Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σε μια καλοκαιρινή συνταγή - Πίτα με ροδάκινα σε σφολιάτα

Η γαλλική βασιλόπιτα galette de rois. Η πίτα του βασιλιά είναι η παραδοσιακή βασιλόπιτα των Γάλλων. Γίνεται με ροδοψημένη σφολιάτα και κρέμα αμυγδάλου!

Υλικά Συνταγής

  • 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτα
  • 125 γραμ. μαλακό βούτυρο
  • 125 γραμ. ζάχαρη
  • 125 γραμ. πούδρα αλεσμένο αμύγδαλο
  • 1 κ.γλ. κορν φλάουρ (γεμάτο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 συσκευασία ροδάκινα σε χυμό
  • 2 αυγά (ή 2 κρόκους από αυγά)
  • 1 κ.σ. λικέρ από φρούτα (προαιρετικά)
  • Για την επάλειψη

  • 1 κρόκο

  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. νερό ή γάλα

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Την πίτα με ροδάκινα σε σφολιάτα, μπορούμε

να την φτιάξουμε στρογγυλή ή και μεγάλη παραλληλόγραμμη όσο είναι το φύλλο μας και ανάλογα με το ταψί που διαθέτουμε. Ξεκινάμε την πίτα με ροδάκινα, ξεπαγώνοντας πρώτα το έτοιμο φύλλο. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε την γλυκιά μας πίτα και με σπιτικό φύλλο σφολιάτας.

Για τη στρογγυλή πίτα

Δίνουμε σχήμα στρογγυλό με διάμετρο 30 εκ. περίπου, κόβοντας με κοφτερό μαχαίρι ότι περισσεύει στο ένα φύλλο και κόβουμε το δεύτερο σε σχήμα δίσκου με 2-3 εκατοστά μεγαλύτερη διάμετρο από το πρώτο.

Για την παραλληλόγραμμη πίτα

  • Θα στρώσουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε μεγάλο ταψί.

  • θα γεμίσουμε με τη γέμιση και θα κλείσουμε τη μεγάλη παραλληλόγραμμη πίτα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αυτή η δεύτερη εκδοχή σας βγάζει περισσότερα κομμάτια.
  • Με σύρμα η μίξερ χειρός αφρατεύουμε το βούτυρο.
  • Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη το αμύγδαλο το κορν φλάουρ και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε στο βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε καλά το μίγμα.
  • Προσθέτουμε τα αβγά ανακατεύοντας και το λικέρ.
  • Παγώνουμε το μίγμα στο ψυγείο ώστε να σφίξει.
  • Στραγγίζουμε τα φρούτα από τον χυμό και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Ακουμπάμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
  • Απλώνουμε το μικρότερο φύλλο σφολιάτας.
  • Σε μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας και φροντίζουμε η εξωτερική πλευρά του φύλλου να μην πάει αβγό ώστε να φουσκώσουν σωστά οι στρώσεις της σφολιάτας.

Σε μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας και φροντίζουμε η εξωτερική πλευρά του φύλλου να μην πάει αβγό ώστε να φουσκώσουν σωστά οι στρώσεις της σφολιάτας.

  • Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου με σπάτουλα αφήνοντας κενό 2 ½ εκατοστά περιμετρικά.
  • Ακουμπάμε τις φέτες φρούτου επάνω.
  • Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πιέζοντας απαλά χαϊδεύουμε την επιφάνεια που ακουμπάει σταυρωτά ώστε να διώξουμε τον αέρα που εγκλωβίστηκε.
  • Χαϊδεύοντας την επιφάνεια με τις παλάμες κλείνουμε ολόγυρα τις ενώσεις του φύλλου.

Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου με σπάτουλα αφήνοντας κενό 2 ½ εκατοστά περιμετρικά. Ακουμπάμε τις φέτες φρούτου επάνω. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πιέζοντας απαλά χαϊδεύουμε την επιφάνεια που ακουμπάει σταυρτά ώστε να διώξουμε τον αέρα που εγκλωβίστηκε. Χαϊδεύοντας την επιφάνεια με τις παλάμες κλείνουμε ολόγυρα τις ενώσεις του φύλλου.

  • Με μαχαίρι κοφτερό χαράζουμε την επιφάνεια κάνοντας ελικοειδή σχήματα.
  • Αλείφουμε ολόγυρα με διάλυμα αυγού προσέχοντας να μην λερώσουμε & τρέξει το διάλυμα στα πλαϊνά, ώστε να φουσκώσουν σωστά όλες οι στρώσεις της σφολιάτας.
  • Με οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια ώστε να φεύγουν πι υδρατμοί του ψησίματος.
    Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να φυλάξουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι 1 μέρα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ºC για περίπου 35′ να ροδίσει καλά.

Μυστικά για τη γλυκιά πίτα με ροδάκινα

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι φρούτα, φρέσκα ή κομπόστας σας αρέσουν.

  • Στην κρέμα αμυγδάλου, μπορείτε να βάλετε μόνο τους δύο κρόκους ή ολόκληρα τα αυγά για πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Η επιφάνεια της σφολιάτας παίρνει ρόδινο χρώμα με το άλειμμα αυγού και γυαλιστερή όψη. Μπορείτε όμως να το παραλείψετε αν επιθυμείτε.
  • Αφήστε το γλυκό να σταθεί για 10΄και μετά κόψτε σε κομμάτια.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ