Ένας «κόκκινος ήλιος» πάνω από το Μανχάταν: Ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται «πνίγει» τους Νεοϋορκέζους (φωτό & βίντεο)

Κρατικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για την ποιότητα του αέρα

Οι Νεοϋορκέζοι ξύπνησαν την Τρίτη  με έναν θολό ουρανό και έναν «κόκκινο» ήλιο, από τις φωτιές που μαίνονται χιλιάδες μίλια μακριά. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην αμερικανική μητρόπολη αφού σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει τα πάντα δυσκολεύοντας την ορατότητα.

Κρατικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για την ποιότητα του αέρα, η οποία να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων καταγράφηκε χθες ως η χειρότερη σε όλον τον κόσμο.

Το να αναπνέει κανείς τον καπνό από φωτιά μπορεί να μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας με τους αξιωματούχους να καλούν τις ευπαθείς ομάδες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις μέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές η ατμοσφαιρική ρύπανση ανέβηκε στα επίπεδα που καταγράφονται σε περιοχές όπως η  Λίμα στο Περού και την Καλκούτα της Ινδίας.

Την Τετάρτη το πρωί, ο δείκτης ποιότητας του αέρα αυξήθηκε στο 157 στο Μανχάταν, πολύ πάνω από το όριο των 100, κάτι που θεωρείται απειλητικό για την υγεία. 

«Νομίζω ότι είναι ασυνήθιστο να έχουμε τέτοιου είδους ομίχλη, δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε μεταξύ άλλων ο Τζορτζ Πάπας, καθηγητής γης και περιβαλλοντικών μελετών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Montclair.

Πάντως σύμφωνα με το nymag.com η Εθνική Υπηρεσία Καιρού ανέφερε ότι ένα κρύο μέτωπο από τα βορειοανατολικά θα βοηθήσει στο να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Κατά συνέπεια, η ποιότητα του αέρα αναμένεται να βελτιωθεί.

Περισσότερες από 80 πυρκαγιές μαίνονται σε 13 δυτικές πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. «Λόγω του γεγονότος ότι τα σωματίδια καπνού είναι μικρά και ελαφριά, μπορούν να μεταφερθούν εκατοντάδες, αν όχι μερικές χιλιάδες μίλια μακριά από την πηγή τους», δήλωσε ο μετεωρολόγος της AccuWeather, Alex DaSilva.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ