Ντίνα Νικολάου: Πεντανόστιμο παγωτό σύκο με γλυκάνισο και μέλι - μια πρωτότυπη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε

Το γλυκάνισο και το μέλι το απογειώνουν σε άρωμα

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. ώριμα σύκα της αρεσκείας μας, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κοτσάνια τους
65 γρ. ζάχαρη + 3 κουτ. σούπας επιπλέον
480 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
115 γρ. μέλι, θυμαρίσιο
1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, ελαφρώς κοπανισμένοι στο γουδί
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
360 γρ. κρέμα γάλακτος Arla, χτυπημένη μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1Λιώνω τα σύκα στο μπλέντερ μέχρι να φτιάξω έναν πυκνό πουρέ. Τον αδειάζω σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα μαζί με τα 65 γρ. ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγοβράζω το μείγμα για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να δέσει και, στην ουσία, να γίνει μαρμελάδα. Αποσύρω από τη φωτιά.

ΒΗΜΑ 2Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω την κρέμα γάλακτος, το μέλι και τους σπόρους γλυκάνισου και τα ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι. Αποσύρω από τη φωτιά και σουρώνω το μείγμα σε ψιλή σήτα.

ΒΗΜΑ 3Σε ένα μπολ χτυπάω τους κρόκους με τις 2 κουταλιές ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω 1 κουτ. σούπας από το ζεστό μείγμα της κρέμας γάλακτος, ανακατεύω γρήγορα και έντονα και αδειάζω όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο καυτό μείγμα κρέμας γάλακτος.

ΒΗΜΑ 4Ανακατεύω αμέσως, έντονα και ασταμάτητα, με το σύρμα, για να μην ψηθούν τα αυγά από την επαφή τους με το καυτό μείγμα. Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγομαγειρεύω για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει και να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

ΒΗΜΑ 5Αδειάζω αμέσως το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ (για να σταματήσει ο βρασμός), προσθέτω τον πολτό σύκων που ετοίμασα και ανακατεύω καλά. Προσθέτω τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύω με ανάλαφρες και μεγάλες κινήσεις.

ΒΗΜΑ 6Αδειάζω το μείγμα σε ένα ρηχό και φαρδύ δοχείο, κατά προτίμηση ανοξείδωτο ή πλαστικό, το σκεπάζω και το βάζω στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να παγώσει αρκετά (αλλά όχι τελείως).

ΒΗΜΑ 7Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε μέτρια, μαλακή μαρέγκα. Προσθέτω τη 1 κουταλιά ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να σφίξει τελείως. Βγάζω το μισοπαγωμένο παγωτό από την κατάψυξη, προσθέτω τη μαρέγκα και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.

ΒΗΜΑ 8Ξανασκεπάζω το μπολ, το βάζω και πάλι στην κατάψυξη και αφήνω το παγωτό να παγώσει τελείως, για άλλες 4 – 6 ώρες. Πριν σερβίρω, αφήνω το δοχείο για 10 – 15 λεπτά εκτός ψυγείου, για να μαλακώσει ελαφρώς.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ