Ντίνα Νικολάου: Μαρίδες στο τηγάνι με κουρκούτι - Ένας λαχταριστός, καλοκαιρινός μεζές από την αγαπημένη σεφ

Φτιάξτε αυτό το φαγητό και με άλλα μικρά ψάρια όπως γαύρο ή μικρό γοπάκι. Εχουμε υπόψη πώς, ενώ η μαρίδα δεν απαιτεί το παραμικρό καθάρισμα, παρά μόνο καλό πλύσιμο, τα υπόλοιπα ψαράκια χρειάζονται καθάρισμα από εντόσθια και κεφάλια και, αν είναι λίγο μεγαλύτερα, από τις ραχοκοκαλιές

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μικρές μαρίδες
ξύσμα (ή χυμός) από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
άφθονο ελαφρύ ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας σπορέλαιο), για το τηγάνισμα

Για το χυλό

120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας σουσάμι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
200 ml αναψυκτικό σόδα (ή ανθρακούχο νερό), παγωμένη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Πλένω και στραγγίζω τις μαρίδες (δεν χρειάζονται καθάρισμα από εντόσθια και κεφάλια). Τις σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, αν θέλω, τις αλατίζω ελαφρώς.

ΒΗΜΑ 2 Χυλός: Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σουσάμι και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το πιρούνι τα αυγό με το αναψυκτικό σόδας και αδειάζω το μείγμα αυτό στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω ένα λείο χυλό που να καλύπτει το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας.

ΒΗΜΑ 3 Τηγάνισμα: Γεμίζω μέχρι τη μέση ένα αντικολλητικό τηγάνι με λάδι για τηγάνισμα και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.

ΒΗΜΑ 4 Παίρνω τις μαρίδες μία-μία και, κρατώντας τις από την ουρά, τις βουτάω στο χυλό. Τις τινάζω ελαφρά και τις ρίχνω στο καυτό λάδι. Τις τηγανίζω σε δόσεις (περίπου 10 μαρίδες ανά δόση), αναποδογυρίζοντάς τις μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

ΒΗΜΑ 5 Βγάζω κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζω τις μαρίδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις πασπαλίζω με το ξύσμα λεμονιού (ή τις ραντίζω με το χυμό του) και τις σερβίρω αμέσως. Συνοδεύονται με παγωμένο λευκό κρασί ή με ουζάκι.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ