Μέτσοβο, το μεγαλείο της φύσης -και το θαυμάσιο οινοποιείο Αβέρωφ συνθέτουν ένα αξέχαστο ταξίδι

Οινοτουρισμός, ντόπια γαστρονομία και μια μεγαλειώδης φύση που σε ξεμυαλίζει.


Το Μέτσοβο είναι από τους ευλογημένους τόπους που δεν αφέθηκαν να πάνε χαμένοι. Μια ορεινή κωμόπολη που σφύζει από ζωή, με περίπου 2.500 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους που εκμεταλλεύτηκαν τουριστικά τον τόπο τους, χωρίς, ωστόσο, να αλλοτριωθούν. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο όχι μόνο δεν έχει υποστεί αλλοίωση, αντίθετα μάλιστα, η τοπική παράδοση είναι πανταχού παρούσα: από τα κτίρια και τους ανθρώπους με την υπερήφανα χαρακτηριστική, βλάχικη ντοπιολαλιά, ως την τοπική γαστρονομία, τις ταβέρνες και τα τοπικά κρασιά ως τα εξαιρετικά τυριά του τυροκομείου τους. 

 


Οινοποιείο και Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ

Η ξενάγηση στα κελάρια του οινοποιείου είναι διαδραστική, με ιστορικές αναφορές, πλήρη περιγραφή της οινοποιητικής διαδικασίας, ενώ διαμέσου ενός διαδρόμου περιστοιχισμένου από βαρέλια, καταλήγει σε έναν απρόσμενα μοντέρνο χώρο/μπαρ γευσιγνωσιών, στην καρδιά του οινοποιείου, όπου δοκιμάζουμε ένα προς ένα τα κρασιά του κτήματος.

 

image

 

Τα κρασιά του Κατώγι Αβέρωφ, με ναυαρχίδα και κλασική αξίατο ομώνυμο κρασί, έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα, μια βουνίσια προσωπικότητα κι ένα ιδιαίτερο, ρουστίκ στυλ. Διεθνείς ποικιλίες, όπως το Cabernet, το Merlot, το Syrah, το λευκό, γοητευτικό Traminer κι επίσης το βορειοελλαδίτικο Ξινόμαυρο που εκφράζεται με πιο μοντέρνο τρόπο από ότι τα Ξινόμαυρα της Μακεδονίας, έχουν εγκλιματιστεί εντυπωσιακά στο terroir του τόπου, στις βορειοδυτικές πλαγιές της Πίνδου, δίνοντας μια θαυμάσια πρώτη ύλη για την δημιουργία των κρασιών του Κατώγι Αβέρωφ. Οι επικλινείς αμπελώνες σκαρφαλώνουν στις βουνοπλαγιές, ανάμεσα από την πλούσια τοπική χλωρίδα, τα θεόρατα έλατα, τα κυπαρίσσια και τις καστανιές. 

 

image

 

Ωστόσο, σε τούτον εδώ τον τόπο και σε αυτό το οινοποιείο αποθεώνεται η ντόπια, πολυδιάστατη ποικιλία Βλάχικο, με brand name Γινιέτς από τη σειρά Rossiu di Munte (τα κόκκινα του βουνού). Ένα κρασί πιπεράτο, με κοφτερή οξύτητα, με μαλακό, βελουδένιο στόμα και ευωδιές από μαρμελάδα βύσσινο, θυμάρι, μπαχάρια, μελάνι και δέρμα. Το Βλάχικο είναι μάλιστα από τα λίγα ερυθρά κρασιά που πηγαίνει τόσο καλά και με ψάρι. Δοκιμάστε το όμως και μαζί με το ντόπιο τυρί σεβρ του τυροκομείου Τοσίτσα και θα με θυμηθείτε!

 

image

 

Στην περίπτωση που κλείσετε δωμάτιο στο ξενοδοχείο του Κατώγι, μια υπόγεια διαδρομή θα σας οδηγήσει απευθείας στο πανέμορφο λόμπι του ξενοδοχείου. Πλάι στο τζάκι που σιγοκαίει - παρηγοριά στα βαριά ηπειρώτικα κρύα - είναι ο χώρος της τραπεζαρίας. Το μενού του εστιατορίου είναι δημιουργία του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση (από το αθηναϊκό Αθήρι), ο οποίος έχει αντλήσει έμπνευση από την τοπική κουζίνα και τα ντόπια υλικά. Τυρόπιτα και χορτόπιτα με τραχανά, με τα ανεπανάληπτα χωριάτικα φύλλα της περιοχής, αρωματική καροτόσουπα με πορτοκάλι, έκτακτοι χορτοκεφτέδες με χόρτα του βουνού, στιβαρό χοιρινό πρασοσέλινο κι ένα μελωμένο κατσικάκι με χόρτα al dente. 

 

image

 

Στο Μέτσοβο οι ντόπιοι τρώνε γερό πρωινό, οπότε υπολογίζουμε πως το πρώτο γεύμα της ημέρας θα είναι πλούσιο, με πίτες αρμυρές και γλυκές, σπιτικές μαρμελάδες, αυγά και τραχανάδες, παχιά γιαούρτια, φρεσκοψημένα ψωμάκια, κι οπωσδήποτε το εκλεκτό βούτυρο και τα τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα. Η πολύχρωμη φύση που περιβάλλει το συγκρότημα (το ξενοδοχείο και το οινοποιείο είναι χτισμένα στα όρια του χωριού με το δάσος) είναι τόσο εντυπωσιακή, ώστε η πεζοπορία όχι απλώς αξίζει τον κόπο, αλλά επιβάλλεται -ακόμα κι αν είναι ένας μικρός περίπατος για τη χώνεψη.

 

image

 

Τα ατμοσφαιρικά δωμάτια του ξενοδοχείου σε γήινες, παλ αποχρώσεις παραπέμπουν σαφώς στην τοπική κουλτούρα, με τα παραδοσιακά αντικείμενα και έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών να τους προσδίδουν μια αίσθηση θαλπωρής. Ιδανικά για ξεκούραση, με μοναδική θέα στο βουνό και στο οινοποιείο, ευρύχωρα τα κρεβάτια με τα πουπουλένια παπλώματα, όμορφα και τα χτιστά μπάνια, με καλλυντικά της Apivita.

 

image

image

 

Πινακοθήκη Αβέρωφ

Η απόσταση από το ξενοδοχείο στη Πινακοθήκη περπατιέται. Διασχίζοντας την κεντρική πλατεία του Μετσόβου, καταλήγουμε στο σημαντικό αυτό μουσείο νεοελληνικής τέχνης που ιδρύθηκε το 1988. Εδώ θα θαυμάσετε τις μόνιμες εκθέσεις, με έργα κάποιων εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του 19ου και 20ου αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα και πολλών άλλων. Κατά καιρούς διοργανώνονται επίσης περιοδικές εκθέσεις, με έργα που συγκεντρώνονται από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της χώρας ή του εξωτερικού.

 

Τυροκομείο Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα 

Το τυροκομείο λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1955 και αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Ευάγγελου Αβέρωφ να κρατήσει τους νέους του Μετσόβου στον τόπο τους. Η επίσκεψη στο τυροκομείο – κατόπιν συνεννόησης – συστήνεται για ανεφοδιασμό, λίγο πριν την αναχώρηση: εκλεκτό κι ασύγκριτο το φημισμένο Μετσοβόνε, ένα φίνα καπνισμένο τυρί από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα, θαύμα το κατσικίσιο σεβρ με ολόκληρους κόκκους πιπεριού, ωραία η μετσοβέλα ειδικά για τα σαγανάκια, κι απαλή, ήπια γευστικά η αγελαδινή γραβιέρα τους. Μη φύγετε δίχως το μοσχοβολιστό τους βούτυρο, που είναι το κάτι άλλο στα κέικ, τα μπισκότα και φυσικά στους κουραμπιέδες και στη βασιλόπιτα. Το τυροκομείο βραβεύτηκε με βραβείο ποιότητας από τον Γαστρονόμο το 2009.



πηγή: oinoxoos.net

 

 

  • Οινοποιείο και Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ, 26560 42505.
  • Πινακοθήκη Αβέρωφ, 26560 41210.
  • Τυροκομείο Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, 26560 41235.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ