Live: Προϋπολογισμός 2021 - Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε πέντε ολοήμερες συνεδριάσεις 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στην ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί, μετά από 5 ολοήμερες συνεδριάσεις, την ερχόμενη Τρίτη (15/12/2020) τα μεσάνυχτα.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την τελευταία ημέρα, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, με τελευταία αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα γίνει κάθε προσπάθεια να ομιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

 

 

Λόγω των υγειονομικών μέτρων, στην αίθουσα της ολομέλειας θα βρίσκονται καθημερινώς, όχι πάνω από 50 βουλευτές.

Ως εκ τούτου, πενήντα θα είναι και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την Τρίτη με το ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής και οι υπόλοιποι μέσω επιστολικής ψήφου.

Κ. Σκανδαλίδης: Η χώρα χρειάζεται άλλου τύπου Προϋπολογισμό, που να υπηρετεί τους στόχους της ανόρθωσης του τόπου

«Η χώρα χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Με ενδιάμεσο Πρόγραμμα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Με ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης, που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Που θα στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Που δεν αρκείται στο να αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα προβλήματα», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης. 

   Σε μια εποχή όπως αυτή της πανδημίας, είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, όπου «υπάρχουν σεισμικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη», η κυβέρνηση «δείχνει να μην πατά σε στέρεο έδαφος. Η πραγματική οικονομία της χώρας είναι αποκαρδιωτική, υπάρχει καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και πλειστηριασμοί. Αύξηση των κόκκινων δανείων». 

   Ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «παρά την αναπροσαρμογή των στόχων που έκανε η κυβέρνηση, η σημερινή εκδοχή του Προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα» και αυτό συμβαίνει «γιατί εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης». 

   Βρισκόμαστε, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, σε «μια εποχή όπου οι κλασσικές οικονομικές θεωρίες μοιάζουν ξεπερασμένες καθώς οι εξελίξεις είναι διαρκώς ρευστές και μεταβαλλόμενες». Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης «υπόσχεται και σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά εδράζεται σε πραγματική βάση». Είναι ένας κρατικός Προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, εξ αρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων. Βαθιά ταξικός στις επιλογές του, δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, καμία δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών». Αντιθέτως, σημείωσε «περιγράφει το 2021 υπερβατικά, καλλιεργώντας προσδοκίες σε οξεία σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες». 

   Η χώρα, ανέφερε «βιώνει τη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον από το 1960. Η πρόβλεψη του 10,5% μας κατατάσσει κατά πάσα βεβαιότητα στην προτελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν είναι «πανάκεια η αξιοποίηση του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ που ουσιαστικά υποστηρίζει η κυβέρνηση». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει την ασπιρίνη θεραπεία», ότι η ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά είναι σημαντικά μικρότερη του αναμενόμενου και παράλληλα προκλητική και απαράδεκτη. Καταλόγισε άσκηση κοινωνικά άδικων πολιτικών, λέγοντας πως και στην Επιτροπή Πισσαρίδη, πουθενά δεν υπάρχει η αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος σ' αυτή τη χώρα. 

   Εμείς, είπε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από τις ευκαιριακές, επικοινωνιακές στρατηγικές της κυβέρνησης Θα μπορούσε να υπήρχε μια εθνική συνεννόηση είπε, και ανέφερε πως το ΚΙΝΛΑ έχει καταθέσει προγραμματικές επεξεργασίες προτάσεις όπως και μία δική του συνολική πρόταση ριζικά διαφορετική από αυτή την κυβέρνησης. 

Έ. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν έχει ενσυναίσθηση της κατάστασης

Έντονη ήταν η κριτική της γενικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, στην κυβερνητική διαχείριση, τόσο της πανδημίας, όσο και της οικονομίας.

Μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες μας ότι θα βλέπαμε από κυβερνητικής πλευράς "τουλάχιστον μια ενσυναίσθηση της κατάστασης, μια κατανόηση τι συμβαίνει στην κοινωνία στα επίπεδα της πανδημίας και της κοινωνίας" είπε η κα Αχτσιόγλου: "Η αναγνώριση της πραγματικότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας δεν είναι μανιοκατάθλιψη, είναι ρεαλισμός" είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ζει στη "φούσκα της προπαγάνδας" της.

Βγάζετε ομιλίες επιτυχίας ότι έχουμε κάκιστη αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με αύξηση διασωληνωμένων, με μείωση ελέγχων για τον κορονοϊό, και με 2.500 απώλειες το τελευταίο διάστημα είπε η κα Αχτσιόγλου. σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακούμε τις καταγγελίες των υγειονομικών κι εσείς δεν έχετε σχέδιο, δεν ενισχύετε το ΕΣΥ. Η πανδημία σαρώνει και κρύβεστε πίσω από αλχημείες και διπλά συστήματα καταγραφής. Αναγνωρίζετε καμιά πολιτική ευθύνη; - ρώτησε την κυβέρνηση η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: Είχατε χρόνο από την άνοιξη και δεν ενισχύσατε το προσωπικό του ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, δεν κάνατε επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν κάνατε μαζικά και δωρεάν τεστ και δεν δίνετε, παρά μόνο 400 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό στην Υγεία.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, η κα Αχτσιόγλου χρησιμοποίησε μάλιστα ένα αυστριακό ρητό, που λέει ότι "η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή".  
 
Η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η οικονομία έδειξε να μην ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο που δεν υπήρξαν απαγορευτικά μέτρα, ότι η μείωση των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και ότι η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, απέναντι στα χρέη των πολιτών, έφερε τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα δημεύει τις περιουσίες τους.

Για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, είπε ότι παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 4,8%, ο ΟΟΣΑ λέει ότι είναι μόλις 0,9%. Που είναι η ανάπτυξη τύπου "V" του κου Μητσοτάκη; - ρώτησε η κα Αχτσιόγλου.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το αποθεματικό των 3 δισ. που φτιάχνει η κυβέρνηση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλό ιστορικό, και ότι μπορεί να τα κάνει οτιδήποτε: "δώρα σε ΚΕΚ, δώρα σε κανάλια..". Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι η μετατόπιση που παρατηρείται στην κοινωνία, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη αλλαγής μοντέλου, και ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ιδίως σε περίοδο κρίσης. 

Μπ. Παπαδημητρίου: Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι προσαρμοσμένος στην πραγματικότητα και την κοινωνία και όχι σε ιδεολογίες

Ο προϋπολογισμός έχει όραμα ρεαλισμό και σύνεση στις ανάγκες της πραγματικότητας και της κοινωνίας ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου ανοίγοντας στη Βουλή την πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021.

Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας άσκησε μετωπική επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον τρόπο που πολιτεύεται σε μια όπως είπε πρωτόγνωρη περίοδο, αυτής της πανδημίας, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ «σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών τους και, τελικά, των κυβερνήσεων τους».

Βεβαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πουθενά στον κόσμο δεν σωπαίνουν -με την εξαίρεση των ακραίων λαϊκιστών - όμως πουθενά δεν κηρύσσουν τη διχόνοια, δεν φέρνουν την καταστροφή. Πολιτεύονται με ενσυναίσθηση και αντίληψη των ευθυνών τους και των δυνατοτήτων της χώρας τους. O ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής. Λοιδορεί τις προσπάθειες των πολλών, στο σύστημα υγείας, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στην εστίαση, στις συγκοινωνίες, όλους όσοι δίνουν μάχες για να μείνουμε όρθιοι και ασφαλείς».

Η κυβέρνηση ανέφερε «κινείται με ρεαλισμό και σύνεση» σε αντίθεση «με τον κ. Τσίπρα που βιαστικά ζήτησε με το πρώτο κύμα της επιδημίας, να μοιράσει το κράτος 30 και βάλε δισεκατομμύρια και να περιμένουμε μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός». Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «δεν μας εξηγεί με ποια στοιχεία αμφισβητεί την πραγματική δαπάνη των 24 δισ. ευρώ που έχει ήδη γίνει. Ούτε κατανοεί κανείς γιατί δεν θα υπερψηφίσει την ειδική δαπάνη των 7 δισ. που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2021 για τον ίδιο σκοπό, στα οποία, κατά την εκτίμησή μου είναι πιθανόν να προστεθούν ακόμη 3 με 4 δισεκατομμύρια αν η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει ριζικά μέχρι τα τέλη της άνοιξης».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «όταν πρόκειται για αριθμούς και γεγονότα εκδηλώνει την εμμονή του στην μανιοκαταθλιπτική καταστροφολογία, μια κατάσταση που συχνά εκδηλώνεται στον κόσμο της ντεμέκ «Αριστεράς». Όπως και σε μια δογματική προσήλωση στη μιζέρια και πολιτική επιμονή στην γκρίνια, αντιμετωπίζει και την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας».

Εμείς οι φιλελεύθεροι, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ «προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας, όταν το απαιτεί η πραγματικότητα, των αριθμών και των δυσκολιών που διανύουμε, ώστε να εργαζόμαστε προς το συμφέρον της κοινωνίας και όχι της ιδεολογίας». Τόνισε πως στον προϋπολογισμό «το επίπεδο των κρατικών δαπανών είναι στα 67,2 δισ., διατηρείται το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων, των συντάξεων και των αμοιβών του κράτους ενώ προσθέτει όσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και μάλιστα τα κάνει αυτά με ταυτόχρονη μείωση φόρων, επιλογή που αποτελεί στοίχημα για τη φορολογική διοίκηση η οποία θα χρειαστεί να αποδείξει ότι είναι ικανή να φέρει λαμπρά αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρά τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων σε 47,8 δισ. Ευρώ».

Αναφερόμενος στα εργαλεία μακροοικονομικής πολιτικής είπε πως αυτά είναι: Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που στηρίζεται στην ιστορική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία και θα φέρει στην χώρα μας κεφάλαια 31,5 δισ., τα 19,5 ως επιχορήγηση, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 3-5 ετών. Τα οποία προστίθενται στα σχεδόν 40 δισ. του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το Σχέδιο Ανάπτυξης, γνωστό ως «Έκθεση Πισσαρίδη», που αναπτύσσει μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, κωδικοποιεί σε ρεαλιστική βάση τις βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να παίξει σε ανώτερη, κατηγορία κρατών.

Όλοι, είπε, πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουν ότι «η χώρα μας έχει κατανοήσει τις ευκαιρίες που έχασε, ειδικά αφότου μπήκαμε στη Ζώνη του ευρώ. Βλέπουν ότι κατά την δεκαετή κρίση καταφέραμε σημαντικές προσαρμογές και βελτιώσεις, όπως δείχνουν το παράδειγμα της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής και η καθιέρωση ισορροπημένων δημοσιονομικών χρήσεων.

Βλέπουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη τοποθετήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού χαρτοφυλακίου. Ότι η Ελλάδα αποκτά ένα λειτουργικό χωροταξικό δίκαιο, μια ταχεία και δίκαιη απόδοση Δικαιοσύνης, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, τις επενδυτικές ευκαιρίες αύξησης της παραγωγής, την απολιγνητοποίηση και την αναβάθμιση περιοχών, τα ενεργειακά δίκτυα, το άνοιγμα στον διεθνή ανταγωνισμό σημαντικών μεταφορικών κόμβων, λιμάνια, αεροδρόμια ακόμη και της μοναδική σιδηροδρομικής γραμμή, την βιώσιμης αγροτικής παραγωγής, ελεύθερης από μεταλλαγμένες επεμβάσεις».

Ο βουλευτής της ΝΔ, εκτίμησε ότι από την πενθήμερη αυτή συζήτηση του προϋπολογισμού αυτό που θα προκύψει είναι ότι θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός- εντολή να εφαρμοστεί με αυστηρότητα στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή με περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, πλήρη εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων και με ελαστικότητα στο σκέλος των δαπανών που αφορούν στην υγεία, την προστασία της κοινωνίας και την άμυνα της χώρας. Ένας προϋπολογισμός που θα μετατρέπει την ατυχία της επιδημίας σε ευκαιρία. Αλλά και το να συζητήσουμε γρήγορα και θετικά κάποιες πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις.

Αυτός, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου είναι ο δρόμος για την επίτευξη του κεντρικού στόχου της δεκαετίας, δηλαδή τη συστηματική βελτίωση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, που είναι το βασικό κριτήριο σύγκλισης της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό μας χώρο. Χρειάζεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης, άρα μείωση της ανεργίας επειδή θα συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας συμπολίτες που ταλαιπωρούνται με την υποαπασχόληση και τις ασταθείς όσο και κακοπληρωμένες δουλειές, κυρίως μεταξύ των γυναικών και των νέων. Για να επιτύχουμε σε αυτό χρειάζονται επενδύσεις που θα διευρύνουν το παραγωγικό κεφάλαιο και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία υπέστη ισχυρότατη διολίσθηση πριν και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης. Με δύο λόγια, κατέληξε «ο αναπτυξιακός δρόμος για την Ελλάδα είναι η ταχεία αύξηση του όγκου της παραγωγής και η διεύρυνση των περιθωρίων προστιθέμενης αξίας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ