Ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει ένα ελαφρύ γεύμα - Σαλάτα με ψητά καρότα, ροβίτσα, κινόα και ντοματίνια

Πρέπει να την δοκιμάσετε... 

Συστατικά

Για τα καρότα

  • 8 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι

Για την κινόα

  • 80 γρ. κινόα
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα

Για τη σαλάτα

  • 70 γρ. ροβίτσα
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 3 κ.γ. πάστα miso
  • αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι
  • Τα ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ροβίτσα για 20 λεπτά, την ξεπλένουμε με κρύο νερό, τη στραγγίζουμε, και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την κινόα, τον κουρκουμά, την πάπρικα, μπόλικο νερό, και βράζουμε για 15 λεπτά. 
  • Στραγγίζουμε την κινόα και την κρατάμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Αφαιρούμε το ταψί με τα καρότα από τον φούρνο.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα καρότα, τη ροβίτσα, την κινόα, τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, το σουσάμι, και τα ζεσταίνουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά ώστε να μην καούν τα μπαχαρικά.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα στο μπολ με τα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά, και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ