός και το σημαντικότερο όλων, κέρδισε την αγάπη και την αναγνώριση του λαού του, το πιο σημαντικό και σπάνιο για έναν πολιτικό.

Μπορεί τώρα να αναπαυθεί εν ειρήνη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ