Άκης Πετρετζίκης: Να πως θα φτιάξετε σπιτικά χωνάκια παγωτού - Συνοδεύστε τα με απολαυστικές σπιτικές μπάλες σε υπέροχες γεύσεις

Σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Συστατικά

  • 100 γρ. ασπράδια, (από 2 αβγά μεσαία)

  • 115 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα
  • 30 γρ. τρούφα σοκολάτας
  • 30 γρ. ζαχαρωτά

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό
  • γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια αντικολλητική ψηστιέρα σε μέτρια φωτιά.

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε στην ψηστιέρα 2-3 κ.σ. από το μείγμα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά και να πάρουν χρώμα. Προαιρετικά, κάθε 2 λεπτά στρίβουμε το πιτάκι 90 μοίρες για να πάρει χρώμα χιαστί από την ψηστιέρα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, τυλίγουμε σε χωνάκι και πιέζουμε ελαφρά την ένωση για να κολλήσει. Τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπαλάκι από αλουμινόχαρτο για να κρατήσει το σχήμα του και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα με την ένωση προς τα κάτω. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αν τα πιτάκια μας είναι πιο χοντρά τότε μπορούμε να τα ψήσουμε και στον φούρνο στους 170ο C στον αέρα για 5-7 λεπτά για να γίνουν τραγανά.
  • Βουτάμε το 1/3 από το χωνάκι μας στη λιωμένη κουβερτούρα και στη συνέχεια το περνάμε από το φιστίκι, την τρούφα ή τα κας κας.
  • Αφήνουμε να σταθεροποιηθούν και σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ