Η χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες έφερε και σπουδαία Ιατρικά Επιτεύγματα – Ας δούμε τα πιο σημαντικά

Υπάρχει πιο σημαντικό αγαθό από την υγεία μας; Μπορεί να γκρινιάζουμε για τα πάντα, αλλά κατά βάθος ξέρουμε καλά πως μόνο η κατάσταση της υγείας μας είναι εκείνη που μετράει περισσότερο από όλα.

Υπάρχει πιο σημαντικό αγαθό από την υγεία μας; Μπορεί να γκρινιάζουμε για τα πάντα, αλλά κατά βάθος ξέρουμε καλά πως μόνο η κατάσταση της υγείας μας είναι εκείνη που μετράει περισσότερο από όλα.

Με τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας, εκτός από την ψυχολογία μας, πλήττεται και το σώμα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ελπίζουμε σε πρόοδο ιατρικών επιστημών, προκειμένου να επιτρέπεται η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η Υγεία των Ελλήνων για το 2013

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που διαβάσαμε στα ηλεκτρονικά «Τα Νέα» (www.tanea.gr), η υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα, χωρίς ιδιαιτέρως αρνητικά μαντάτα (εξαρτάται βέβαια από τη σκοπιά που κοιτάζει κανείς). Συγκεκριμένα:

  • 1% μειώνεται κάθε χρόνο η θνησιμότητα
  • 250.000 Έλληνες έχουν εκδηλώσει καρκίνο που νίκησαν
  • 15.000 Έλληνες βγαίνουν νικητές κάθε χρόνο από τη μάχη με το έμφραγμα
  • 3,5 εκατομμύρια ενήλικες έχουν αυξημένη ολική χοληστερόλη
  • 2,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι υπερτασικοί
  • 2,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση
  • 754.000 Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη
  • 634.000 Έλληνες έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτη)
  • 160.000 Έλληνες πάσχουν από άνοια, με το 60% να πάσχει από Αλτσχάιμερ
  • 2 στους 10 ενήλικες εκδηλώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους

Η φετινή ιατρική πρόοδος σώζει ζωές

Επιστήμονες από το Κλίβελαντ ενώθηκαν για να σχηματίσουν μια ιατρική επιτροπή, με σκοπό να καταγράψουν τις σημαντικότερες ιατρικές ανακαλύψεις για το έτος 2013. Τα αποτελέσματα αυτής της επιτροπής λοιπόν, είναι τα ακόλουθα:

  • Τρισδιάστατη μαστογραφία.

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο απεικονιστικής διάγνωσης, που μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με την παραδοσιακή μαστογραφία, για ακόμα πιο καθαρή ιατρική εικόνα. Οι ακτίνες Χ που περνούν από το στήθος της γυναίκας, προσφέρουν στο γιατρό εικόνες από διάφορες γωνίες του σώματος, που ενώνονται σε μια τρισδιάστατη απεικόνιση. Χάρη σε αυτό το μηχάνημα, η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 47% συγκριτικά με την παραδοσιακή μέθοδο.

  • Νέα μέθοδος για τον έλεγχο των ανευρυσμάτων.

Τα ανευρύσματα που ξεπερνούν τα 6 εκατοστά στη διάμετρό τους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Οι γιατροί, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν το ανεύρυσμα, επενέβαιναν με την εμβολή ενδοπρόθεσης στην επικίνδυνη περιοχή, που όμως μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιορισμένο αριθμό ασθενών, λόγω ανατομίας. Η νέα μέθοδος αρθρωτής ενδοπρόθεσης επιτρέπει στους χειρουργούς την αντιμετώπιση αυτών των σύνθετων ανευρυσμάτων περισσότερων ανθρώπων ανεξαρτήτως ανατομίας, σώζοντας έτσι τη ζωή των ασθενών υψηλού κινδύνου.

  • Τεχνολογία Αποκατάστασης ακατάλληλων μοσχευμάτων πνευμόνων. 

Πολλά μοσχεύματα πνευμόνων κρίνονται ακατάλληλα για να δωριστούν σε ασθενείς που τα χρειάζονται για να συνεχίσουν να ζουν, είτε λόγω τραυματισμού του μοσχεύματος, είτε λόγω γενικότερης κακής κατάστασής του. Χάρη σε μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη, «ελαττωματικοί» πνεύμονες, «πλένονται» και «καθαρίζονται» με τέτοιο τρόπο, ώστε καθίστανται κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως πάνω από το 40% των πνευμόνων που έχουν κριθεί ακατάλληλοι για μεταμόσχευση σήμερα, μπορούν πια να «αποκατασταθούν» και να δοθούν σε ασθενείς. Η νέα αυτή μέθοδος έχει εγκριθεί ήδη σε Ευρώπη και Καναδά.

Διαβάστε την συνέχεια στο .tsemperlidou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ