Τα μεζεδάκια της Σαρακοστής από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Τηγανητά μύδια με σκορδαλιά

Μύδια τηγανητά, με τραγανό κουρκούτι σκέτη απόλαυση! Ο ιδανικός μεζές για παρέα και όχι μόνο

Υλικά Συνταγής

  • 300 γραμ. μυδόψιχα (καθαρισμένη
  • έτοιμη
  • στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
  • Για τη σκορδαλιά

  • 6 πατάτες

  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 φλ. απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα τηγανητά μύδια

  • Αφήνουμε τη μυδόψιχα σε σουρωτήρι να στραγγίσει τα υγρά της. Σε μπολ αδειάζουμε την μπίρα. Ρίχνουμε μέσα τη μυδόψιχα και την αφήνουμε 10 λεπτά.
  • Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα 2 είδη πάπρικας. Στραγγίζουμε τα μύδια από την μπύρα σε σουρωτήρι. Τα αλευρώνουμε στο αλεύρι με την πάπρικα πολύ καλά, να καλυφθούν όλες οι πλευρές. Τα κοσκινίζουμε σε σουρωτήρι και λίγα λίγα τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Σερβίρουμε τα τηγανητά μύδια με αφράτη σκορδαλιά.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε κουρκούτι με μπύρα, αλεύρι και πάπρικα και να βουτάτε ένα ένα μύδι ή να περνάτε σε οδοντογλυφίδα 3-4 μύδια βουτηγμένα στο χυλό και να τα τηγανίζετε.
  • Αν θέλετε να μαγειρέψετε φρέσκα μύδια, μάθετε πρώτα όλα τα μυστικά και το σωστό τρόπο να τα χειριστείτε.

Για τη σκορδαλιά

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα. Τις βράζουμε με νερό που να τις καλύπτει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες. Προσθέτουμε το αλάτι, τα σκόρδα, και χτυπάμε να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το ξίδι και το λεμόνι και λίγο λίγο με ροή κλωστής προσθέτουμε το ελαιόλαδο (με το μίξερ πάντα σε λειτουργία). Μελετήστε και ακολουθήστε όλες τις λεπτομέρειες και μυστικά για να γίνει η σκορδαλιά βελούδινη και τέλεια.
  • Εφαρμόζουμε μεμβράνη στην επιφάνεια της σκορδαλιάς όσο είναι ζεστή για να μη σχηματιστεί πέτσα.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ