H Ντίνα Νικολάου δημιουργεί απίθανη τούρτα gingerbread με μελάσα και μπαχαρικά - Για το γιορτινό τραπέζι

Η απόλυτη, χριστουγεννιάτικη τούρτα gingerbread, που μπορείτε να την σερβίρετε και σαν βασιλόπιτα. Για τα διακοσμητικά μπισκοτάκια, αναζητήστε τη συνταγή «Μπισκότα χριστουγεννιάτικα με τζίντζερ και μπαχαρικά».

ΥΛΙΚΑ

  • Για τις βάσεις

  • 340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 2 ½ κουτ. σούπας μείγμα τζίντζερ*
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 110 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 135 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 240 ml νερό καυτό
  • 340 γρ. μελάσα (θα την βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για την κρέμα
  • 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 330 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρές μερίδες (κουταλιές)
  • Για το μείγμα τζίντζερ
  • 2½ κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας τζίντζερ, σκόνη
  • ½ κουτ. σούπας γαρύφαλλο, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ½ κουτ. σούπας μπαχάρι, σκόνη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΒΗΜΑ 1Για τις βάσεις: Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα. Βουτυρώνω και πασπαλίζω με αλεύρι 3 φόρμες διαμέτρου 15-16 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μείγμα τζίντζερ, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.

  • ΒΗΜΑ 2Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάω για 6-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο, υπόλευκο μείγμα. Χαμηλώνω λίγο την ταχύτητα και προσθέτω την μελάσα, το καυτό νερό και το μείγμα του αλεύρου. Αφού αναμειχθούν όλα τα υλικά, δυναμώνω την ένταση του μίξερ, προσθέτω τα αυγά και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν.
  • ΒΗΜΑ 3Μοιράζω το μείγμα στις 3 φόρμες και ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά. Αποσύρω τα ταψάκια από το φούρνο, ξεφορμάρω τις βάσεις και τις αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  • ΒΗΜΑ 4Για την κρέμα: Προσαρμόζω ένα μεταλλικό μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) και ρίχνω τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το τζίντζερ και χτυπάω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να είναι ζεστό (όχι καυτό) όταν το αγγίζω. Αδειάζω το μείγμα στην κουζινομηχανή και χτυπάω με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να κρυώνει και να φουσκώνει (περίπου 15 λεπτά). Δυναμώνω την ταχύτητα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφούλες. Χαμηλώνω και πάλι την ταχύτητα σε μέτρια και ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο σε μικρές δόσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  • ΒΗΜΑ 5Συναρμολόγηση: Τοποθετώ την πρώτη βάση σε μια πιατέλα και αλείφω με αρκετή κρέμα. Σκεπάζω με τη δεύτερη βάση και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία. Τέλος, τοποθετώ το την τελευταία βάση και καλύπτω όλη την τούρτα με όση κρέμα έχει απομείνει. Στολίζω την τούρτα με μπισκοτάκια τζίντζερ, αποξηραμένα φρούτα και ξύλα κανέλας.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ